STEEKPARTIJ

Buurtbewoner na dodelijke steekpartij: 'Cor heeft zijn leven opgeofferd voor die hond'

De terriër werd na de steekpartij meegenomen door de dierenambulance.
De terriër werd na de steekpartij meegenomen door de dierenambulance. © MediaTV
Buurtbewoners uit de Molièrebuurt in Rotterdam Lombardijen zijn geschrokken van het overlijden van de 71-jarige man na een steekpartij woensdagavond. "Er was elke dag wel wat in dit rijtje woningen. Het was een kwestie van tijd voor het weer mis zou gaan", vertelt een buurtbewoner. Eén van de buren is opgepakt.
De ochtend na de steekpartij herinnert niets meer aan het fatale voorval. Het is is rustig in de jaren '60 buurt. Bij de woning van slachtoffer Cor is te zien dat het hek van de tuin is ingetrapt. De politie rijdt regelmatig rond, er zit een team van twintig rechercheurs op de zaak.
In één van deze woningen woonde het 71-jarige slachtoffer.
In één van deze woningen woonde het 71-jarige slachtoffer. © Rijnmond

Ooggetuige

Panda was ooggetuige van de steekpartij. Ze was bevriend met Cor en heeft vanuit haar woning uitzicht op de speeltuin waar hij is doodgestoken. Ze vertelt dat een groep buurbewoners hem lastig viel. "Ze hadden hun muziek heel hard aangezet en reden steeds met scooters langs zijn woning. Ze zaten hem echt te zieken."
Panda zag Cor boos op blote voeten naar buiten lopen om te klagen over de herrie. Zijn hond Kiki schijnt niet goed tegen hard geluid te kunnen, aldus Panda. "Toen hebben ze zijn hek open geduwd. Ze gingen met z'n allen naar binnen. Ik hoorde lawaai." Ze liep naar het huis van Cor, maar zag hem toen op het gras liggen. "Met tien man zijn ze op hem af gesprongen en er is er eentje geweest die hem heeft gestoken, denk ik."

Al gewaarschuwd

In de wijk wonen veel mensen onder begeleiding van zorgorganisatie Middin. Panda geeft aan dat zij de politie, de woningcorporatie en de zorgorganisatie al vaak heeft gewaarschuwd vanwege de overlast en burenruzies. "Ik zag twee weken geleden iemand met een honkbalknuppel achter Cor en de hond aan gaan. Constant vielen mensen hem lastig. Dat heb ik tegen Middin gezegd, maar ze doen er niks aan", vertelt ze aangeslagen.
De dood van haar buurman leidt tot verdriet en onbegrip bij de vrouw. "Het is te triest voor woorden", zegt ze met tranen in haar ogen. "Ik zag hem als mijn vader. Ik ben 51, hij was 71. M'n moeder is ook bijna net zo oud. En dan hoor je dit. Het was te verwachten. Hij wordt ooit in elkaar geslagen, dacht ik altijd. Maar dat het zo ver zou gaan? Dat had ik nooit verwacht. Hij heeft zijn leven opgeofferd voor die hond."
Ook andere buurtbewoners zeggen dat er al langere tijd conflicten zijn in de buurt. Een vrouw vertelt dat de ergernissen de laatste tijd waren opgehoopt. Ze was bang dat er een keer een dode zou vallen. Een ander herinnert aan een ruzie ruim een jaar geleden tussen het 71-jarige slachtoffer en een buurtbewoner. Die buurman sloeg met een hark tegen het raam en een motor van Cor. Toen hij poolshoogte nam, werd hij met dezelfde hark mishandeld. Daarop haalde hij een echt pistool en een balletjespistool en dreigde daarmee door het raam. Beide mannen werden daarna aangehouden.

Vechthond

De hond van de man wordt door meerdere buurtbewoners aangewezen als boosdoener. Deze middelgrote, kortharige vechthond zou vaak los hebben gelopen. "Achter zijn woning zit een hek en dat liet hij ook altijd open", vertelt buurtbewoner Kees met enige ergernis. "Ik heb al eens gezegd: houd dat hek dicht, want het is echt zo'n bullebak van een hond."
"Hij heeft een keer één van mijn honden gepakt", begint Kees over de terriër. Die moest toen met spoed naar het ziekenhuis. "Zijn achterbeen lag helemaal open. Ik dacht: die moet eraf, die poot. Dat kan niet anders." Uiteindelijk wist de dierenarts de schade te herstellen. Maar daarna is er nog eens een opstootje geweest, zegt de buurtbewoner. "Ook weer door die agressieve hond", zegt hij. "Dan ging hij in een parkje zitten met die hond gewoon los naast hem."
De speeltuin voor de woning van de 71-jarige man die overleed bij de steekpartij in Rotterdam.
De speeltuin voor de woning van de 71-jarige man die overleed bij de steekpartij in Rotterdam. © Rijnmond

Steekpartij

Woensdagavond werd rond 20:00 uur een melding gedaan van geweld aan de Molièreweg in Rotterdam-Zuid. Een 71-jarige man was neergestoken. Hulpdiensten probeerden het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Ook de hond van het slachtoffer had steekwonden opgelopen. De dierenambulance werd daarom ook ingeschakeld.
Bij de steekpartij waren volgens een woordvoerder van de politie tien personen betrokken. Alle betrokkenen renden weg na het incident. De rol van een 53-jarige Rotterdammer die is aangehouden wordt nog onderzocht. Zorgorganisatie Middin heeft nog niet op de zaak gereageerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl