nieuws

De vragen van 18 augustus 2018

Tijdens de uitzending van zaterdag 18 augustus waren we op zoek naar een vreemde vogel die rare geluidjes maakte, dichtte Esther Porcelijn over verdrinkingsangst en bracht Okkie een onverwacht prachtige versie van Grease mee.

Vreemde Vogel

Peter Nieuwstraten was op vakantie op de Canarische Eilanden en hoorde 's nachts een heel rare vogel. Hij klonk als een dronken badeend, en leek van onderen wit (zie foto).
Na lang zoeken kwamen we er met hulp van luisteraar Alex van den Bijl achter dat het ging om Scopoli's Pijlstormvogel, die inderdaad in dat gebied voorkomt.

Bloederig

Inge v/d Meer uit Barendrecht vroeg ons: of mensen die ledematen missen, evenveel bloed hebben als mensen die wel nog alles hebben.
De hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam is 7% en dit bestaat weer voor 86% uit water. Gemiddeld heeft een vrouw 4,5 liter bloed en een man 5,6 liter.
Na wat rekenen komen we op een man uit van 80 kilo, 7% bloed is dus 5,6 liter bloed.
Maar als die man een been mist… dat is zo ongeveer 11 kilo. Dan wordt zijn gewicht 69 kilo. Als dan nog steeds de hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam 7% is… dan is er 4,83 liter over.
Dit wordt allemaal geregeld door je nieren. De functie van de nieren is om het bloed te filteren en daarbij afvalstoffen en overvloedig water af te voeren.

Kettingkooi

Francien Kroon vroeg ons:
Weten jullie wat dit voor toestellen zijn o.a in het Hoge Bergse Bos? Een metalen ronde mand op standaard met losse ring en kettingen. Is hij voor hooi (zie foto)?
Het blijkt te gaan om doelen voor diskgolf, een soort golfspel met frisbee's.
“Discgolf is een individuele buitensport die veel precisie en kunde vereist. In zo weinig mogelijk worpen manoeuvreert de speler zijn/haar frisbee langs natuurlijke obstakels - zoals water en bomen - in de basket. Een discgolfcourse bestaat vaak uit 12 tot 18 verschillende holes.” (frisbeesport.nl)

Fruit of uit?

Eldert Mulder uit Berkel en Rodenrijs vroeg:
Al het fruit groeit vanuit bloesem aan struik of boom. Bijvoorbeeld appels en aardbeien. Maar een druif niet, terwijl dit toch ook fruit is. Hoe zit dat?
Ook druiven hebben bloesem. Misschien valt het niet goed op. Maar die bloesem is echt nodig om druiven te krijgen. Kijk hier maar eens!

Boekgeheimen

Bob van Linge uit Schiedam-Spaland vroeg:
Als ik boeken leen in de bibliotheek, worden de gegevens over welke boeken ik heb geleend dan voor altijd bewaard?

Q-Tiptip

Petra Kiers had een vraag aan Okkie:
Bestaat de Britse band The Q-Tips nog? Wat hebben zij gedaan nadat Paul Young de band verliet?
Okkie wist te vertellen dat de band helaas ter zielen is. De band is gestopt in 1983 toen Paul Young een solo contract tekende. In 1993 is er nog wel een reünie tournee geweest.

Schipper mag ik overvaren, links of rechts?

Ada Onderdelinden vroeg: eerder deze week stond ik langs de Waterweg en toen viel het me op dat schepen rechts varen. Is dit in bijvoorbeeld Engeland ook zo, of varen ze daar links?
Ook in Engeland gelden de internationale regels. De “International Regulations for Preventing Collisions at Sea 1972” (COLREGs) zijn uitgegeven door de IMO, de International Maritime organisation, een gespecialiseerde organisatie van de UN.

De doden eren de doden

Marinel de Bruin vroeg via Facebook: bij het lezen van overlijdensberichten zie ik vaak namen van familieleden staan, waar een kruisje achter staat - ze zijn dus overleden. Ik vraag me af waarom mensen (of huisdieren) toch deel uitmaken van degenen namens wie er afscheid wordt genomen.
Antwoord:
Er zijn geen vaststaande regels of etiquettes voor. Maar de levens van de doden, levenden en pas overledenen zijn erg met elkaar verweven. Zo is het heel gebruikelijk om de naam van de overleden man van een net overleden weduwe toch op de rouwkaart te zetten.
Het gebruik van het plaatsen van overleden gezinsleden op een overlijdensbericht is waarschijnlijk om aan te tonen dat de net overledene een speciale band had met diegene en dat het waard is om die band op deze manier te benoemen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl