nieuws

Rotterdam: 'Boe' roepen helpt tegen spookfietsers

Roep 'boe' tegen spookfietsers
Roep 'boe' tegen spookfietsers
Rotterdam vindt het het experiment op de Erasmusbrug om spookfietsers tegen te gaan, geslaagd. Op het fietspad is sinds een paar maanden de tekst ‘Roep boe tegen spookfietsers’ te zien. Het aantal fietsers dat tegen de richting in rijdt, blijkt dagelijks met 50 te zijn afgenomen.
"Het probleem kan dus met relatief simpele, goedkope maatregelen teruggedrongen worden", laat de gemeente weten. Naast de tekst op het fietspad is een speciaal verkeerslicht geplaatst dat gaat branden als je tegen de richting in fietst.
Tegelijkertijd heeft de gemeente geprobeerd het aantal door-rood-fietsers terug te dringen. Hier was de proeflocatie het Eendrachtsplein in Rotterdam-Centrum. Daar waren speciale borden geplaatst met teksten als: ‘Ook jij kan geschept worden door een auto. Dat bepaal je zelf. Wacht op groen.’
De borden werden steeds weer verwijderd om het resultaat beter te meten. Volgens de gemeente neem het aantal door-rood-fietsers met bijna 50 procent af als de waarschuwingen hangen.
Later dit jaar volgen meer experimenten om het fietsen in de stad veiliger te maken. Zo wordt nog geprobeerd het gebruik van de smartphone op de fiets tegen te gaan, net als fietsen zonder verlichting.