112

LEES TERUG: Drie doden bij schietpartij en brand Erasmus MC, waaronder 39-jarige vrouw, 14-jarig meisje en 43-jarige docent

De politie is in grote getalen aanwezig bij het Erasmus MC.
De politie is in grote getalen aanwezig bij het Erasmus MC. © MediaTV
In dit liveblog houden we je op de hoogte van het nieuws rondom de schietpartij in Erasmus MC en het Heiman Dullaertplein.

Hier de belangrijkste informatie:

  • Donderdagmiddag is er geschoten in het Erasmus MC. Dit gebeurde in een leslokaal van de medische faculteit. Een 43-jarige man is hierbij om het leven gekomen.
  • Korte tijd hiervoor is er geschoten in een woning aan het Heiman Dullaertplein in Delfshaven. Hierna ontstond daar brand. Een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige zijn hierbij om het leven gekomen.
  • Een 32-jarige man is aangehouden bij de parkeergarage vlakbij het Erasmus MC aan de Westzeedijk onder het helideck, hij wordt verdachte van beide schietpartijen
  • De verdachte is een student aan de Erasmus Universiteit. Eerder, in 2021, is hij veroordeeld voor dierenmishandeling.

Metro vrijgegeven, onderzoek gaande bij woning

Metrostation Dijkzicht is weer vrijgegeven. Eerder op de dag iss deze hermetisch afgesloten door de politie, vanwege de schietpartij bij het Erasmus MC.
Bij de woning aan het Heiman Dullaertplein is momenteel nog onderzoek bezig. De politie doet dit donderdagavond ook nog bij het ziekenhuis.
De politie doet onderzoek bij de woning aan het Heiman Dullartplein
De politie doet onderzoek bij de woning aan het Heiman Dullartplein © MediaTV

14-jarig meisje derde slachtoffer

Het 14-jarige meisje dat eerder op de dag zwaargewond raakte bij de schietpartij aan het Heiman Dullaertplein, is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt de politie. Haar moeder, een 39-jarige Rotterdamse, kwam ook om bij de schietpartij.

Ziekenhuis vrijdag open voor patiëntenzorg

De politie heeft het Erasmus MC weer vrijgegeven. Dat meldt het ziekenhuis zelf op het platform X. Alle geplande afspraken kunnen doorgaan en ook mogen mensen op bezoek bij patiënten.
Eerder op de dag zijn verschillende delen van het academische ziekenhuis ontruimd geweest.

Verkeerschaos op 's Gravendijkwal

Ook al mocht het verkeer weer doorrijden, op de 's Gravendijkwal in Rotterdam stonden de auto's nog muurvast. Dat zei onze verslaggever ter plaatse. Veel mensen waren boos en reageerden dat af op de aanwezige verkeersregelaars, meldde de verslaggever.
Verkeersregelaars kregen veel naar hun hoofd op de 's Gravendijkwal
Verkeersregelaars kregen veel naar hun hoofd op de 's Gravendijkwal © Rijnmond

Koningspaar: 'Wij leven met u mee'

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leven mee met de slachtoffers van donderdagmiddag in Rotterdam. Dat liet de RVD weten via sociale media. "Ons hart gaat uit naar de familie en vrienden van de slachtoffers van de geweldsdaden...Ook denken wij aan iedereen die in angst verkeerde tijdens en na deze gruwelijke acties."

Verdachte is student aan de EUR

De 32-jarige man die donderdagmiddag is aangehouden, is een student aan de Erasmus Universiteit. Dat maakte politiechef Fred Westerbeke bekend tijdens de persconferentie van de Rotterdamse driehoek.
Bij de twee schietincidenten zijn een 34-jarige vrouw, een 14-jarig meisje en 43-jarige man om het leven gekomen.

Aboutaleb: 'Emotie in de stad is groot'

"We zijn opgeschrikt door een afschuwelijk incident. In de stad is op twee verschillende plekken geschoten. Veel mensen zijn daar getuige van geweest. Emoties in stad erg groot. Mijn wel gemeende medeleven gaat naar slachtoffers. We zullen zorgen dat we zorg bieden voor mensen die het nodig hebben." Dit zei burgemeester Aboutaleb in de persconferentie met de driehoek van Rotterdam. Het Openbaar Ministerie en de Rotterdamse politiechef waren hier ook bij aanwezig.

Kuipers, oud-directeur Erasmus MC, reageert

Ernst Kuipers, demissionair minister van Volksgezondheid en tevens oud-directeur van het ziekenhuis, heeft via het platform X gereageerd op de gebeurtenissen van vandaag. "Op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen zijn vandaag onschuldige slachtoffers gevallen. Aangevallen op een plek waar mensen worden behandeld en artsen van de toekomst worden opgeleid. Wij kunnen het moeilijk bevatten."
Ook demissionair minister-president Mark Rutte heeft zijn medeleven geuit. ""De ontzetting is groot na de dramatische gebeurtenissen in Rotterdam van vanmiddag. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers van het geweld, hun naasten en naar alle mensen die in grote angst hebben gezeten." Hij bedankte daarnaast de mensen die hulpverlening hebben verricht.

Motor verdachte schietpartij in beslag genomen

De motor van de aangehouden man is in beslag genomen. Met deze motor is de verdachte waarschijnlijk van het Heiman Dullartplein naar het Erasmus MC gereden.
Een ooggetuige zag de desbetreffende motor kort voor 14:00 uur nog rijden op de Pieter de Hoochweg. De man reed snel om parkerende auto's heen.
De motor van de verdachte.
De motor van de verdachte. © MediaTV

Vuurwapen gevonden in het ziekenhuis

In het ziekenhuis is een vuurwapen gevonden, meldt de politie aan de NOS. Het is nog onduidelijk of dit het wapen is van de verdachte. Dat wordt nog onderzocht.

Ooggetuige: 'Sta te trillen op mijn benen'

"Ik ben inmiddels bijgekomen van de schrik", zegt Anouk tegen Radio Rijnmond. Zij was op het moment van de schietpartij aan het werk in het ziekenhuis, in een passage. "Ik sta nog wel te trillen op mijn benen." Zij zag het arrestatieteam binnenvallen 'met geweren en alles wat daarbij komt kijken'. "Ze riepen heel hard dat we nu naar buiten moesten."
Anouk is weer in veiligheid, maar haar spullen lagen wel nog in het ziekenhuis. Daar kon ze toen nog niet bij. "Gelukkig had ik mijn werktelefoon om, dus kon ik snel handelen."

Verkeersinfarct ontstaan in Rotterdam

In de gehele stad is een verkeersinfarct ontstaan. Het is nu spitstijd, dus het is altijd druk, maar door de gebeurtenissen rondom het Erasmus MC is extra druk. Sommige mensen staan al twee uur vast, vertelt een man aan onze verslaggever ter plaatse.
Door de schietpartijen in Rotterdam was het in de hele stad ontzettend druk.
Door de schietpartijen in Rotterdam was het in de hele stad ontzettend druk. © TomTom

Brand in Erasmus MC geblust

De brand die woedde in het Erasmus MC is inmiddels geblust. Halverwege de middag donderdag circuleerden er beelden van vuur en veel rook in en rondom een klaslokaal.

Dodelijke slachtoffers gevallen

Bij de twee incidenten van donderdag zijn drie dodelijke slachtoffers gevallen. De familie en nabestaanden van de personen zijn geïnformeerd.

Patiënten door artsen uit ziekenhuis geholpen

Naast de aanwezige medewerkers en studenten, moesten veel patiënten ook het ziekenhuis verlaten. Verplegers hielpen mensen een voor een naar buiten. Veel van hen werden ondergebracht naar andere plekken. Waar dit precies was, kon de politie niet zeggen.
Patiënten worden naar buiten geholpen.
Patiënten worden naar buiten geholpen. © MediaTV

Reactie justitieminister Yesilgöz op schietpartij

Demissionair justitieminister Dilan Yesilgöz heeft gereageerd op de schietpartij in Rotterdamse ziekenhuis. Ze leeft mee met de Rotterdammers, zei ze tegen De Telegraaf. "Mijn en onze gedachten zijn bij slachtoffers, omstanders, familie, vrienden, hulpverleners en politieagenten."

Politie bij Rotterdam Centraal en Sint Franciscus gasthuis

Volgens getuigen ter plaatse was er politiebewaking bij Rotterdam Centraal. Dat was ook het geval bij het Sint Franciscus gasthuis. Waarom de politie daar was, was niet bekend gemaakt.

Persoon aangehouden onder helideck

Onder het helideck in het EMC Rotterdam is een 32-jarige Rotterdammer aangehouden. Wat zijn rol was bij de schietincidenten wordt nog onderzocht, meldt de politie op X.

Brand in Erasmus MC

Op sociale media gingen beelden rond van een brand in het Erasmus MC, vlakbij de plek waar de schietpartij zou hebben plaatsgevonden.
Er zou ook brand hebben gewoed in het ziekenhuis. Dat was niet bevestigd.
Er zou ook brand hebben gewoed in het ziekenhuis. Dat was niet bevestigd. © Rijnmond

Dode bij Heiman Dullaertplein

Volgens onze verslaggever ter plaatse is er een dode gevallen bij de brand bij het Heiman Dullaertplein. Eerder in de middag is er geschoten in dat pand. In het huis zouden een moeder en drie kinderen wonen. Twee kinderen waren thuis ten tijde van de schietpartij. Rondom het pand zou al langere tijd drugsoverlast zijn geweest.

Metro stopt niet op station Dijkzigt

In de metro werd opgeroepen om niet uit te stappen bij station Dijkzigt. Het station was ook hermetisch afgesloten door de politie.

Man aangehouden

Een persoon, in gevechtskleding, is verderop aangehouden. Het is een man die voldoet aan het signalement. De politie heeft bevestigd dat het de verdachte is.
De aanhouding van de mogelijke verdachte.
De aanhouding van de mogelijke verdachte. © De aanhouding van de mogelijke verdachte

Dader was op de vlucht

De politie heeft een signalement verspreid. De verdachte is ook betrokken bij een incident op het Heiman Dullaertplein. De politie was op zoek naar een persoon in gevechtskleding op een motorfiets. Hij zou een handvuurwapen hebben.

Chaos na schietpartij

Mensen die in het ziekenhuis aanwezig waren spraken over chaos en paniek. Ooggetuigen zagen mensen naar buiten gaan met de handen omhoog. Andere mensen waren gevlucht, naar bijvoorbeeld het Sophia Kinderziekenhuis. Een ooggetuige vertelde Rijnmond: ‘’Ik hoorde heel veel sirenes. Ik zag politie in spijkerbroeken en beschermde bovenkleding en helmen met kappen en ze droegen geweren. Ik dacht eerst dat het de ME was, maar het blijkt het arrestatieteam te zijn. Toen werd de ingang afgesloten. De politie riep: Iedereen naar buiten, spullen meenemen."
Mensen gingen met de handen omhoog naar buiten.
Mensen gingen met de handen omhoog naar buiten. © Rijnmond

Brand in Heiman Dullaertplein Delfshaven

In een pand aan het Heiman Dullaertplein in Rotterdam-Delfshaven is geschoten waarna een brand is ontstaan. Onze verslaggever ter plaatse zag dat de deur van het pand eruit lag en dat de gevel zwartgeblakerd was.
Een ooggetuige was snel ter plaatse bij de brand bij het Heiman Dullaertplein

Geschoten in leslokaal Erasmus MC

Donderdagmiddag is er geschoten in het Erasmus MC. Dit was in een leslokaal van de medische faculteit. Meerdere politie eenheden waren aanwezig. Een arrestatieteam was het gebouw binnen gevallen.
Dit bericht is geactualiseerd aan de hand van de meest recente berichtgeving.
Er was veel politie-eenheden aanwezig.
Er was veel politie-eenheden aanwezig. © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl