WETENSCHAP
Resten van middeleeuwse Dordtenaren met botbreuken gebruikt voor Canadees wetenschappelijk onderzoek

Het is een niet alledaagse klus voor de radiologen van het Albert Schweizer ziekenhuis in Dordrecht: het scannen van botten van veertig mensen die al eeuwen dood zijn. Het ziekenhuis werkt mee aan het onderzoek van een Franse onderzoeker aan een Canadese universiteit. Ook de archeoloog van het Dordrechts Museum speelt een belangrijke rol.
Na de reguliere dienst komen dozen vol botten vanuit het Dordrechts Museum naar het ziekenhuis. Er worden deze avond zestig botten van veertig mensen gescand. De Franse Celine Jacqueroud werkt aan de McMaster University in Canada en combineert geneeskunde met archeologie: bio-archeologie.

"Ik ben geïnteresseerd in hoe ziektebeelden zich in het verleden ontwikkelden", zegt Jacqueroud tegen RTV Dordrecht. "We kunnen een link leggen met de moderne geneeskunde door te kijken naar de hoeveelheid en soort breuken in de botten en het herstelproces te analyseren."
Botten mogen Dordt niet verlaten
Deborah Paalman is conservator archeologie bij het Dordrecht Museum. Het zijn 'haar' botten die door de scan gaan. Ze heeft er dan ook voor gezorgd dat de botten in Dordrecht blijven en niet - zoals Jacqueroud graag wil - in Canada worden gescand. Het risico op kwijtraken of beschadigen vindt de Dordtse archeoloog te groot.
Eén voor één gaan de eeuwenoude botten met breuken door het röntgenapparaat in het Albert Schweitzer ziekenhuis. De grotere beenderen krijgen een CT-scan. Radioloog Carine Martins Jarnalo: "Over het algemeen hebben we levende patiënten dus dit is wel bijzonder. Ik heb net met de onderzoeker gepraat hoe zij ziet dat er een breuk is geweest in een bot of wat er is gebeurd. Om dat met het blote oog te zien, vergt andere expertise dan dat wij hier hebben."

De botten van de middeleeuwse Dordtenaren zijn veertig jaar geleden opgegraven in de binnenstad. Op de hoek van de Voorstraat en de Visstraat heeft tot het jaar 1572 het 13e eeuwse Minderbroederklooster gestaan. Na de grote brand bij meubelzaak Buytink in maart 1982, moest het terrein opnieuw worden ingericht. Voorafgaand zijn er opgravingen gedaan. Naast het klooster lag een klein kerkhof. De nu gescande botten zijn daaruit afkomstig.

Het scannen van de botten kan ook iets opleveren voor Dordrecht. Zo laat één van de radiologen aan RTV Dordrecht weten: "Met onze kennis van de botbreuken en de geneeskunde kunnen we de onderzoekster misschien nog een handje helpen bij de analyse. Voor ons is het natuurlijk leuk dat we met middeleeuwse botten mogen werken en bijdragen aan de geschiedenis van de stad."
Onderzoeker Celine Jacqueroud onderschrijft dat: "Ik hoop dat ik samen met Deborah Paalman iets kan maken voor het Dordrechts Museum zodat de Dordtenaren meer te weten kunnen komen over hun voorgangers."
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht