LOKAAL

'Zorgt een drolletje van mijn hondje voor een natuurramp?', hondenbezitters verbijsterd over maatregelen

Een van de natuurgebieden in Hoek van Holland waar het om gaat
Een van de natuurgebieden in Hoek van Holland waar het om gaat © WOS
Hondeneigenaren uit Hoek van Holland komen in opstand tegen een voorgenomen aanlijnplicht in de Hoekse Bosjes en het Roomse Duin. De hondenbezitters in Hoek van Holland zijn het niet eens met de maatregelen die de gemeente Rotterdam in deze natuurgebieden wil nemen.
De maatregelen zijn volgens de gemeente nodig om de kwaliteit en biodiversiteit van de natuurgebieden te verbeteren. 'Soms verstoren loslopende honden per ongeluk de natuur. Daarom kan het nodig zijn dat het hondenbeleid voor een deel verandert in deze gebieden. Naar verwachting moeten honden in de loop van volgend jaar aangelijnd worden en hondenpoep worden opgeruimd', stelt de gemeente op haar website.
Een informatieavond hierover heeft afgelopen week zo'n 250 hondenbezitters naar Huis van de Wijk De Hoekstee getrokken. Die hoge opkomst is mede te danken aan Mark Lensselink, die in een lokale krant een oproep heeft gedaan. "De aanlijnplicht doet mensen heel veel. Het is het gesprek van de dag in Hoek van Holland", zegt Lensselink tegen de WOS. De bezoekers van de informatieavond snappen niet hoe een aanlijnplicht kan bijdragen aan het verbeteren van de natuurgebieden.
Hondenbezitters zijn in groten getale naar de info-avond gekomen
Hondenbezitters zijn in groten getale naar de info-avond gekomen © WOS
"Het aanlijnen van honden alleen biedt geen enkele oplossing. De komst van 100.000 strandbezoekers op een zonnige dag en wat zij allemaal achterlaten heeft een veel grotere invloed op de natuur dan een paar honden aan te lijnen en het plezier van hondenbezitters te ontnemen", zegt één van hen. Ook wordt de camperplek langs de duinen genoemd: "Er staan soms wel 40 campers. Het eerste wat de gasten doen is in de bosjes plassen en poepen. En dan zorgt het drolletje van mijn hondje voor een natuurramp? Onbegrijpelijk!"
"Het gaat over vijf gebieden waar al 30 jaar achterstallig onderhoud is", zegt Lensselink. "Als ik hier met mijn hondje loop, breek ik vier keer mijn enkels. Ook mensen met een rollator of scootmobiel hebben daar last van. Het is steeds minder toegankelijk. Ik ben ontzettend blij dat er een onderhoudsplan is. Maar op de vraag wat een aanlijnplicht toevoegt aan het verbeteren van het gebied, bleef de gemeente het antwoord schuldig."

Inspraak

De werkzaamheden beginnen volgens de gemeente Rotterdam in november of december en zullen doorgaan tot 2025. "Er komen om te beginnen minder voetpaden. We veranderen het hondenbeleid niet voor we uitgebreid met hondeneigenaren en gebruikers in de gebieden hebben gesproken. En voordat we, als dat nodig en mogelijk is, alternatieve losloopgebieden voor honden hebben gevonden," zegt de gemeente volgens de WOS.
De bewoners laten op de informatieavond merken dat zij weinig vertrouwen in inspraak hebben en veronderstellen dat het aanlijnen van honden al een gelopen koers is. Maar ze zeggen ook er zich niet bij neer te leggen. "Je moet de 250 mensen die gisteren op de informatiebijeenkomst waren wel serieus nemen. Unaniem wilden zij de aanlijnplicht niet. Daar waren goede argumenten voor. En daar moeten wij voor naar de gemeenteraad gaan", aldus Lensselink.
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl