BRAND
Rotterdam verwacht overvolle vuilcontainers na brand bij afvalverwerker AVR in Rozenburg

Vanaf zondag gaat de gemeente Rotterdam minder afval inzamelen. Dat gebeurt op verzoek van AVR Afvalverwerking waar sinds donderdagochtend een grote brand woedt. Het vuur heeft het verdeelstation van het bedrijf aan de Professor Gerbrandyweg in de as gelegd. Hierdoor komen naar verwachting alle activiteiten van de AVR voorlopig helemaal stil te liggen.
"De verwachting is dat er door de brand een aantal weken geen restafval verwerkt kan worden bij de AVR in Rozenburg", laat de gemeente Rotterdam vrijdagmiddag weten. Zaterdag kan de gemeente nog al haar restafval afstorten in de afvalboten die aan de Brielselaan en in de Keilehaven liggen en normaal naar Rozenburg zouden afvoeren.
Maar vanaf zondag zijn maatregelen nodig, omdat de AVR stil ligt. "De gemeente gaat vanaf die dag alleen de ondergrondse restafvalcontainers legen die het volst zijn", zegt woordvoerder Jade van Doornik. Volgens haar kunnen Rotterdammers daarom in de loop van volgende week gaan merken dat de afvalcontainers in hun wijk later worden geleegd dan normaal.
Huiscontainers worden wel gewoon geleegd, aldus Van Doornik. "Ook de wijkcontainers voor papier, glas en textiel worden gewoon geleegd.
Illegaal dumpen lachgasflessen verstoort het proces
De AVR heeft de gemeente Rotterdam gevraagd om in ieder geval ook maandag en dinsdag minder restafval af te storten. Ondertussen is het bedrijf in overleg met gemeentes naarstig op zoek naar alternatieve locaties voor de stort van het restafval. Afvalverwerkers als PreZero met vijf vestigingen in onze regio springen ook bij, is de verwachting. Het is een enorme puzzel, zegt woordvoerder Lars Walder van de AVR. "Vooralsnog lukt dat, maar hoe lang weten we niet."

De Rotterdamse afvalverwerker kan niet makkelijk op collega-afvalverwerkers terugvallen vanwege een relatief nieuw verschijnsel: lachgasflessen die massaal opslagruimte innemen. Sinds kort zijn afvalverwerkers wettelijk verplicht de flessen uit het restafval te halen, omdat de illegaal gedumpte lachgascilinders in verbrandingsovens voor ontploffingen zorgen. Walder: "Wat we nu moeten doen is het afval buiten opslaan, er doorheen gaan om te kijken of we lachgascilinders vinden, en dan gaat het echt om honderden, en die eruit halen. Al die bedrijven hebben hun opslagplaatsen helemaal vol liggen."
Onbekend hoe lang het gaat duren
De AVR is de grootste afvalverwerker van ons land. Het krijgt dagelijks drie- tot vierduizend ton afval binnen dat wordt aangevoerd door honderden vrachtwagens en boten. Vorig jaar verwerkte het bedrijf zo'n 724 miljoen kilo huishoudelijk restafval. Het gaat om afval uit Rotterdam, maar ook uit Den Haag, Leiden, Utrecht, Zeeland en tal van kleine gemeentes. Wanneer de werkzaamheden bij de AVR hervat kunnen worden, wil Walder niet over speculeren.
Hoeveel schade is aangericht door de brand, is vrijdag aan het einde van de middag nog volkomen onduidelijk. Het vuur heeft het verdeelstation van de AVR in de as gelegd, zoveel is al duidelijk. "Je kunt het de meterkast van het bedrijf noemen", aldus Walder. Hij wil niet speculeren hoe lang de afvalverwerker in Rozenburg buiten bedrijf zal zijn. "Daar is op dit moment nog niks zinnigs over te zeggen."