Verdachte in moordzaak Caroline van Toledo komt voorlopig vrij

Leon van M., die verdacht wordt van de moord op Caroline van Toledo in Oostvoorne, komt voorlopig vrij. Hij krijgt een enkelband en gaat bij zijn ex-vriendin in Brielle wonen.Caroline van Toledo werd in 2005 dood aangetroffen in de kofferbak van haar uitgebrande auto. Leon van M. heeft altijd ontkend iets met het misdrijf te maken te hebben.

In 2008 zat hij al vast voor de moord op de apothekersassistente, maar werd hij weer vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

Vorig jaar werd Van M. opnieuw gearresteerd. Dankzij nieuwe technieken was zijn DNA gevonden op materiaal waarmee Van Toledo was vastgebonden. Twee getuigen hebben ook verklaard dat de verdachte de moord tegenover hen heeft opgebiecht.

Het moordonderzoek is echter nog niet klaar en de inhoudelijke behandeling van de zaak laat daarom ook op zich wachten. Een DNA-specialist, die door de advocaat van Van M. is ingehuurd, wil nog nader onderzoek naar de sporen doen volgens de allernieuwste methoden.

Doorbraak

Advocaat Pieter Hoogendam:"Justitie noemde het onderzoek van de eerste deskundige een doorbraak, zo zie ik de voorlopige conclusies van de tweede deskundige, professor De Knijff, ook. Volgens hem is er geen directe link tussen het gevonden DNA en mijn cliënt."

Justitie is dat absoluut niet met de advocaat eens. "Het lijkt wel of we een ander rapport hebben gelezen. De Knijff onderschrijft juist de resultaten van onderzoeker Eikelenboom." Maar de Rotterdamse rechter vindt dat de conclusies van beide deskundigen niet helemaal overeenkomen.

Eerder heeft advocaat Hoogendam betoogd dat de 'DNA-match' zwak is en dat het ook om het erfelijk materiaal van een familielid van Leon van M. kan gaan.

Doorschemeren

De Rotterdamse rechter liet drie maanden geleden al doorschemeren dat M. in augustus wellicht onder voorwaarden op vrije voeten zou kunnen komen. Dat zal op 30 augustus gebeuren. De rechter wilde wachten totdat een laatste getuige is gehoord.

De beslissing van de rechter is opmerkelijk. De reclassering, die de enkelband moet regelen, had namelijk geen concreet advies gegeven. "De verdachte beroept zich op zijn zwijgrecht. Wij kunnen daarom niet inschatten of er kans op herhaling bestaat. Voor ons had het dus niet zoveel nut om naar een enkelband te kijken."

Dat rechter heeft de reclassering nu dus opgedragen dat toch te doen. Leon van M. mag zich niet in Oostvoorne begeven. De rechtszaak wordt over drie maanden voortgezet. De inhoudelijke behandeling staat voor januari of februari gepland.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Oostvoorne
Deel dit artikel: