OPMERKELIJK

Dyshandro (13) ziet zijn buurjongetje handgranaat bijna tot ontploffing brengen en grijpt net op tijd in

Dyshandro vertelt wat hij meemaakte toen een handgranaat in zijn buurt werd gevonden
Dyshandro vertelt wat hij meemaakte toen een handgranaat in zijn buurt werd gevonden © Rijnmond/MediaTV
Het jongetje dat zondagmiddag in de Tarwewijk in Rotterdam-Zuid een handgranaat in de bosjes van een speeltuin vond, dacht dat het ding nep was. Voor de lol wilde hij de pin eruit trekken. Grotere jongens hadden door dat het een echte bom was en grepen in. Net op tijd. Dat vertellen twee broers van 8 en 13 jaar die erbij waren.
“Stel je voor dat er wel iets was gebeurd”, zegt de 50-jarige Naima. Ze is moeder en woont in de buurt van de plek van de bizarre vondst, een plek waar veel kinderen spelen. Het is gelukkig met een sisser afgelopen, maar Naima kan net als veel andere buurtbewoners de gedachte niet loslaten dat het ook heel anders had kunnen aflopen. “Mijn dochter speelt daar, mijn neefjes spelen daar. Het is hartstikke beangstigend. Het feit dat het kan in een gewone gezinswijk. Dat vind ik eng.”
De 74-jarige Frits uit de Groepstraat vraagt zich hardop af welke idioot dit doet. “Allemaal kleine kinderen spelen daar en dan is er een mafferd die daar een handgranaat neerlegt om kinderen te vernietigen. Zo is het toch. Ik vind het verschrikkelijk.”
Twee broers vertellen over de vondst van handgranaat in speeltuin Tarwewijk

Spelen met handgranaat

Zondag aan het einde van de middag spelen meerdere kinderen in de speeltuin. In de bosjes aan de rand vindt een 7-jarige jongen in het zand een handgranaat. Hij denkt dat het speelgoed is. Een nepgranaat, vertelt zijn 8-jarige vriendje Dynaisio die erbij was. Voor de lol grapt het 7-jarige jongetje dat hij ‘m af wil laten gaan door de pin eruit te trekken.

Grote broer grijpt in

“Hij dacht dat het een nepper was, ik dacht dat het een echte bom was”, vertelt de oudere broer van Dynaisio, de 13-jarige Dyshandro. Hij ziet van een afstand zijn buurjongens iets uit de bosjes halen dat op een handgranaat lijkt. “Ik ben gelijk gaan rennen en heb het afgepakt. Toen voelde ik het en het voelde zwaar, niet als plastic. Toen heb ik tegen mijn moeder en vrienden gezegd: 'Bel de politie'.”
In afwachting van de politie legt een vriend van Dyshandro de granaat op het tapijt van de wipwap. Ook waarschuwen ze dat iedereen afstand moet houden.
Allemaal kleine stumperds die daar schommelen. Ik heb er een moeilijke nacht van gehad, ik heb veel over straat gelopen.
Buurtbewoner Frits
Een paar minuten later arriveert de politie en zet de speeltuin met lint af. Daarna is het wachten op de Explosieven Opruimingsdienst. Die neemt het explosief laat op de avond mee voor onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut. Daar wordt bekeken of er DNA-sporen op zitten. Ook worden camerabeelden uit de wijk bekeken in de hoop dat de dader opgespoord kan worden.
De 74-jarige Frits heeft er een slechte nacht op zitten. Hij is tot diep in de nacht meerdere keren gaan surveilleren in zijn straat. “Allemaal kleine stumperds die daar schommelen. Ik heb er een moeilijke nacht van gehad, ik heb veel over straat gelopen. Ja, heel waakzaam. Als ik iemand iets zie weggooien, dan vecht ik ervoor. Ik ben de jongste niet meer, maar ik sta mijn mannetje wel. Ik heb aan taekwondo gedaan. Dit is absurd.”

Wat gebeurt er ondergronds?

Moeder Naima kan de vondst van de handgranaat niet los zien van de vele aanslagen die de stad teisteren en te maken hebben met ruzies in de drugshandel. “De drugs komt via de haven hier binnen. Dit is echt een groot probleem.” Bij meerdere aanslagen op panden en woningen zijn handgranaten gebruikt. Voor een paar tientjes zijn ze te koop.
Hij dacht een nepper, ik dacht een echte bom.
Grote broer Dyshandro
“Wat gebeurt er ondergronds? Wat gebeurt er achter de deuren. Je weet het gewoon niet. Daar moet men scherp op zijn en daar heb je goede contacten in de buurt voor nodig. Ik heb het gevoel dat dat aan het afvlakken is.” Naima is opgegroeid in de Tarwewijk in de slechte jaren 80 en 90, toen er veel problemen waren met dealers en drugsgebruikers. “Vroeger was de ellende veel heftiger, dat is een stuk opgeknapt. Wat er nu gebeurt, vind ik wel heel zorgelijk. Dit hoort niet bij de vooruitgang van de wijk.”

Burgemeester naar Tarwewijk

De Wijkraad in de Tarwewijk herkent deze zorgen van bewoners. Er worden vaker wapens gevonden in de wijk. Ook overlast en drugshandel zouden toenemen. Toevallig komt burgemeester Aboutaleb dinsdagavond naar de wijk en dit incident wordt zeker onderwerp van gesprek, vertelt Wijkraadslid Carla Chappell. "We kunnen dit niet zomaar laten gaan. Juist op zo'n plek die leuk is voor kinderen en ouders. Als je denkt dat er een dodelijk wapen in de bosjes ligt, daar schrik je wel van. Daar gaan we het zeker over hebben met de burgemeester." Met de burgemeester wil de Wijkraad praten over meer camerabewaking en surveillance in de wijk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl