VLIEGTUIG

OM eist geldboete tegen Fokker voor fataal ongeluk met stalen tafel van 1.000 kilo

De werkplaats van Fokker.
De werkplaats van Fokker. © Rijnmond
Het Openbaar Ministerie heeft een boete van 50.000 euro geëist tegen vliegtuigonderdelenbouwer GKN Fokker Papendrecht vanwege een dodelijk bedrijfsongeval. Ruim twee jaar geleden overleed een werknemer nadat hij bekneld raakte onder een stalen tafel. De werknemer was een 30-jarige man uit Westmaas.
Het ongeval gebeurde met een zware tafel van ongeveer duizend kilo. Die wordt gebruikt voor het maken van metalen platen voor de vliegtuigindustrie. Tijdens hijswerkzaamheden bleef een haak achter de tafel zitten, waardoor het ongeval gebeurde. De overleden plaatbankwerker was nog maar een paar weken aan de slag bij Fokker.

Risico's

Volgens het Openbaar Ministerie moest het risico van het werken met zulke zware tafels bekend zijn bij Fokker. Het gevaar was niet expliciet opgenomen in de risico-evaluatie van het bedrijf.
Justitie vindt dat de tafel met bouten bevestigd had moeten zitten in de vloer. Fokker geeft aan dat de tafels vroeger werden vastgezet, maar daarvan was afgestapt na een incident in de jaren 90: als de tafel vastzat, kon de hijsinstallatie omvallen.
Het bedrijf erkent dat het risico’s over het hoofd heeft gezien, maar benadrukt dat er geen opzet in het spel is.

'Ongelukkige samenloop van omstandigheden'

Volgens de advocaat van Fokker was het ongeval een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden'. Na het incident zou direct een onderzoek zijn gestart. Wereldwijd zijn er bij alle vestigingen maatregelen genomen om het hijsen veiliger te maken. De stalen tafels worden inmiddels weer vastgezet, maar met waarschuwende, fluorescerende ‘flappen’.
Het OM noemt het onbegrijpelijk dat het bedrijf met zo’n serieuze veiligheidscultuur nalatig is geweest bij het verplaatsen van de tafels.

Schadevergoeding betaald en schuld bekend

Het Papendrechtse bedrijf heeft zelf al een schadevergoeding betaald aan de nabestaanden en ook schuld aan hen bekend. De rechter in Rotterdam doet over twee weken uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl