POLITIEK

Natasha Mohamed-Hoesein neemt (bijna) alle hordes en is vanaf donderdag de nieuwe wethouder Armoede van Rotterdam

Kandidaat-wethouder Natasha Mohamed-Hoesein tijdens de hoorzitting over haar voordracht tot wethouder
Kandidaat-wethouder Natasha Mohamed-Hoesein tijdens de hoorzitting over haar voordracht tot wethouder © Rijnmond
Een sollicitatiegesprek, maar dan anders. Waarom wil Natasha Mohamed-Hoesein graag de nieuwe wethouder Armoede worden van Rotterdam? En waarom heeft ze ooit een cursus 'Bewindvoerder in de Praktijk' gevolgd? De Denk-politica trof maandagavond een vriendelijke gemeenteraad die het haar niet lastig maakte. Het moet gek lopen wil diezelfde gemeenteraad donderdag tegen haar benoeming stemmen.
Rotterdam is op zoek naar een nieuwe wethouder Armoede na het onverwachte vertrek van Enes Yigit (Denk). Die stapte aan het einde van de politieke zomervakantie op, nu vijf weken geleden. Yigit was destijds met zijn 31 jaar de jongste wethouder van het Rotterdamse college dat in juni vorig jaar begon.
Yigit werd stevig bekritiseerd. Hij zou inhoudelijk niet goed zijn. Zijn langverwachte, en telkens uitgestelde armoedeplan was volgens de oppositie te mager. Een vernietigend artikel dat het AD klaar had liggen voor publicatie deed de rest. Daarin werd een beeld geschetst van een 'totaal ongeschikte wethouder'. Ambtenaren beklaagden zich anoniem en naaste medewerkers vertrokken.

Veel werk aan de winkel

Er is dus een vacature in Rotterdam, en vriend en vijand zijn het erover eens dat die snel vervuld moet worden. Rotterdam is de armste stad van Nederland: 85 duizend mensen leven op of onder de armoedegrens. Vele duizenden hebben problematische schulden. Sterk gestegen energiekosten en de torenhoge inflatie werpen hun zwarte schaduw al vooruit naar 2024. Er is kortom veel werk aan de winkel.
Als een wethouder opstapt, dan is het aan de partij van die wethouder om een opvolger te nomineren. Denk zette er vaart achter: huidig fractievoorzitter Natasha Mohamed-Hoesein (46) werd nog geen vier weken later voorgedragen.

Hobbels

Voordat ze zich daadwerkelijk wethouder kan noemen, heeft Mohamed-Hoesein aantal hobbels te nemen. Ze moet voldoen aan de wettelijke vereisten die in de Gemeentewet staan. Zo moet ze bijvoorbeeld een verklaring omtrent het gedrag kunnen overleggen. Check. Ze moet in de plaats wonen waar ze wethouder wil worden. Check. Ze mag geen wethouder zijn in meerdere gemeenten.. Check. Ze is nergens burgemeester, commissaris van de Koning of minister. Die mogen niet bijschnabbelen als wethouder. Check.

Advocaat en eigen kantoor

Als wethouder mag je geen andere baan of nevenfuncties hebben die je werk als stadsbestuurder zouden kunnen belemmeren of daar zelfs tegenin gaan.
Mohamed-Hoesein is in het dagelijks leven advocaat en heeft haar eigen kantoor, gespecialiseerd in onder meer bestuursrecht en familierecht. Ze was al in de zomervakantie begonnen met het overdragen van dossiers aan collega's en ze nam geen nieuwe cliënten meer aan. Als ze eenmaal wethouder is, dan besteedt ze jaarlijks nog geen volledige werkweek aan haar kantoor, zo belooft ze de raad. Check.
Een van de laatste hobbels is het je officieel voorstellen aan de gemeenteraad, de hoogste macht binnen een gemeente. Die gaat uiteindelijk over de benoeming. Ook Mohamed-Hoesein moet zich presenteren, ondanks dat ze voor iedereen in politiek-Rotterdam een goede bekende is: ze zit al sinds 2018 voor Denk in de gemeenteraad, vanaf vorig jaar als fractievoorzitter.
Dat voorstellen gebeurde maandagavond tijdens een hoorzitting met een delegatie van de raad, en zo'n bijeenkomst is aan strakke regels gebonden.
Raadsleden zijn dol op debatteren met elkaar, maar dat mag niet. Ze houden van het stellen van politieke vragen als: 'Wat gaat u anders doen dan uw voorganger?' en: 'Hoe voorkomt u dat bij u ook medewerkers met kennis weglopen?' (twee vragen van Leefbaar Rotterdam).
Dergelijke vragen zijn niet toegestaan. Inhoudelijke vragen over dossiers mogen ook niet. Dat mag pas als ze door de gemeenteraad tot wethouder is benoemd.
Wat mag dan wel? Vragen over haar CV en haar motivatie om wethouder te willen worden.

Mild sollicitatiegesprek

De hoorzitting van maandag kende een vriendelijke toon en had het karakter van een mild sollicitatiegesprek, misschien wel vanwege alles wat niet mocht. Zoals het sollicitatiegesprekken betaamt, is een van de belangrijkste vragen: waarom wilt u de baan?
"Ik heb me de afgelopen vijf jaar als raadslid door de gangen van dit stadhuis mogen lopen. Ik heb me in die tijd de processen en mores eigengemaakt Voor mij voelt het nu als cherry on the cake om vandaag voorgedragen te worden. Ik hoop mijn eigen persoonlijke ervaringen te laten meeklinken in het beleid, maar voordat het zover is, moet ik deze hoorzitting met u doorkomen."
Judith Bokhove (GroenLinks), in het vorige college zelf wethouder, wilde graag weten waarom Mohamed-Hoesein al in de zomervakantie haar werk voor het advocatenkantoor is gaan afbouwen. "Had u een vooruitziende blik? Of was u bijvoorbeeld overbelast? De nieuwe functie is ook een zware functie."
Het antwoord was minder spannend dan de vraag. Het afbouwen had te maken met haar wens om het eerste vrouwelijke Kamerlid namens Denk te worden in de Tweede Kamer. Die mogelijkheid diende zich aan na de val van het kabinet Rutte IV vlak voor de zomer, waardoor er op 22 november verkiezingen zijn.
"Ik was me aan het voorbereiden richting de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Daarom nam ik geen nieuwe zaken meer aan en ben ik begonnen met het overdragen."
Hoe organiseert u uw tegenmacht, wilde Sara Reitema (PvdA) weten? "Dat is al georganiseerd. De gemeenteraad is mijn tegenmacht."
Hoe gaat uw ervaring als advocaat helpen bij het wethouderschap, vroeg Vanessa Bruin (Leefbaar). "Als sociaal advocaat heb ik gezien dat mensen die hulp vragen soms in de verdrukking komen. Dat er regels zijn die met de beste bedoelingen zijn gemaakt, toch voor de een anders uitpakken dan voor de ander. Daar wil ik oog voor hebben."

Onomstreden kandidaat

Voor de hoorzitting was een uur uitgetrokken, maar na drie kwartier was het alweer voorbij. Ze is een onomstreden kandidaat. Check.
Donderdag neemt Mohamed-Hoesein de laatste hobbel: de gemeenteraad stemt dan over haar kandidatuur. Een formaliteit. Niet alleen de coalitiepartijen Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en haar eigen partij stemmen voor, maar na vanavond is duidelijk dat veel meer partijen dat gaan doen. Vrijwel zeker dus de laatste check.
Iedereen wil het tijdperk-Yigit snel achter zich laten, en met volle kracht vooruit met een nieuwe wethouder Armoede, die de grote problemen van de stad voortvarend aanpakt. Er is meer dan genoeg te doen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl