GELD

Recordverhoging zorgpremie DSW: 11,50 euro extra per maand

Recordstijging van de zorgpremie terwijl de toeslag daalt.
Recordstijging van de zorgpremie terwijl de toeslag daalt. © Rijnmond
De Schiedamse zorgverzekeraar DSW gooit de premie van de basisverzekering volgend jaar flink omhoog. Klanten van de verzekeraar gaan in 2024 iedere maand 11,50 euro meer betalen. Dat is de grootste premiestijging sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006. De Schiedamse verzekeraar is zoals ieder jaar de eerste die de premiestijging bekend maakt.
Met de invoering van de premiestijging gaan klanten van DSW volgend jaar 149 euro per maand betalen voor hun zorgverzekering. Volgens DSW heeft de premiestijging vooral te maken met het stijgen van de kosten van de gezondheidszorg, zoals stijgende loonkosten van personeel en een toenemende zorgvraag. DSW vreest dat de premiestijgingen, die nu al jaren onafgebroken plaatsvinden, op lange termijn 'onhoudbaar' worden.

'Geen leuk nieuws'

"We kunnen niet anders dan de premie met dit bedrag verhogen. En dat is geen leuk nieuws om te delen met onze verzekerden", zegt directeur Aad de Groot. "Die premiestijgingen leiden namelijk tot een nog grotere druk op de solidariteit, meer zorgmijders en tot een groeiende gezondheidskloof. We maken ons daarom ook echt zorgen over de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg."
De Groot stelt ook voor om de bekostiging van de zorg niet meer te baseren op productie, maar op het toegankelijk houden van de zorg: "Ziekenhuizen worden betaald op basis van de behandelingen die ze uitvoeren. Als een ziekenhuis niet behandelt of juist aan preventie doet, dan krijgen ze daar niet voor betaald. Die perverse prikkel zou wegvallen wanneer we de ziekenhuizen meer via meerjarige beschikbaarheid- en budgetbekostiging zouden financieren."

Zorgpremie stijgt, toeslag daalt

Terwijl de zorgpremie bij iedere verzekeraar volgend jaar zal stijgen, daalt de zorgtoeslag juist. Mensen met een laag inkomen krijgen volgend jaar maximaal 127 euro per maand. Dat is minder dan in 2023. Toen steeg de zorgtoeslag juist eenmalig om het verlies van koopkracht te dempen.
In november moeten alle verzekeraars hun premiestijging bekendmaken. Naar verwachting zullen zij net als DSW met zo'n 12 euro omhoog gaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl