GEZONDHEID

Angelique gaat liggend door het leven: 'Ik ben allergisch voor zwaartekracht'

Angelique Bakker kreeg een sepsis en gaat nu liggend het leven door
Angelique Bakker kreeg een sepsis en gaat nu liggend het leven door © NOS
Ooit was de Rotterdamse Angelique Bakker (56) een succesvolle zakenvrouw, een toegewijde echtgenote en stond ze middenin het leven. Dat alles viel in duigen toen ze zes jaar geleden een sepsis kreeg na een operatie. Sindsdien gaat Angelique liggend door het leven: "Ik wil dat heel Nederland weet wat een sepsis is."
Liggend op haar bank, uitkijkend over de Nieuwe Maas, doet Angelique haar verhaal. Ondanks de ietwat ongewone manier van interviewen spreekt ze op een nuchtere toon over haar conditie. In haar eigen woorden omschrijft ze die als 'een allergie voor zwaartekracht'.
Bij een sepsis reageert het lichaam heel heftig op een bacterie of virus. Angelique legt het uit: "Als gevolg van die reactie werken mijn hersenen niet goed. Zodoende heb ik last van prikkels, geluid en al dat soort dingen", vertelt Angelique tegenover de camera's van de NOS. Ook haar bloedsomloop is niet in orde. "Die gaat wel naar beneden, maar als ik sta of zit komt er 25 procent minder in mijn hart terecht, en 40 procent minder in mijn hersenen. Ik moet dus zoveel mogelijk liggend door het leven."
Zelfs een simpele beweging, zoals opstaan van de bank, kost Angelique veel moeite. Een klein stukje wandelen van de bank naar de keuken is een enorme uitdaging.
Iets meer dan zes jaar geleden was er nog weinig aan de hand. Angelique noemt zichzelf in die tijd 'een spin in het web' die van het leven geniet. "Ik hield van zingen, van dansen, van plezier. Na de sepsis heb ik twee jaar lang op bed gelegen als een dode. Echt een dode."
Zelfs de korte wandeling van haar bank naar de keuken kost Angelique veel moeite.
Zelfs de korte wandeling van haar bank naar de keuken kost Angelique veel moeite. © NOS

Keelpijn blijkt abces

Het gaat allemaal fout wanneer Angelique keelpijn krijgt na een op het eerste oog succesvolle buikoperatie. "Na twee dagen dacht ik dat ik keelontsteking had, en toen ben ik toch maar even naar de huisarts geweest. Die heeft mij meteen naar het ziekenhuis gestuurd, omdat hij vond dat er een KNO-arts naar moest kijken."
Die arts ontdekt een abces in de keel van Angelique, en probeert die met een spuit uit te zuigen. "Dat lukte niet, dus toen moest hij het insnijden." Dat wil zeggen: het abces opensnijden zodat het vocht en pus eruit kunnen. "Ik kreeg daarna een receptje mee, en mocht naar huis. Het was 20 minuten naar huis rijden, en toen voelde ik me al letterlijk doodziek."
De sepsis waar Angelique vervolgens mee te maken krijgt, zet haar leven volledig op zijn kop. De gevolgen voor haar gezondheid zijn enorm. "Je immuunsysteem ziet een indringer, en bij een sepsis gaat dat systeem overreageren naar je lijf toe. Je lijf gaat een gevecht aan met je immuunsysteem. Dat is wat er fout gaat: je lijf raakt zo in de war dat je daar uiteindelijk aan overlijdt."

Bewustwording

Angelique is niet iemand die bij de pakken neerzit, en heeft waar mogelijk haar leven weer opgepakt. "Nu is het zes jaar later en kan ik op de scootmobiel in ieder geval mijn eigen boodschapje doen. Ik kan naar mijn zus als haar kapsalon leeg is. Dan kan ik daar privé geholpen worden, want de prikkels en de muziek: daar heb ik allemaal last van."
Daarnaast wil Angelique vooral dat mensen zich bewust zijn van de risico's van een sepsis. "Ik wil dat heel Nederland weet wat een sepsis is. Als die arts mij heel even op de gang had laten zitten, had ik ook die sepsis gekregen. Maar dan had hij gelijk gezien dat het niet goed ging, had ik antibiotica gekregen, en dan was het klaar geweest. Dan was dit gevolg niet gebeurd."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl