nieuws

Afscheid restaurator Jos Deuss van Dordrechts Museum

nrestaurateur09_04.cropresize.tmp.jpg
nrestaurateur09_04.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Restaurator Jos Deuss heeft officieel de deur van het Dordrechts Museum achter zich dicht getrokken. Van zijn pensioen genieten is er echter nog niet bij. In zijn tijdelijk atelier bij Museum Van Gijn, waar hij tijdens de verbouwing van het Dordrechts Museum huist, gaat hij in elk geval nog zijn opvolger inwerken.
Geteld heeft hij ze nooit, maar Deuss denkt dat hij in zijn carrière duizenden doeken heeft opgeknapt. Daarbij zaten topstukken van Aelbert Cuijp, tientallen Rembrandt-leerlingen en zo'n beetje de hele collectie van Ary Scheffer. Doeken met soms waardes van ettelijke miljoenen euro's.
Angst voor fouten bij zijn werk had hij niet: "je doet nooit iets onherstelbaars". Het ambacht van restaurator kwam publiekelijk pas in de belangstelling in 1989. In maart van dat jaar stormde een man uit Papendrecht het Dordrechts Museum binnen en sneed met een stanley-mes enkele meesterwerken aan flarden. Deuss had er jaren herstelwerk aan. Geluk bij dat ongeluk was, dat er nieuwe technieken konden worden ontwikkeld en toegepast.
Thijs Blom sprak met de afzwaaiende restaurator.