SPARTA

Van de transfersom voor Olij tot stadionuitbreiding: Sparta naar Voren! met Nijkamp en Laros

Sparta naar Voren met Manfred Laros en Gerard Nijkamp
Sparta naar Voren met Manfred Laros en Gerard Nijkamp © Rijnmond
Het gaat goed met Sparta. Zo goed, dat er gepraat kan worden over grotere verwachtingspatronen, een groeiend spelersbudget en stadionuitbreiding. Algemeen directeur Manfred Laros en technisch directeur Gerard Nijkamp schuiven aan bij Anton Slotboom, Ruud van Os en Frank Stout in een nieuwe Sparta naar Voren!
Afgelopen zondag merkte Laros weer veel optimisme op Het Kasteel. Want Sparta zou toch wel even gaan winnen van Vitesse? "Ik wen er langzaam aan dat er een ander verwachtingspatroon is vooraf", vertelt Laros. "Ik betrapte mezelf erop iedereen ervan te overtuigen dat we niet zomaar van Vitesse winnen. Het is wel prettig uiteindelijk dat het verwachtingspatroon hoger is."
"Het was echt een kantelwedstrijd, omdat je de week ervoor bij AZ had verloren", vult Nijkamp aan. "Iedereen verwachtte dat we even zouden winnen van Vitesse. Dat dat wel even normaal is. Zo is het natuurlijk niet. We deden het gelukkig wel, met behoorlijk spel."
Volgens Van Os bood Sparta zondag rond de klok van 12:15 uur het beste dat de club te bieden heeft. "De opkomst met de Sparta Marsch, terwijl het zonnetje schijnt. Dan sta ik met duimendik kippenvel op mijn armen. Dat is het allermooiste wat Sparta betreft."

Olij

In de eerste helft van Sparta-Vitesse maakte doelman Nick Olij een paar opmerkelijke foutjes. Niets voor de doorgaans zo betrouwbare sluitpost van Sparta. Was hij ietwat meer gespannen vanwege zijn eerste keer voorselectie Oranje? "Daar leek het wel een beetje op hè", reageert Nijkamp. "Het doet wel wat met zo'n jongen, die vanuit de eerste divisie komt en een geweldig jaar met ons heeft gedraaid. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten."
Het had zomaar gekund dat Olij na dat geweldige jaar bij Sparta afgelopen zomer een stap had gemaakt. Geruchten dat hij komende transferperiode alsnog voor een gelimiteerde transfersom mag vertrekken doet Nijkamp af als 'nonsens'.
Keeper Nick Olij ranselt maar weer eens de bal uit het doel tijdens sc Heerenveen-Sparta
Keeper Nick Olij ranselt maar weer eens de bal uit het doel tijdens sc Heerenveen-Sparta © VK Sportphoto - Rene Nijhuis

Stadion

Het succes van Sparta is niet alleen te merken op het veld en de ranglijst. De belangstelling voor de Kasteelclub groeit, en daarmee ook de vraag naar plaats in het stadion. Wanneer wordt Het Kasteel uitgebreid? Laros komt met een uitgebreid antwoord op die vraag.
"Wij moeten gaan groeien in onze omzet en spelersbudget. We komen van 3,9 miljoen af en hebben dit jaar een spelersbudget van 5,5 miljoen euro. Dat is het elfde spelersbudget van Nederland. Als je ziet wat wij de afgelopen jaren in omzet zijn gegroeid, dat is gigantisch. Er is een lange tijd dat wij maximaal 11,5 miljoen euro omzet haalden. Afgelopen seizoen kwamen we tot 16,2 miljoen euro. We gaan komend jaar proberen op 17 uit te komen. Als je dat wegzet ten opzichte van onze concurrenten doen wij dat fantastisch."
"We kunnen een discussie voeren of capaciteitsuitbreiding gaat bijdragen aan het spelersbudget", vervolgt Laros. "Dat gaat lastig worden. De uitbreiding van je hoofdgebouw draagt daar wél aan bij. Daarmee zeg ik niet dat er geen capaciteitsuitbreiding komt, die moet er wel degelijk komen. Maar als je wil groeien in je spelersbudget is dat in eerste instantie aan de commerciële zijde, omdat daar de korte slagen te maken zijn."
Het grasveld van Sparta ligt er mooi bij op Het Kasteel
Het grasveld van Sparta ligt er mooi bij op Het Kasteel © VK Sportphoto - Mischa Keemink
"Capaciteitsuitbreiding was tot seizoen 2021/2022 niet im frage. Wij groeiden 300 seizoenskaarten per jaar op eredivisieniveau. Daarin was voldoende marge. Na dat seizoen, wat helemaal geen best seizoen was, gingen we voorafgaand aan seizoen 2022/2023 naar een ongekend aantal seizoenskaarten. We verkochten er ineens 8400. Dat waren er 1500 meer dan het jaar ervoor."
"Daarom hebben we alle plannen erbij genomen om te kijken hoe we tot capaciteitsuitbreiding kunnen komen. Uitbreiding is alleen haalbaar in combinatie met gebiedsontwikkeling. Daar hebben we afgelopen december een intentieovereenkomst over getekend. Die moet ervoor zorgen dat we binnen twee jaar tot complete plannen komen. Dus ja, we bivakkeren nog twee jaar in deze capaciteit. Maar je kunt je bijna niet voorstellen hoe complex stadionuitbreiding is."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl