SPARTA

Excelsior en Sparta vechten om Rotterdamse eer: 'Het is heel mooi voor de uitstraling van heel Rotterdam'

Tobias Lauritsen en Redouan El Yaakoubi tijdens de laatste editie van Excelsior-Sparta
Tobias Lauritsen en Redouan El Yaakoubi tijdens de laatste editie van Excelsior-Sparta © Hans van der Valk/Orange Pictures
Het Rotterdamse betaald voetbal floreert als nooit tevoren, met drie ploegen in het linkerrijtje van de eredivisie. Zondag kruisen Excelsior en Sparta in Kralingen de degens in de zevende speelronde van de competitie. Excelsior begint met negen punten als nummer zeven aan het duel, Sparta heeft twee punten meer en staat vijfde. Toch hangt er een zwarte deken over de stad na de dodelijke schietpartij van donderdagmiddag.
De trieste gebeurtenissen van donderdagmiddag bij het Erasmus MC in Rotterdam dompelen de stad in diepe rouw. Om stil te staan bij de tragedie zal er voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte in acht worden genomen en dragen de spelers van beide teams rouwbanden. Hetzelfde gebeurt zaterdagmiddag bij Feyenoord-Go Ahead Eagles.
"Het zijn echt hele bizarre dingen. Je gaat werken en komt niet meer thuis", zegt Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen. "We hadden het er vanmorgen al over met de staf, dat er ook in Rotterdam veel rare dingen gebeuren helaas. Vandaag begint Sparta voor ons, dan heb je het met de groep daarover. Maar net name aan de staftafel is dat een onderwerp, helaas. We kunnen er niet veel aan doen, behalve onze steun betuigen en we zullen terecht een minuut stilte houden."
Tekst gaat verder onder de video
Marinus Dijkhuizen staat in de vooruitblik op de derby met Sparta stil bij de dodelijke schietpartij in Rotterdam
Ook zijn collega-trainer Jeroen Rijsdijk van Sparta reageert op de dodelijke schietpartij bij het Erasmus MC. "Het was zeker een heftige dag voor Rotterdam. Dat is wel een onderwerp van gesprek vandaag." Één van de drie omgekomen slachtoffers van de schietpartij liep in het verleden stage bij Sparta.
Op voorhand werd Excelsior al tot de degradatiekandidaten gerekend, maar na de start van de competitie is daar vooralsnog geenszins sprake van. De Kralingers scoorden al twaalf keer, met het gelijkspel tegen Ajax (2-2) en de winst bij Heerenveen (0-3) als meest aansprekende resultaten. Thuis is Excelsior nog ongeslagen en speelde het de drie duels (tegen Ajax, Fortuna Sittard en Almere City) allemaal gelijk.
"Het is heel mooi voor de uitstraling van heel Rotterdam", zegt Dijkhuizen over de succesvolle start van de Rotterdamse eredivisionisten. "Als het goed gaat is het een supermooi vak, dan kan je er ook bewust van genieten. Zeker omdat je nu de ervaring hebt dat het goed kan gaan, maar ook zeker slecht kan gaan. Dan moet je genieten van dit soort momenten. Maar je moet ook heel scherp blijven, want het loert ook naar heel veel positiviteit waardoor sommige spelers een beetje overmoedig zouden kunnen worden. Dan moet je als trainer weer de puntjes op de i zetten."

Succesvolle start Sparta

Bij Sparta waren de verwachtingen op voorhand al hooggespannen na het succesvolle vorige seizoen. Sparta werd toen zesde en schopte het zelfs tot de finale van de play-offs. Dit seizoen staat Sparta onder leiding van Jeroen Rijsdijk, die het succesvolle seizoen moeiteloos door lijkt te trekken en resultaten boekte tegen ploegen als Feyenoord, Heerenveen en Vitesse. Zowel Sparta als Excelsior verloor dit seizoen pas één keer. Sparta kent zelfs de beste seizoensstart in de eredivisie sinds 1987/1988.
Sparta viert feest na de overwinning op Vitesse
Sparta viert feest na de overwinning op Vitesse © VK Sportphoto / Mischa Keemink
Toch wil Rijsdijk op dit moment nog niets weten van een hoge eindklassering in de eredivisie. "Dat kan je nooit zeggen na zeven wedstrijden. Er zijn genoeg voorbeelden van ploegen die goed beginnen en uiteindelijk het niet volhouden of andersom. Daar kan je pas over praten als je twintig wedstrijden hebt gespeeld."
Over de afwezigen en de manier van spelen in de derby wilde Rijsdijk weinig kwijt. "Bart Vriends heeft meegetraind en is inzetbaar. Koki Saito kan misschien aanhaken, maar het kan ook zijn dat hij er niet bij is. Ik ga nu alleen nog geen uitspraken doen over de opstelling van aanstaande zondag", liet Rijsdijk zich niet in de kaarten kijken.
Tekst gaat verder onder de video
Jeroen Rijsdijk heeft Bart Vriends weer tot zijn beschikking voor Excelsior-Sparta
In de eredivisie staan Excelsior en Sparta voor de achttiende keer tegenover elkaar, waarbij Sparta met zeven zeges de meeste overwinningen boekte. Excelsior hield de punten zes keer in eigen huis. Vorig seizoen won Sparta met 1-4 en boekte daarmee de eerste eredivisiezege in Kralingen sinds 1986. De editie daarvoor, in 2017, leverde geen winnaar op: 1-1.

Man in vorm bij Excelsior

Excelsior heeft met Nikolas Agrafiotis een spits in vorm. De in Den Bosch geboren spits met Servische-Griekse roots wist dit seizoen al vijf keer te scoren in zes duels. Daarmee heeft hij zijn seizoensaantal van de vorige jaargang al overtroffen. Toen vond Agrafiotis in 17 duels slechts twee keer het net. Sparta heeft daar drie topscorers tegenover staan, want zowel Saito, Lauritsen als Brym vonden twee keer het net.
Agrafiotis in actie tegen Almer City
Agrafiotis in actie tegen Almer City © VK Sportphoto / Herman Dingler
"Ik ben voor het eerst sinds ik hier ben vanaf dag één erbij geweest. Ook merk ik dat ik veel vertrouwen krijg van de trainer en ik heb veel gewerkt op afwerken en het voor de goal komen, dat betaalt zich nu uit", zegt Agrafiotis. "Vooral met het mij geven van deze kans laat de trainer zijn vertrouwen in mij zien. Ondanks alle kritiek en wat beter moest, laat hij me gewoon weer spelen. In oefenwedstrijden heb ik gescoord en in trainingen ging het beter en beter, vandaar dat het vertrouwen daaruit komt."
Agrafiotis ziet ook voordelen in de manier hoe Excelsior dit seizoen voor de dag komt. "Vergeleken met vorig jaar durven we nu meer te voetballen en verdedigen we verder van de goal, dus dan is het voor mij makkelijker om rond de zestien te komen."
Tekst gaat verder onder de video
Nikolas Agrafiotis legt uit waar zijn goede vorm vandaan komt
Bij Sparta zijn de ogen mede gericht op doelman Nick Olij, die van bondscoach Ronald Koeman een uitnodiging kreeg voor de voorselectie van het Nederlands elftal. Volgende week wordt de definitieve selectie bekendgemaakt. Olij kan dan de eerste Spartaan worden die voor het Nederlands elftal wordt geselecteerd sinds John Veldman in 1996.

Oproep

De supportersvereniging van Sparta heeft een oproep gedaan aan de 400 fans die komende zondag de derby tegen Excelsior bezoeken. De Spartanen mogen met vrij vervoer naar Kralingen en de vereniging hoopt dat dit in de toekomst zo blijft als de supporters zich goed gedragen.
Het heeft niet te maken met eventuele misdragingen uit het verleden, benadrukt de supportersvereniging. "In het hedendaagse betaalde voetbal is het (vrij vervoer, red.) namelijk een uitzondering; ja, zélfs voor Sparta. Niet op basis van wat we hebben misdaan of gelaten, maar puur omdat betreffende (uit)club en/of gemeente het over de hele linie niet aandurft om supporters vrij te laten reizen."
De wedstrijd tussen Excelsior en Sparta begint zondag om half 3 en is uiteraard live te volgen via Radio Rijnmond Sport.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl