Clavecimbelbouwer uit Gorinchem weet niet van ophouden

Vroeger het belangrijkste toetsinstrument, maar inmiddels behoorlijk uit de belangstelling verdwenen: de clavecimbel. In Gorinchem is één van de laatste clavecimbelbouwers van Nederland te vinden.

Volgens clavecimbelbouwer Boudewijn Verhoef gaat het tegenwoordig nog om slechts een handjevol bouwers. "Terwijl er in de jaren '80 nog achttien bouwers waren", vertelt hij.

Volgens hem is de belangstelling voor het instrument afgenomen. "Ze willen ze niet meer. Alle muziek die ooit voor clavecimbel is geschreven, wordt tegenwoordig op piano uitgevoerd."

Verhoef vindt dat niet kunnen. "Bach heeft nog nooit een piano gezien. Laat staan dat hij daarvoor geschreven kan hebben", zucht hij. 

Het bouwen van clavecimbels is een passie van Verhoef. Eén zo'n toetsinstrument maken, duurt tussen de zes en acht maanden. "Ik krijg er een heel voldaan gevoel van. Je bouwt iets dat heel lang mee gaat en muziek kan maken."

Verhoef weet voorlopig nog niet van ophouden. Inmiddels hij 69, maar hij hoopt het bouwen van clavecimbels nog zeker vijftien jaar vol te houden. "Als mijn lichaam het toelaat", zegt hij. 

 Zes weken lang trekken verslaggevers door de regio tijdens de RTV Rijnmond Zomertoer. Elke week wordt een deel van het Rijnmondgebied uitgelicht op tv, radio, de website en social media. De verhalen en reportages van deze weken zijn hier terug te vinden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Zomertoer Gorinchem
Deel dit artikel: