FC RIJNMOND

Mossou in FC Rijnmond over Klassieker: 'Te gek voor woorden als je standpunt Ajax honoreert'

FC Rijnmond met Sjoerd Mossou
FC Rijnmond met Sjoerd Mossou © Rijnmond
De gestaakte Klassieker tussen Feyenoord en Ajax is ook in FC Rijnmond het gesprek van de dag. Want wat moet er gebeuren met de nog resterende 35 minuten? Feyenoord wil ze niet meer uitspelen. Logisch, vindt AD-verslaggever Sjoerd Mossou. "Het competitiebestuur moet de koers van Feyenoord serieus nemen."
Feyenoord-trainer Arne Slot was zondag duidelijk in zijn interviews: welke oplossing de KNVB ook bedenkt voor deze Klassieker, er is altijd sprake van competitievervalsing. "Hij heeft volledig gelijk", vindt Mossou. "Bij die eerste staking is het al competitievervalsing. Als ze het eerste uur door kunnen spelen had het 0-4 of 0-5 gestaan. Daarbij was Ajax rijp voor een rode kaart, ze waren super gefrustreerd. Ook die angel werd eruit gehaald toen het werd stilgelegd."
Analyticus Harry van der Laan vindt competitievervalsing te zwaar aangezet. "Het is een zwaar incident. Uiteindelijk wint Feyenoord gewoon die wedstrijd. Klaar." Wel vindt hij het voor Feyenoord zonde dat een grotere vernedering van de aartsrivaal voorkomen is. "Dit had een enorme uitslag kunnen worden."
Voor Feyenoord zijn wat betreft de uitkomst van deze Klassieker twee opties mogelijk. Of deze week uitspelen, of een 0-3 eindstand. "Het competitiebestuur kan gevoelsmatig niets anders doen dan Feyenoord hierin serieus nemen", vindt Mossou. "Het zou te gek voor woorden zijn als je het standpunt van Ajax honoreert. De minst slechte oplossing is 0-3 als einduitslag en weg ermee. Daar moet je voor gaan."
Volgens het ANP rekent Ajax erop dat het restant van de wedstrijd wordt uitgespeeld. Dat lijkt de komende weken bijna onmogelijk. Zo speelt Ajax woensdag thuis een inhaalwedstrijd tegen FC Volendam en spelen beide clubs volgende week Europees. Feyenoord wil het duel in ieder geval niet na deze week pas uitspelen.
"Wat een afgang is dit voor Ajax, in alle opzichten", vervolgt Mossou. "Op het veld en moreel. 0-3 achter staan tegen je rivaal en uit wanhoop de wedstrijd kapot maken, treurig. Ze zijn niet zoveel gewend qua tegenslag."

Politie en justitie

Het staken van Ajax-Feyenoord staat niet op zichzelf. Steeds vaker worden wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal stilgelegd vanwege wangedrag op de tribunes. Hoe dat te bestrijden? Mossou: "Een passende straf is ingewikkeld. Een minderheid kan enorme impact hebben op een club. Het probleem is complex en simpel tegelijk: je hebt bij meerdere clubs een probleem met jongere hooligan-groepen, die goed georganiseerd en bijna een criminele organisatie zijn. Met politie en justitie moet je die uit het voetbal houden. Ik denk dat dat mogelijk is, maar het kost tijd en geld."
Van der Laan pleit voor het leeg houden van vakken, zodat supporters elkaar mogelijk corrigeren. "Daar geloof ik helemaal niet meer in", reageert Mossou. "Dat worden ook middeleeuwse toestanden. Iemand die een bekertje gooit wordt nu nog net niet gelyncht door de rest van de tribune."

Giménez

Voor de staking was Feyenoord aan een heerlijke Klassieker bezig. Zo had spits Santiago Giménez er vroeg in de wedstrijd al twee inliggen. "Hij had 4 of 5 goals kunnen maken", denkt Van der Laan. "Zijn zelfvertrouwen was gigantisch. Ik weet niet of Slot hem had laten staan, maar in de tweede helft gaan ruimtes ontstaan. Als hij dit ook in de Champions League gaat doen heb je een spits lopen van 60 miljoen."
Santiago Gimenez viert de 0-2 voor Feyenoord tegen Ajax
Santiago Gimenez viert de 0-2 voor Feyenoord tegen Ajax © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Mossou is sowieso onder de indruk van Feyenoord. "Qua spel is dit de beste ploeg van de competitie, beter dan PSV. Ik denk dat dit team ook beter is dan vorig jaar. Doorontwikkeld. Maar de competitie zal in momenten beslist worden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl