ERASMUS MC

'Schutter riep 'Het is tijd' en schoot vijf keer gericht'

Mensen vluchten in paniek het ziekenhuis uit.
Mensen vluchten in paniek het ziekenhuis uit. © Flashphoto
Bij de schietpartijen aan het Heiman Dullartplein en bij het Erasmus MC zijn donderdagmiddag meerdere doden gevallen. Het slachtoffer van de schietpartij in het ziekenhuis was een docent en arts aan de Erasmus Universiteit zijn. Hij gaf op dat moment les in het onderwijsgebouw in het Erasmus MC.
De schutter zou het leslokaal zijn binnengekomen, om zich heen hebben gekeken en gezocht. Daarna zei hij: "Het is tijd'". Vervolgens werd vijf keer gericht geschoten, bevestigden meerdere bronnen aan Rijnmond.

Mogelijk meer gewonden

De verdachte was een 32-jarige man uit Rotterdam. De man had eerst geschoten in een pand aan de Heiman Dullaertstraat, waarbij twee personen om het leven waren gekomen. Daarna was hij per motor naar het ziekenhuis aan de kant van metrostation Dijkzigt gegaan. Op zijn weg door het ziekenhuis zou hij brandbommen van de balustrade hebben gegooid en hebben geschoten in het onderwijslokaal. De politie zei dat er mogelijk nog meer gewonden zijn.
De verdachte was uiteindelijk aan de kant van de Westzeedijk, onder het helidek, aangehouden.
In het ziekenhuis hadden lange tijd mensen vast gezeten. Op foto's was te zien dat mensen een groot blad met de tekst 'We kunnen er niet uit' hadden opgehangen voor het raam. Diverse studenten zouden via de ramen het ziekenhuis uit zijn gehaald door de hulpdiensten.
Een noodkreet op het raam van het Erasmus MC.
Een noodkreet op het raam van het Erasmus MC. © JB Media

Paniek

"Ik was aan het werk in de passage, toen ik een team het gebouw zag binnenvallen. Die riepen heel hard: 'Nu het gebouw verlaten!'", zei een ooggetuige op Radio Rijnmond. "Iemand keek me aan en zei dat we rustig moesten blijven. We zijn rennend, maar gecontroleerd naar buiten gegaan."
Volgens haar was er buiten paniek. "Vooral bij omstanders die het van dichtbij hebben gezien. Al snel kreeg ik informatie dat er een docent zou zijn neergeschoten. Dan weet je dat het menens is. Ik was ook vooral bezig met anderen om mij heen, of zij veilig zouden zijn."

Eén schutter

De politie ging uit van één schutter. De verdachte zou in zijn eentje hebben gehandeld. Op camerabeelden zou ook maar één iemand te zien zijn die het ziekenhuis in gaat, aldus de politie tegenover de NOS. Het Erasmus MC riep zelf op Twitter bezoekers en patiënten op om niet naar het ziekenhuis te komen vanwege 'diverse incidenten'.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl