ZIEKTE

Jasmijn (20) heeft altijd pijn en kan niet eten en drinken; operatie in Spanje moet haar redding worden

Jasmijn knuffelt één van haar pupillen bij turnvereniging Doto
Jasmijn knuffelt één van haar pupillen bij turnvereniging Doto © RTV Lansingerland
De 20-jarige Jasmijn Groenewegen uit Lansingerland droomt van een normaal leven: geen pijn, kunnen eten en drinken, een sociaal leven hebben en een studie volgen. Maar dat kan zij allemaal niet vanwege haar ziekte. "Ik heb meerdere afknellingen van aderen in mijn buik waardoor de doorbloeding naar mijn organen niet goed is en die dus ook niet goed functioneren", vertelt ze.
Als gevolg hiervan lijdt ze veel pijn, is ze vaak misselijk en kan ze niet eten en drinken. Voeding krijgt ze rechtstreeks via haar aderen, omdat het via een sonde niet meer lukt. "Al van kinds af aan had ik problemen, maar dat kwam in periodes. Hoe ouder ik werd, hoe erger het werd, hoe vaker de aanvallen kwamen, totdat het uiteindelijk helemaal niet meer ging", vertelt Jasmijn aan RTV Lansingerland.
Het duurt lang voordat de oorzaak bekend is: de onderliggende oorzaak van de afgeknelde aderen in Jasmijns buik is een ongeneeslijke bindweefselaandoening. Alle hoop van Jasmijn en haar familie is nu gevestigd op een operatie in Spanje. "Het specialisme op dit gebied zit echt in Spanje", vertelt Jasmijn. "Daar is het één grote operatie in plaats van allemaal verschillende operaties bij verschillende artsen in verschillende ziekenhuizen."
Ik hoop dat ik na de operatie weer gewoon m'n dingen kan gaan doen
Jasmijn Groenewegen
Haar moeder Birgitta Dukker vult aan: "Ze kunnen daar in één keer de operatie uitvoeren en alle afknellingen verhelpen. Dat kan in Nederland niet en wordt hier niet vergoed."
Jasmijn: "Ik hoop vooral dat na de operatie de pijn weer wat minder wordt en ik weer gewoon m'n dingen kan gaan doen. Of dat met of zonder eten is, vind ik niet eens meer het belangrijkst op dit moment, maar wel dat die pijn weg is en ik weer m'n leven kan gaan leiden."
De operatie wordt niet door de Nederlandse zorgverzekeraar vergoed. Om de kosten te kunnen dekken, hebben familie en vrienden een crowdfundingsactie opgezet onder de noemer 'Help Jasmijn haar leven terug te krijgen'.
Jasmijn is jeugdtrainer bij turnvereniging Doto in Bergschenhoek. Ze wordt door haar pupillen en hun ouders gemist. Zij zijn dan ook in grote getale op komen dagen bij de Turn-en-fun-dag van Doto, waar geld ingezameld is voor Jasmijn. Ook Jasmijn zelf is naar sporthal De Zijde in Bergschenhoek gekomen. Ze krijgt volop knuffels van de kinderen die ze normaal lesgeeft.
"Supertof, als je om je heen kijkt en al die kinderen ziet, zo mooi om te zien, heel bijzonder dat ze dit hebben willen doen voor mij", reageert Jasmijn. "Ik hoop dat ik na de operatie weer kan turnen, gewoon weer lekker de zaal in kan."
Het streefbedrag van de crowdfunding is 65 duizend euro. Op vrijdagmiddag 22 september is er al ruim 58 duizend euro binnen gehaald. "Uiteraard proberen we met familie en vrienden het laatste deel ook nog voor elkaar te krijgen, maar we zijn sowieso al ontzettend blij en dankbaar voor alle donaties die we tot nu toe hebben mogen ontvangen", schrijven de initiatiefnemers op de crowdfundingspagina.
Dit is verhaal van onze mediapartner RTV Lansingerland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl