112

Fouad L. schoot drie mensen dood: hoe een gefrustreerde student en dierenbeul wraak wilde nemen

De aanhouding van de vermoedelijke schutter
De aanhouding van de vermoedelijke schutter © Rijnmond
De 32-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van de moord op drie mensen had grote psychische problemen en zat vol haat naar het Erasmus MC toe. De universiteit weigerde hem zijn diploma te geven waarna hij het gevoel had dat zijn leven instortte. Dat valt op te maken uit berichten van de man op social media.
Fouad L. wordt ervan verdacht op 28 september eerst zijn buurvrouw en haar dochter aan het Heiman Dullaertplein te hebben doodgeschoten en daarna een docent op het Erasmus MC. Cruciaal in het dramatische verhaal lijken de dierenmishandelingen te zijn waarvoor hij meerdere keren is opgepakt.
Rotterdam rouwt na dodelijke schietpartijen in woning en Erasmus MC
Op 23 juni 2018 krijgt hij een waarschuwing van de politie nadat hij met een kruisboog op karpers heeft geschoten. De politie noteert: ‘Daar vissen volgens hem geen gevoel hebben, zag hij het probleem niet.’ Drie jaar later, op 22 december 2021 wordt een taakstraf van 40 uur opgelegd voor het mishandelen van zijn konijn ‘Flopsie’. In het verslag dat het AD maakte van de zitting valt te lezen dat de student dronken was geweest, het dier heeft geschopt en een baksteen op hem had gelegd. Een buurvrouw had het gefilmd. De rechtbank in Rotterdam kan niet bewijzen dat de man ook een duif met een kruisboog uit de lucht had geschoten.

Geen diploma

Op 17 januari van dit jaar staat hij opnieuw voor de rechter, nu voor het schoppen van zijn hond, een puppy, in zijn tuin. De rechter spreekt hem vrij. Wel heeft de verdenking grote gevolgen, want het Openbaar Ministerie geeft alle bevindingen door aan de examencommissie van het Erasmus MC. Die besluit het diploma basisarts daarom alsnog niet uit te reiken aan Fouad L.
Op het internetforum 4chan plaatst de Rotterdammer de brieven van het OM en de rapportages van de politie. Uit de berichten die hij op 4chan zet, komt een beeld naar voren van een diep gefrustreerde en eenzame student. “Het spijt me zeer wat ik mijn dieren heb aangedaan, ze zijn onschuldig! Ik schaam mij diep. Mijn werkelijke vijand was de faculteit. Zij gaven mij de hoop dat als ik maar door hoepeltjes sprong, ik dokter kon worden. Enkele dagen voor de uitreiking hebben ze het van me afgepakt.” Zijn leven was ‘in puin’, schrijft hij.
Een ooggetuige was snel ter plaatse bij de brand bij het Heiman Dullaertplein

Asperger

Fouad L. heeft tien jaar over zijn studie geneeskunde gedaan. Het niveau was geen probleem, schrijft hij: hij haalde zijn bachelor niet in drie maar in twee jaar. “Het was makkelijk. Wat het moeilijk maakte was de constante stroom van normies (gewone mensen) die mijn Asperger-gedrag haten.”
Hij klaagt erover dat hij van zijn docenten steeds tests moest overdoen en meerdere keren werd geschorst. Hij spreekt van ‘tien jaar sabotage en marteling’. De problemen zouden zijn ontstaan na de ruzie met een docent omdat hij te laat was gekomen in de les. Daarna zouden alle docenten tegen hem hebben samengespannen. Hij noemt daarin overigens niet de docent die hij op 28 september doodschoot.
De student zegt mails te hebben van zijn opleiding waarin over hem werd gezegd dat hij ‘vreemd’ was en dat hij ‘geen oogcontact maakte met een verpleegster’. Hij noemt zichzelf een ‘helderziend genie’ dat geen contact heeft met 99,9 procent van de mensen omdat ze ‘te achterlijk zijn’. Hij zegt geen vrienden te hebben en nooit een vriendin te hebben gehad. “Die haten Aspergers, want wij vallen niet voor hun manipulaties.” Elders schrijft hij “Vrouwen moeten worden vervangen door kunstmatige baarmoeders”.
Een noodkreet op het raam van het Erasmus MC.
Een noodkreet op het raam van het Erasmus MC. © JB Media

Psychotisch gedrag

In de rapportering van het OM aan het Erasmus MC rijst het beeld van een man met grote psychische problemen. ‘In de woning liggen overal uitwerpselen van dieren. Getuigen geven aan dat betrokkene zorgwekkend gedrag vertoont. Hij ligt halfnaakt in de tuin op een stapel bladeren en schreeuwt. Hij vertoont psychotisch gedrag, lacht hard en schreeuwt. Op zijn telefoon zijn afbeeldingen en video’s gevonden waarop mensen met messteken om het leven werden gebracht. Tevens stonden er nazi-gerelateerde en rechtsextremistische afbeeldingen op.’
In zijn posts op 4chan valt ook op dat hij regelmatig racistische taal gebruikt richting zwarte mensen. Hij zegt Arabisch te zijn, het ‘meesterras’. Ook noemt hij zichzelf aanhanger van de ‘kerk van Prometheus’. In contrast met al deze bizarre en problematische uitingen zijn berichten over zijn hobby, motorrijden.
Naast het EMC is de verdachte aangehouden
In de eerste berichten van de politie wordt ook vermeld dat hij mogelijk op een motorfiets was gevlucht. Rond half vijf op donderdag 28 september 2023 wordt Fouad L. bij het helideck van het Erasmus MC aangehouden. Hij wordt ervan verdacht een spoor van ellende te hebben achtergelaten. Eerst de schietpartij en brandstichting bij zijn buren, dan de schietpartij in een bijgebouw van het Erasmus MC en tot slot brandstichting in het verderop gelegen opleidingsinstituut. Het oogt als een geplande, lange reeks van wraaknemingen. Op de faculteit en misschien ook wel op zijn buurvrouw, met wie hij volgens getuigen regelmatig ruzie had over de dierenmishandelingen. Zij was het die volgens een buurtgenoot meerdere keren aangifte tegen hem had gedaan.
Fouad L. zit in voorarrest en zal na het weekend worden voorgeleid. Op 4chan schrijft hij op 25 mei 2023: “Eenzame opsluiting klinkt als een droom voor mij. Het betekent dat de normies mij met rust laten, wat mijn wens is.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl