POLITIE

Na handgranaat in speeltuin nu bedreiging op deur: 'Betalen moet je!! Anders boem!'

Op de voordeur van het portiek aan de Groepstraat is een dreigende boodschap gespoten
Op de voordeur van het portiek aan de Groepstraat is een dreigende boodschap gespoten © Rijnmond
Twee dagen nadat kinderen in de bosjes van een speeltuin in de Rotterdamse Tarwewijk een handgranaat vonden, is het opnieuw onrustig in de Groepstraat. Maandagavond laat is op een deur van een portiek naast de speeltuin een bizarre waarschuwing geschreven. "Isco. We hebben je gevonden. Betalen moet je!! Anders boem!"
Terwijl de buurt nog aan het bijkomen is van de gebeurtenissen op zondag, is het maandagavond dus weer raak in de wijk, bij een huis vlak bij de speeltuin. De politie werd rond 23 uur gealarmeerd door een bewoonster. Volgens een politiewoordvoerder is de boodschap hoogstwaarschijnlijk laat op de maandagavond gespoten.

'Wat een verschrikkelijke wereld leven we in'

De politie onderzoekt nog of er een verband is met de gevonden handgranaat. Hoe dan ook: de vondst en de bekladding zijn de buurt niet in de koude kleren gaan zitten. "Wat een verschrikkelijke wereld leven we toch in", zegt een voorbijgangster die met haar fiets voor het portiek staat. Een andere buurvrouw is ook erg geschrokken. "Ik houd mijn hart vast."
Het bekladde portiek ligt op steenworp afstand van de speeltuin waar zondag een handgranaat werd gevonden
Het bekladde portiek ligt op steenworp afstand van de speeltuin waar zondag een handgranaat werd gevonden © Rijnmond

Wie is Isco?

Soraya, 19, woont in het portiek waarvan de voordeur beklad is. "Ik kwam gisteravond thuis en mijn buurman stond er al. Hij wist ook niet wat hij zag. Het is niet fijn om zoiets op je deur te hebben", zucht Soraya. Nadat ze de bekladding ziet, belt ze de politie.
Volgens haar woont er niemand met de naam Isco in het pand. "Buren kennen elkaar en zijn warm met elkaar, maar niemand heet hier zo. Misschien is het een bekende van iemand, of is het een afkorting. We weten het niet."
Isco of geen Isco, de bewoners voelen zich in ieder geval geïntimideerd. "Zondag is er nog een handgranaat gevonden. Wij dachten eerst dat het daar wat mee te maken had, maar de politie denkt van niet. Het is wel heel dicht achter elkaar gebeurd."

Pin van de granaat

Afgelopen zondag ging het bijna verkeerd in de wijk. Een 7-jarige jongen speelde samen met andere kinderen in het speeltuintje, toen hij opeens in de bosjes een handgranaat vond. De jongen was zich van geen kwaad bewust, en liet het levensgevaarlijke explosief aan zijn vriendjes zien. De knul wilde de pin van de granaat er bij wijze van grap uittrekken. Een oplettende oudere jongen kon dat gelukkig voorkomen.
Dyshandro vertelt wat hij meemaakte toen een handgranaat in zijn buurt werd gevonden
Dyshandro vertelt wat hij meemaakte toen een handgranaat in zijn buurt werd gevonden © Rijnmond/MediaTV
"Hij dacht dat het een nepper was", vertelde de 13-jarige Dyshandro tegen Rijnmond. "Ik ben gelijk gaan rennen en heb het afgepakt. Toen voelde ik het en het voelde zwaar, niet als plastic." Dyshandro schakelde zijn moeder in, die de politie belde. Zij kwamen enkele minuten later ter plaatse samen met de Explosieven Opruimsdienst. Wat bleek? De granaat was echt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl