ERASMUS MC

Dit vertellen ooggetuigen: 'Alles is gebarricadeerd waar ze zitten'

Een noodkreet op het raam van het Erasmus MC.
Een noodkreet op het raam van het Erasmus MC. © JB Media
Op de stoep van het Erasmus MC sprak onze Rijnmond-verslaggever met personeelsleden van het ziekenhuis. Een vrouw van de facilitaire dienstverlening vertelde hoe het eraan toe ging: "We hoorden van mensen dat er geschoten was en mensen begonnen te rennen. Ik heb op bevel van het arrestatieteam mensen naar binnen getrokken bij onze vaccinatie-afdeling om te schuilen."
Rond 14.25 uur kreeg de Politie Eenheid Rotterdam meerdere meldingen van een schietincident in een leslokaal bij de medische faculteit van het Erasmus MC. Er zou één gewonde zijn gevallen in de faculteit en de dader zou door zijn gelopen naar het Sophia Kinderziekenhuis. Deze persoon, een 43-jarige man, is uiteindelijk overleden. In het kinderziekenhuis had hij volgens de politie mogelijk nog meer slachtoffers gemaakt. De politie en het arrestatieteam arriveerden snel hierna en probeerden grote delen van het academisch ziekenhuis te evacueren.
Een ooggetuige vertelde Rijnmond: ‘’Ik hoorde heel veel sirenes. Ik zag politie in spijkerbroeken en beschermde bovenkleding en helmen met kappen en ze droegen geweren. Ik dacht eerst dat het de ME was, maar het bleek het arrestatieteam te zijn. Toen werd de ingang afgesloten. De politie riep: Iedereen naar buiten, spullen meenemen."

'Het was bizar om te zien'

Een bezoeker van het Medisch Centrum kwam net aan voor een vaccinatie: "Wij mochten natuurlijk niet naar binnen. Iedereen werd naar buiten geleid terwijl de politie, brandweer en arrestatieteam met geweer naar binnen renden. Dat was wel bizar om te zien. Ik zag mensen van achter ramen kijken en achter deuren verstoppen. Het was spannend."
De aanhouding van de mogelijke verdachte.
De aanhouding van de mogelijke verdachte. © De aanhouding van de mogelijke verdachte

'Ons personeel is nog binnen'

Ook lang na de eerste paniek en de aanhouding was er nog veel onzekerheid bij personeelsleden van het ziekenhuis. Om 16.15 uur was er voor de vrouw van de facilitaire dienstverlening nog weinig duidelijk over haar collega's: "Ons personeel was nog binnen. We hadden gebeld en ze mochten de afdeling niet af van het arrestatieteam. Alles was gebarricadeerd waar ze zaten. Ze zaten nu op de patiëntenafdeling samen met de patiënten. Overal waar het kon moest het ziekenhuis leeg. Iedereen liep verward rond toen ze naar buiten gingen."
Volgens een andere medewerker moesten veel personeelsleden ook binnen blijven vanwege de brand: "Er was brand, volgens mij in de onderwijsruimte. Bij mij overheerste de zorgen over onze medewerkers. Ik hou contact met collega's en gelukkig kwam er een seintje dat ze binnen moesten blijven en de afdelingen niet af mochten. Ik hoopte dat ze, zolang ze zich aan de orders van het arrestatieteam houden, veilig zaten."
Er was een flinke rookontwikkeling in het onderwijscentrum van het EMC aan de kant van de Kunsthal.
Er was een flinke rookontwikkeling in het onderwijscentrum van het EMC aan de kant van de Kunsthal. © Rijnmond

'Ik geloofde het niet'

Een ander personeelslid van het Erasmus MC vertelde dat hij de evacuatie in eerste instantie niet geloofde: "Ik had de schietpartij niet gehoord of gezien en eerder op de dag hadden wij een oefening voor een bommelding. Toen ik dit hoorde dacht ik dat we niet echt naar buiten hoefden, ik geloofde het niet. Terwijl wij uiteindelijk naar buiten gingen, ging er een groot arrestatieteam naar binnen."
Rond 15.40 uur doken voor het eerst beelden op van een man die werd gearresteerd door de politie. De politie heeft ondertussen bevestigd dat de opgepakte 32-jarige man inderdaad de dader is. Wat zijn precieze rol is bij de schietincidenten wordt nog onderzocht, meldt de politie op X.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl