nieuws

Poolse kerk in Rotterdam rouwt om president

2010Poolsekerk.cropresize.1.jpg
2010Poolsekerk.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - Bij de Poolse kerk aan de Beukelsdijk in Rotterdam-West zijn rode en witte rozen neergelegd om de Poolse president Lech Kaczinsky te herdenken. Hij kwam zaterdagochtend om bij een vliegtuigongeluk.
Aan boord van het regeringsvliegtuig waren 96 inzittenden. Niemand heeft de crash overleefd. Het toestel stortte neer bij de stad Smolensk, in het westen van Rusland.
De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. Het toestel, een Tupolev 154 van Russische makelij uit de jaren zestig zou te laag hebben gevlogen. De piloot zou het advies hebben gekregen om door te vliegen naar de luchthaven van Wit-Rusland, omdat er bij Smolensk dichte mist hing.
Niet alleen de Poolse president zat in het vliegtuig. Ook de vrouw van president Kaczinsky, hoge regeringsfunctionarissen en de baas van de Poolse Centrale Bank waren aan boord. Ze zijn allemaal omgekomen.
De pastoor van de Poolse kerk in Rotterdam spreekt van een drama voor het hele Poolse volk. Er wordt gebeden voor de slachtoffers en kerkgangers leggen bloemen neer in de kleuren van de Poolse vlag. Zaterdagavond en zondag wordt er een speciale rouwmis gehouden in de kerk aan de Beukelsdijk.
De internationale gemeenschap heeft geschokt gereageerd op het ongeluk. Onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Gordon Brown hebben hun condoleances aangeboden. Ook koningin Beatrix heeft haar deelneming betuigd. Premier Jan Peter Balkenende spreekt van een zwarte dag voor Polen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl