112

Reconstructie: een gitzwarte dag als een 32-jarige man dood en verderf zaait in Rotterdam

De politie doet onderzoek bij de woning aan het Heiman Dullartplein
De politie doet onderzoek bij de woning aan het Heiman Dullartplein © MediaTV
Rotterdam wordt donderdag 28 september halverwege de middag opgeschrikt door een drama met twee dodelijke schietpartijen en branden op verschillende locaties waaronder, het drukke academische ziekenhuis Erasmus MC. Een man en een vrouw overlijden vrijwel direct, een 14-jarig meisje in de loop van de avond. De paniek is groot, het verdriet ook. Het drama van minuut tot minuut.

14:11 uur

De alarmcentrale maakt melding van een brand in een woning aan het Heiman Dullaertplein in Rotterdam-Delfshaven. Ook bellen mensen binnen dat ze, voor de brand ontstond, schoten hebben gehoord. Al snel volgen de meldingen elkaar op: de brand wordt een middelbrand, een grote brand, waarna GRIP1 en vervolgens GRIP2 wordt gegeven. Dat betekent dat er een bijzonder groot team wordt opgeroepen bij brandweer, ambulances, politie en overige instanties die gecoördineerd optreden.
Een ooggetuige was snel ter plaatse bij de brand bij het Heiman Dullaertplein
Een buurman verklaart later dat de vermeende schutter aan het Heiman Dullaertplein woont, net als het 39-jarige slachtoffer en haar kinderen. De verdachte zou eerst brand hebben gesticht in zijn eigen huis. "Of hij zelf brand heeft gesticht, weet ik niet, maar het is wel heel toevallig."
Daarna zou hij hebben aangebeld bij het slachtoffer. De vrouw doet naar verluidt de deur open. Ze wordt beschoten en overlijdt ter plekke. Haar 14-jarige dochter wordt zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. Ook in deze woning wordt brand gesticht. Volgens de getuige heeft de vrouw meerdere keren aangifte gedaan bij de politie, omdat de vermeende schutter zijn dieren zou hebben mishandeld.
"Hij had een hond en konijnen en die zou hij hebben mishandeld. De buurvrouw deed hier een paar keer aangifte tegen en maakte er meldingen van bij de wooncorporatie."

14:20 uur

Niet ver van het Heiman Dullaertplein klinken even later opnieuw schoten. Getuigen zeggen schoten te horen aan het Molewaterplein en vervolgens in de Rochussenstraat. Het Erasmus MC ligt hemelsbreed ingeklemd tussen beide locaties. Dat zich een tweede drama afspeelt in het ziekenhuis zelf wordt al snel duidelijk. De schutter gaat het onderwijsdeel in aan de Rochussenstraat.
Mensen zien de schutter een klaslokaal inlopen. Daar is op dat moment een les aan de gang. De schutter kijkt om zich heen, roept "het is tijd" en schiet vijf keer gericht op de docent.
Het gaat naar verluidt om de 43-jarige Jurgen Damen - een huisarts op Katendrecht die nog onder meer praktijklessen geeft bij het Erasmus MC. Hij overleeft de aanslag, maar overlijdt even later alsnog op de operatietafel.
Op zijn vlucht gooit de vermoedelijke schutter volgens ooggetuigen brandbommen over de balustrade. Daarop breekt ook in de medische faculteit een flinke brand uit.

15:06 uur

De politie bevestigt dat er sprake is van twee schietincidenten. Ze spreekt dan nog van twee gewonden. Even later volgt een signalement van de schutter: "De dader is mogelijk op weg op een motorfiets. Hij draagt gevechtskleding, is lang, heeft zwart haar, is naar schatting midden 20, draagt een rugzak en headphone. Hij heeft een handvuurwapen."
Teams van de Dienst Speciale Interventies (DSI) sluiten inmiddels het Erasmus MC deels af en kammen het uit. Artsen, verpleegkundigen en bezoekers worden geëvacueerd en helpen anderen in veiligheid te brengen. Sommigen zijn in paniek. Er zitten ook mensen in het ziekenhuis als ratten in de val. Zij plakken briefjes op de ramen.
Een noodkreet op het raam van het Erasmus MC.
Een noodkreet op het raam van het Erasmus MC. © JB Media
"Ik was aan het werk in de passage, toen ik een team het gebouw zag binnenvallen. Die riepen heel hard: 'Nu het gebouw verlaten!'", zegt een ooggetuige op Radio Rijnmond. "Iemand keek me aan en zei dat we rustig moesten blijven. We zijn rennend, maar gecontroleerd naar buiten gegaan."
Volgens haar was er buiten paniek. "Vooral bij omstanders die het van dichtbij hebben gezien. Al snel kreeg ik informatie dat er een docent zou zijn neergeschoten. Dan weet je dat het menens is."

15:32 uur

De politie bevestigt dat in een van de huizen aan het Heiman Dullaertplein waar brand heeft gewoed, ook een persoon om het leven is gekomen. Meerdere omwonenden zeggen dat ze explosies gehoord hebben. De brandweer heeft bij het bestrijden van de brand een benzinelucht waargenomen wat kan duiden op brandstichting.
De politie is in grote getalen aanwezig bij het Erasmus MC.
De politie is in grote getalen aanwezig bij het Erasmus MC. © MediaTV
Korpschef Fred Westerbeke bevestigt later dat de verdachte ook aan het Heiman Dullaertplein woont, dichtbij zijn slachtoffer: "Het heeft er alle schijn van dat het om een gerichte actie tegen de vrouw gaat. Maar dat kunnen we alleen van de verdachte zelf horen."
Dertig minuten later wordt aangegeven dat de brand onder controle is. Buurtbewoners zeggen dat in het huis een moeder en drie of vier kinderen wonen. Inmiddels is duidelijk dat er een verband is tussen het drama op het Heiman Dullaertplein en de schietpartij in het Erasmus MC.

15:38 uur

De politie komt met een nieuwe update: "Op dit moment is de DSI het gebouw van het EMC aan het controleren, de verdachte is nog niet aangehouden en de DSI kijkt of hij eventueel binnen in het EMC is."

16:33 uur

De DSI heeft een 32-jarige Rotterdammer aangehouden bij het helideck in het EMC Rotterdam aan de Westzeedijk. "De man had één wapen bij zich en draagt een kogelwerend vest", verklaart politiechef Fred Westerbeke later in een persconferentie. Het is een bekende van justitie: "Hij is in 2021 vervolgd en veroordeeld voor dierenmishandeling." De man zou een taakstraf hebben gekregen van veertig uur.
De politie gaat ervan uit dat deze man de enige verdachte is.
Naast het EMC is de verdachte aangehouden

18:50 uur

De driehoek van burgemeester, politie en openbaar ministerie geeft een persconferentie over het drama in Rotterdam. Talloze media zenden de bijeenkomst live uit. Politiechef Fred Westerbeke is wel wat gewend, maar zegt: "Het schietincident waar wij vandaag getuige van zijn, is niet normaal." Hij erkent dat er mogelijk nog meer slachtoffers zijn, maar moet toegeven dat de politie dat 'nog niet scherp heeft'.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb zegt dat Rotterdam is "opgeschrikt door een vreselijk incident". Volgens hem zijn de gevolgen groot; voor de nabestaanden van de slachtoffers, maar ook voor de talloze getuigen. Hij voegt aangeslagen toe dat de dag mooi begon, maar gitzwart is geëindigd. "Ik word daar boos over, verdrietig, ik voel het in mijn tenen."

19:18 uur

Het Erasmus MC plaatst een korte verklaring op de website naar aanleiding van de schietpartij: "De politie heeft vrijwel alle gebouwen weer vrijgegeven. Bezoekers kunnen weer op bezoek bij opgenomen patiënten. Morgen, vrijdag 29 september, zijn we open voor patiëntenzorg. Alle geplande afspraken gaan door."

19:30 uur

In de loop van donderdagavond blijkt dat het drama in Rotterdam en daarbuiten hard is aangekomen. Premier Rutte en minister Yesilgöz van Justitie betuigen hun medeleven, naast Koning Willem-Alexander en koningin Máxima: "Wij leven met u mee bij dit intense verdriet en begrijpen uw ontreddering."
Haar hartsvriendin zat in de zaal. Ja...dan breekt iedereen
Burgemeester Aboutaleb hoort vlak na een bewonersbijeenkomst dat ook het 14-jarige meisje is overleden

20:19 uur

Het drama eist een derde dodelijke slachtoffer. De 14-jarige dochter die zwaargewond raakte bij het drama aan het Heiman Dullaertplein, is in het ziekenhuis overleden aan haar verwondingen. "Lood in de schoenen, verdriet, boosheid. En dat stapelt zich op", reageert burgemeester Aboutaleb als hij het bericht hoort. "Haar hartsvriendin zat in de zaal. Ja..., dan breekt iedereen."
Hij komt net uit een bijeenkomst met buurtbewoners van de slachtoffers aan het Heiman Dullaertplein en met drie medewerkers van een waterleidingbedrijf die direct na het drama eerste hulp hebben verleend. "Zij hebben beelden gezien die je alleen maar in vreselijke films ziet."
Het meisje van 14 werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar ze uiteindelijk overleed.
Het meisje van 14 werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar ze uiteindelijk overleed. © MediaTV

21:00 uur

Het politieonderzoek is in volle gang. Wat het motief is voor de schietpartijen, is volgens politiechef Westerbeke nog niet duidelijk. "De verdachte werkt mee aan het onderzoek. Hij wordt maandag of dinsdag voorgeleid."
"Een persfotograaf maakt om 21:00 uur een foto van forensisch onderzoekers van de politie bij het huis van de omgekomen vrouw. Haar lichaam ligt dan nog op straat."

Wat is bekend over de verdachte?

Over de vermoedelijke schutter Fouad L. en zijn motieven wordt al snel volop gespeculeerd. GeenStijl krijgt een tip over een onlineforum waar een gebruiker met een Nederlandse vlag achter zijn naam zich positioneert als een man met het syndroom van Asperger. Wat de gebruiker op 5 augustus schrijft, lijkt een op een overeen te komen met wat inmiddels over de verdachte bekend is geworden.
De gebruiker beweert dat hij wordt tegengewerkt bij zijn medische opleiding. Na twee gevallen van mishandeling van respectievelijk zijn konijnen ("in een dronken bui") en hond zou justitie zijn onderwijsinstelling hebben ingelicht waarna 'de examencommissie weigerde mij mijn diploma te geven, ook al had ik alle studiepunten'. De schrijver voelt zich onbegrepen door de 'normies' vanwege zijn hoge IQ en besluit zijn post met de woorden "death to normies".
Kijk hieronder naar de terugblik op het drama in Rotterdam:
Het Heiman Dullaertplein is in shock na schietdrama

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl