DIEREN

Vuilnisman Patrick redt gewonde zwaan van druk kruispunt bij Erasmusbrug

Patrick staat met de zwaan voor zijn vuilniswagen
Patrick staat met de zwaan voor zijn vuilniswagen © Dierenambulance Zuid-Holland Zuid
Of hij nou afval vervoert of zieke dieren: voor vuilnisman Patrick maakt het geen verschil. Naast chauffeur op de vuilniswagen is hij namelijk ook vrijwilliger bij de dierenambulance. Afgelopen weekend gebeurt het plotsklaps dat hij beide functies moet combineren. Op de Erasmusbrug, ook wel bekend als de Zwaan, loopt een onrustige, jawel, zwaan rond.
Voor liefhebbers van het tv-programma Mitchell aan de Maas is Patrick geen onbekende. Met enige regelmaat verschijnt hij naast zijn beroemde collega Mitchell Viljeer op de vuilniswagen. Maar, zo schrijft de Dierenambulance Zuid-Holland Zuid op hun Facebookpagina: "Patrick blijft gewoon Patrick, en wij hebben het genoegen dat hij ook al meer dan twee decennia trouw vrijwilliger is op onze Dierenambulance. Ook tijdens zijn werk staan de dieren altijd op de eerste plaats."
Dat laat Patrick maar al te goed zien wanneer hij afgelopen weekend langs de Erasmusbrug rijdt. "Daar zag ik een motoragent die probeerde een zwaan van de drukke weg te halen", rapporteert hij. "De rebelse zwaan had duidelijk moeite met het opvolgen van aanwijzingen van de motoragent. Hij blaast en sist en maakt zich bijna zo groot als de agent zelf. Althans: dat denkt zijn ego op dat moment."
Als ervaren vrijwilliger bij de dierenambulance komt Patrick meteen in actie om de gewonde zwaan samen met de agent van de weg te krijgen. Net voordat hij dat doet, stopt er een politiebus. Twee agenten stappen uit om ook te helpen. Dat blijkt best een uitdaging. Het dier probeert nog weg te fladderen. Toch geeft hij na een paar meter op. "De agent vroeg of ik de zwaan kon pakken. Ik antwoordde 'Jazeker' met een grote glimlach. Het spelletje blufpoker dat de zwaan nu speelt, maakt na al die jaren geen indruk meer op mij."

Bloedende tenen

Samen met de agent lukt het om de zwaan in een hoekje te drijven, waarop Patrick hem met gemak weet vast te pakken. "We merkten op dat de zwaan bloedde en ik zag dat dat bij één van zijn tenen vandaan kwam."
Zoals het een goed dierenvriend en vrijwilliger bij de dierenambulance betaamt, stelt Patrick voor om de zwaan naar Vogelklas Karel Schot te brengen. Zo gezegd, zo gedaan: met de zwaan op de bijrijdersstoel rijdt Patrick in zijn vuilniswagen naar de Vogelklas om de zwaan af te geven. Daar mag het dier nu herstellen.
De zwaan ging uiteindelijk met Patrick in de vuilswagen
De zwaan ging uiteindelijk met Patrick in de vuilswagen © Dierenambulance Zuid-Holland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl