EXPLOSIE

Vijf explosies in één nacht in Rotterdam, woningen en horecazaak doelwit

Bij het merendeel van de explosies is de schade groot
Bij het merendeel van de explosies is de schade groot © Rijnmond / MediaTV
De nacht van maandag op dinsdag is een onrustige nacht geweest in Rotterdam. Op vijf plaatsen in de stad, waarvan vier op Zuid, gingen explosieven af. In meerdere gevallen is de schade groot. Niet alleen woningen, maar ook een horecazaak werd het doelwit.
De eerste explosie vond plaats voor middernacht, rond 23:45 uur. Dat was aan het Noordplein in het Oude Noorden. Het explosief ging af bij de voordeur van een portiekflat. Daarbij werden meerdere brievenbussen verwoest.
De tweede explosie vond ongeveer twee uur later plaats, om 01:45 uur, aan de Charloisse Kerksingel in Charlois op Rotterdam-Zuid. Ook hier was de ingang van een portiekflat het doelwit. De explosie was krachtig genoeg om de ingang volledig te verwoesten. Ook twee auto's die voor de ingang geparkeerd stonden liepen schade op.
De schade aan de ingang bij de Charloisse Kerksingel is enorm
De schade aan de ingang bij de Charloisse Kerksingel is enorm © MediaTV

Twee explosies tegelijk

Om 03:00 uur was het opnieuw raak. Rond dat tijdstip ging in de Pretorialaan in de Afrikaanderwijk een explosief af. Daar was de deur van een café het doelwit. Naast de deur raakten meerdere ruiten beschadigd, en op straat ligt veel glas.
Het was niet de enige explosie om 03:00 uur. Dieper in het zuiden, aan de Dantestraat in Lombardijen, vond rond datzelfde tijdstip ook een explosie plaats, ditmaal bij een woning. De ruiten en voordeur van de woning raakten daarbij beschadigd. Het geluid van de explosie werd toevallig vastgelegd op een beveiligingscamera.
Bij de explosie aan de Pretorialaan werd een gat in de deur geslagen
Bij de explosie aan de Pretorialaan werd een gat in de deur geslagen © MediaTV
Zo'n drie kwartier later was het voor de vijfde keer raak, aan de Koenraad van Zwabenstraat in Oud-IJsselmonde. Wederom was de voordeur van de woning het doelwit. Ook hier ontstond veel glasschade.

136 explosies dit jaar

De politie doet nog onderzoek naar alle vijf de explosies en kan nog niet zeggen of er een verband is. Er zijn nog geen verdachten aangehouden.
Bij geen van de incidenten is iemand gewond geraakt, maar de bewoners waren in meerdere gevallen wel thuis. Inmiddels staat de teller voor 2023 qua explosies op 136. De politie bevestigt die cijfers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl