FILE

Afgelopen met de file omzeilen: boetes voor gebruik gesloten rijstrook Maastunnelcorridor

Minder verkeer door gesloten rijstrook op de 's Gravendijkwal in Rotterdam
Minder verkeer door gesloten rijstrook op de 's Gravendijkwal in Rotterdam © Rijnmond
Het is voor veel mensen die dagelijks in de file staan een enorme ergernis, automobilisten die over de gesloten rijstrook voorbij scheuren terwijl jij je netjes aan de regels houdt. Dat gebeurt in Rotterdam veel op de Henegouwerlaan, ‘s-Gravendijkwal en Pleinweg. Aan die ergernis lijkt een einde te komen. Er komen camera’s te staan om illegaal gebruik van deze taxi- en busstroken te voorkomen.
De afgesloten rijstroken waren bedoeld om de stad autoluwer te maken maar worden nog vaak gebruikt om de file te omzeilen. De gemeente maakt daar nu korte metten mee: camera’s met kentekenherkenning hangen klaar en worden vanaf 1 oktober ingezet. De eerste twee maanden zal de gemeente waarschuwingsbrieven sturen naar overtreders. Per 1 december zal er een boete van 110 euro op de mat vallen bij de automobilisten.

‘Geef ze maar een prent’

Een bewoner van de Pleinweg vindt de boetes een prima plan: “Er is hier door die 'baan-minder' maar weinig ruimte voor autoverkeer maar toch wordt die 'verboden' rijstrook alsnog door veel mensen gebruikt. Als je er niet mag rijden en je doet dat toch dan heb ik het idee van: Geef ze maar een prent.”
Niet alle bewoners zijn zo enthousiast over de regeling. Anderen zien namelijk de extra rijstrook liever weer 'gewoon' opengaan: “Ik snap de versmalling van de weg wel omdat het hier niet best was wat betreft uitlaatgassen. Maar het is gewoon shit zoals het nu is omdat de mensen uit deze buurt op deze manier nog meer last hebben van het verkeer. Deze boeteregeling gaat dat niet beter maken ben ik bang, want de drukte blijft.”

Een geslaagd verkeersexperiment

Al jaren is het een discussie: de verkeersexperimenten. In 2018 blijken de waarden van de luchtkwaliteit op de wegen langs de Maastunnelcorridor niet aan de normen te voldoen van het RIVM. Voor de gemeente reden genoeg om in 2020 te beginnen met verkeersexperimenten om het gebruik van de auto te ontmoedigen.
Als deel van deze experimenten worden er tijdelijk rijstroken gesloten voor auto's op de Henegouwerlaan, ‘s-Gravendijkwal en Pleinweg. Dit lijkt succesvol, in 2021 blijkt de luchtkwaliteit weer te voldoen aan de wettelijke norm. Sinds januari van dit jaar besluit de gemeente deze aanpak permanent te maken en dus een oplossing te verzinnen voor het illegale gebruik van de speciale rijstrook.
De gemeente zal gebruik maken van 'ANPR-camera's' die via een database kunnen herkennen of het gebruik van de strook verboden is. Naast hulpdiensten, taxi’s en bussen blijven de extra rijstroken verder ook nog open voor bergers, voertuigen van Maastunnelbeheerders, dierenambulances en officieren van dienst van bijvoorbeeld de gemeente of RET. Deze laatste vier voertuigen moeten van de gemeente zelf een ontheffing aanvragen om geregistreerd te zijn voor het gebruik van de rijstroken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl