RECHTSZAAK

Ook in hoger beroep 4,5 jaar cel voor botsing waarbij Michelle (33) om het leven kwam

De plaats van het ongeval, de Vondelingenweg in Rotterdam
De plaats van het ongeval, de Vondelingenweg in Rotterdam © MediaTV
Het gerechtshof in Den Haag heeft 4,5 jaar cel opgelegd voor een fataal ongeluk in Rotterdam-Hoogvliet. Op 19 april 2020 werd op de Vondelingenweg de 33-jarige Michelle aangereden. De vrouw overleed ter plaatse.
De 36-jarige Marcin M. had te hard gereden, reed door rood en had teveel gedronken. Na het ongeluk was hij ook weggerend en aanvankelijk ontkende hij de bestuurder te zijn geweest.
Het hof wijst erop dat de man in 2017 is aangehouden voor rijden onder invloed en dat hij daar kennelijk niet van heeft geleerd. Naast een celstraf mag de man ook vijf jaar niet rijden. Dat gaat pas in na het uitzitten van de celstraf.
De 4,5 jaar cel is dezelfde straf die de rechter in Rotterdam eerder oplegde. Het hof zegt nadrukkelijk dat geen enkele straf recht kan doen aan het leed bij de nabestaanden.

Statement moeder Michelle

Jacqueline Leeuwangh, de moeder van Michelle, zei tijdens de zitting dat zij een statement wil maken over het gevaar van alcohol in het verkeer. "Ga nooit met drank achter het stuur zitten. Het is waanzin. Het is ook de reden dat ik hem in de rechtszaal wilde aankijken: hij moet mijn verdriet zien."
De nabestaanden zijn heel tevreden met de uitspraak. Advocate Nelleke Stolk zegt namens hen: "Ze zijn opgelucht dat het achter de rug is en dat het hof de ernst onderstreept. Dat Michelle moest worden geïdentificeerd aan de hand van haar DNA."
Moeder Jacqueline liet weten dat zij pas echt kan rouwen als de verdachte vastzit. Dat kan nog wel een tijd duren. De man is op vrije voeten en als hij in cassatie gaat, blijft hij dat ook.

'Dat M. wil vertrekken uit Nederland grootste angst'

Nelleke Stolk: "Wij hebben er bij het OM nog op aangedrongen een bevel gevangenneming te vragen. Dan zou hij na dit vonnis door het hof naar de cel gestuurd kunnen worden. Wij hebben signalen dat de verdachte zijn huis aan het leeghalen is. De grote angst is dat hij wil vertrekken uit Nederland."
Marcin M. komt oorspronkelijk uit Polen. Hij heeft in totaal drie dagen in voorarrest gezeten voor het fatale ongeluk.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl