ERASMUS MC
Erasmus MC gaat in nieuw laboratorium 'klussen' met levende cellen om kanker beter te behandelen

Je komt het nieuwe laboratorium van het Erasmus MC in Rotterdam niet zomaar binnen. Strenge kledingvoorschriften gelden om met behulp van 'levende medicijnen' verschillende soorten kanker beter te kunnen behandelen. "De levende geneesmiddelen worden gemaakt voor patiënten die zijn uitbehandeld voor longkanker, alvleesklierkanker en huidkanker", zegt afdelingshoofd Sofieke de Wilde.
Met een spijkerbroek en shirtje kom je het laboratorium in elk geval niet binnen. Voordat je de poortjes doorgaat richting het lab, is speciale kleding verplicht. Vervolgens stap je op een mat die je schoenen schoonmaakt, waarna je ook nog overschoenen moet aantrekken. En dan volgen nog handen wassen en haarnetje op het hoofd. Een nauwkeurig proces, allemaal om het maken van levende medicijnen zo schoon mogelijk te laten verlopen.
In het Erasmus MC is de nieuwe productieruimte van levende geneesmiddelen in gebruik genomen
Klussen aan cellen
Om uitbehandelde patiënten te kunnen helpen, is het allereerst belangrijk om bloed af te nemen. "Dat nemen we vervolgens mee naar ons laboratorium", vertelt De Wilde. "Daar klussen we aan de cellen en zorgen we dat de cellen de kankercellen in het lichaam veel beter kunnen aanvallen."
Niet alleen kunnen ze met deze aanpak maatwerk voor patiënten leveren. Er worden ook grote hoeveelheden medicijnen geproduceerd. "Daardoor kunnen we we een grote groep patiënten, onder andere met alvleesklierkanker, hopelijk behandelen, als het veilig en effectief blijkt te zijn voor de patiënt. We hebben het medicijn in onze vriezer staan en zodra er een patiënt komt, kunnen we het ontdooien en aan de patiënt geven."