BRAND

Brandweer Rotterdam blust zeker nog tot diep in de nacht bij de AVR en legt uit waarom

De brand zorgde voor veel rook.
De brand zorgde voor veel rook. © Rijnmond
De brandweer is nog volop bezig met het blussen van de grote brand die donderdag ontstond bij afvalverwerker AVR in Rozenburg. Het duurt nog zeker twaalf uur voordat de brand onder controle is, vertelt een woordvoerder van de brandweer vrijdagmiddag rond 17:00 uur bij Radio Rijnmond.
"Het is een hele grote operatie", legt woordvoerder Daphne Rozenburg van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond uit. "Het is een grote én een ingewikkelde brand in een heel groot pand."

Brand tussen de muren

Volgens Rozenburg kon de brandweer pas aan het einde van de middag speciale kranen inzetten om het vuur te bestrijden. Het vuur zit tussen de muren en woedt op meerdere plekken. De muren worden gesloopt, zodat de brandweer beter kan blussen. "Dat doet het ene deel van het team", vertelt Rozenburg. "Het andere deel gaat alle ruimtes af om de overige branden te blussen. Alles bij elkaar kost dat enorm veel tijd."

Plaats van de brand

De brand brak donderdagochtend uit, Aan het einde van die dag werd het sein 'brand meester' gegeven, maar donderdagavond rond 23:00 uur bleek het vuur weer opgelaaid. Vanaf dat moment verliep het blussen moeizaam. "Eén van de uitdagingen voor ons was om erachter te komen waar de brand precies zat", vertelt Rozenburg. "Dat wisten we aan het begin niet. Daarom was het heel gevaarlijk om het pand te betreden", legt ze uit.
In de loop van de dag werd duidelijk dat de brand tussen de muren zit. Ook door het pand verspreid zijn er verschillende branden. "Het is een groot fabrieksgebouw en voor ons als brandweer is het moeilijk bereikbaar met al onze slangen en alles dat wij nodig hebben om de brand te blussen."

Zekerheid

De brandweer gaat nog uren door en neemt het zekere voor het onzekere, vertelt Rozenburg. "Gisteren werd de brand uitgemaakt, maar in de avond begon het weer. Nu willen we echt zeker weten dat de brand uit is."

Lijst met adviezen

Het is standaardprocedure dat de brandweer metingen verricht om te monitoren of er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen bij de brand. "Het is mogelijk dat er gevaarlijke stoffen vrijkomen, gisteren maar ook vandaag nog", zegt Rozenburg. "Wij hebben daarvoor een lijst met adviezen opgesteld voor mensen die daar vragen over hebben."
Het algemene advies luidt nog steeds om ramen en deuren dicht te laten. "Daar bovenop zijn er ook extra adviezen voor mensen die bijvoorbeeld vee buiten hebben staan, mensen die groente en fruit uit de tuin en eigen eieren willen eten, of mensen die kinderen buiten laten spelen. Dat advies geldt met name in Maassluis en Vlaardingen." De woordvoerder raadt mensen die nog extra vragen hebben aan om contact op te nemen met hun gemeente.

Afvalverwerker lange tijd dicht

Door de brand is het stroomverdeelstation van AVR vernietigd. Dat functioneert als een 'meterkast' die het hele bedrijf van stroom voorziet. Daardoor ligt het bedrijf voorlopig stil. De komende tijd kan restafval dus niet bij het bedrijf worden verwerkt.
De gemeente Rotterdam gaat vanaf zondag minder afval inzamelen. Rotterdammers kunnen in de loop van volgende week merken dat afvalcontainers in hun wijk later worden geleegd dan normaal.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl