112

Dit was huisarts Jurgen Damen (43) die donderdag door een student werd doodgeschoten

In het gezondheidscentrum waar Jurgen Damen werkte kunnen mensen hun steunbetuigingen achterlaten
In het gezondheidscentrum waar Jurgen Damen werkte kunnen mensen hun steunbetuigingen achterlaten © Rijnmond
De dood van de 43-jarige huisarts en docent Jurgen Damen, die omkwam bij de schietpartij in het Erasmus MC in Rotterdam, dompelt veel mensen in diepe rouw. "Hij kon elke patiënt het gevoel geven dat die bijzonder was. Dat is echt een talent”, zegt Pascalle de Beer. Zij was zowel patiënt als collega van Damen.
Donderdag tussen 14:00 en 14:30 uur haalt schutter Fouad L. in Delfshaven en vervolgens in het academische ziekenhuis in Rotterdam diverse keren de trekker van een vuurwapen over. Zijn 39-jarige buurvrouw Marlous overlijdt direct, zijn buurmeisje Romy van 14 enkele uren later. In het Erasmus MC zoekt de schutter vervolgens de Rotterdamse huisarts en docent Jurgen Damen op en treft hem dodelijk. Veel mensen zijn getuigen van de aanslagen.

Nooit meer hetzelfde

De schok over de daad van agressie en het verdriet om het verlies van de arts zijn enorm. Het bestuur van het ziekenhuis schrijft een dag later dat het Erasmus MC 'nooit meer het hetzelfde zal zijn'. Minister Hugo de Jonge, zelf patiënt van Damen, noemt hem 'een geweldige dokter'. Ook minister Ernst Kuipers, tot voor kort directeur van het Erasmus MC, reageert: "Mijn gedachten gaan uit naar alle nabestaanden, studenten, patiënten, bezoekers en docenten."
Op verschillende gebouwen gaan de vlaggen halfstok, zoals op het stadhuis van Rotterdam en Rozenburg en op het Erasmus MC. Op veel websites wordt de arts herdacht, onder meer vanwege de vele werkkringen waar veel mensen met hem te maken hebben gehad. Ook de TU Delft hangt vrijdag de vlag halfstok. Veel medewerkers daar hebben met hem samengewerkt op het gebied van klinische technologie.

Herkenbaar aanspreekpunt voor studenten

In Rotterdam promoveerde Damen met een proefschrift over de vroege diagnose van heup- en knieartrose. In 2013 treedt hij in dienst bij het Erasmus MC. Hij geeft er onderwijs in praktische vaardigheden aan bachelor- en masterstudenten. En op 1 januari van dit jaar wordt hij hoofd van de nieuwe sectie Studentenonderwijs. Daarmee hoopt Damen "het huisartsgeneeskundig onderwijs sterker te positioneren binnen de medische faculteit en een herkenbaar aanspreekpunt voor studenten te creëren", vertelt hij in een interview voor het Jaarverslag 2022 van het ziekenhuis.
Fouad L. was zo'n student aan de medische faculteit in Rotterdam. Waarom Jurgen Damen volgens de schutter moest sterven, is een dag later nog totaal onduidelijk. Politiechef Fred Westerbeke verklaart vlak na de schietpartij wel dat de docent vermoedelijk 'gericht' is opgezocht door de schutter. In een verklaring schrijft het ziekenhuis vrijdag: "Wij kennen het motief van de dader niet, de relatie met Jurgen is onduidelijk. We kregen wel signalen dat de dader het gemunt had op de examencommissie. Een van de leden die risico liep, is op tijd in veiligheid gebracht door de politie." Damen was naar verluidt geen lid van de examencommissie.
De aanhouding van de vermoedelijke schutter
De aanhouding van de vermoedelijke schutter © Rijnmond

Kleine wereld van huisartsen

Het nieuws over zijn dood komt hard binnen in het huisartsenwereldje. Matthijs van der Poel noemt Damen een 'bevlogen collega'. In zijn huisartsenpraktijk komen de medewerkers vrijdagochtend al vroeg bijeen om over hem te praten, omdat veel mensen Damen gekend hebben: "Het is een hele kleine wereld en zijn overlijden is de talk of the town onder de huisartsen. Het is ook het idee: dat je in zo'n veilige omgeving als het ziekenhuis wordt neergeschoten door een gestoorde man."
Van der Poel weet ook meer te vertellen over de schutter. Een medewerker in zijn praktijk was stagebegeleider in een Rotterdamse ziekenhuis en heeft Fouad L. er als student leren kennen. "Zij had direct al het idee 'jij kan geen arts worden, want je kan niet met mensen omgaan'. Ze heeft hem vervolgens een onvoldoende gegeven."

Levensboom omgehakt

Sebastiaan van Mill ontmoette Jurgen Damen toen hij inviel op huisartsenpost Portland in Rhoon: "Als je bij hem op consult kwam, voelde je je gezien en gehoord. Ik ben er stuk van, een levensboom kan zo in één klap worden omgehakt."
Huisartsenpraktijk Zonboog in Rotterdam-Katendrecht is voorlopig gesloten. Huisarts Damen werkte er twee dagen in de week. Marianne Ketting was een van zijn patiënten: "Hij was een baken voor heel veel mensen. Hij had ruim duizend patiënten, ook de bewoners van het bejaardenhuis. Zijn dood heeft een enorme impact op hen. Ze huilen veel en zijn in paniek, vragen 'hoe nu verder?' Je kon ook enorm met hem lachen", voegt ze nog toe, denkend aan Damen.
Bij het gezondheidscentrum in Katendrecht waar docent en arts Jurgen Damen werkte was vrijdagmiddag een herdenking.
Bij het gezondheidscentrum in Katendrecht waar docent en arts Jurgen Damen werkte was vrijdagmiddag een herdenking. © Rijnmond

Vriendelijk, benaderbaar, oprecht geïnteresseerd

Verloskundige Pascalle de Beer woont op Katendrecht en had zowel professioneel als persoonlijk met Damen te maken. Ze kwam als patiënt bij hem terecht toen haar eigen huisarts met pensioen ging en kreeg veel met Damen te maken toen ze chronische klachten kreeg. Ze voelde zich direct veilig bij de arts en was vooral blij om de 'open blik en eerlijke feedback waarmee ze zorg kreeg', schreef ze een paar maanden geleden nog via WhatsApp aan Damen. "Graag gedaan, Pascalle", antwoordde de huisarts direct.
"Hij was echt iemand om wie ik gaf. Hij nam je altijd serieus, gaf je nooit het gevoel dat je een zeur was en bleef je volgen. Ik vind het echt een talent dat je niet alleen naar de ziektegevallen kijkt, maar ook naar de mens erachter."

'Met buurvrouw een potje staan huilen'

Pascalle hoorde donderdagmiddag al vrij snel dat er 'iets' aan de hand was in het Erasmus MC. Als verloskundige werd ze gewaarschuwd dat ze niet in Rotterdam terecht kon. In eerste instantie gingen nog geen alarmbellen af, omdat de politie meldde dat een 46-jarige man in het ziekenhuis was omgekomen. Pas later werd de leeftijd naar beneden bijgesteld. Toen drong het vreselijke nieuws door. "Ik ben mijn buurvrouw die ook patiënt bij hem was, in de armen gevlogen en we hebben samen een potje staan huilen. Met hem is echt een goed mens verloren."
| Foto:
| Foto:
De huisartsenpraktijk is tot maandag gesloten. Burgemeester Ahmed Aboutaleb woont er vrijdagmiddag een herdenkingsbijeenkomst bij. Bij hem overheerst naast verdriet, net als een dag eerder, woede en onbegrip: "Wat bezielt iemand om Jurgen uit ons midden te plukken? Waarom? Deze vragen zijn relevant, maar niet op dit moment. Het is nu een zaak om elkaar vast te houden, elkaar een schouder te lenen en elkaar een warme arm te lenen. In de wetenschap dat de stad altijd groter is dan zo'n moment als gisteren."

Dordrecht en Sliedrecht

Ook elders in de regio wordt herdacht. De gemeente Sliedrecht voelt zich betrokken, omdat de arts er op 17 augustus 1980 werd geboren. Zijn vrouw werkt er bovendien als huisarts. Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht, waar Damen op het Titus Brandsma College het VWO doorliep, deelt zijn medeleven op X.
En het bestuur van de Dordtse korfbalclub DeetosSnel herdenkt Jurgen Damen als vader van een hun spelers, de enige dochter van de Rotterdamse huisarts: "Vanavond bereikte ons het trieste en ongelofelijke bericht dat de vader van een van onze selectiespelers bij de schietpartij in Rotterdam om het leven is gekomen. Namens alle leden van DeetosSnel wensen we alle nabestaanden heel erg veel sterkte."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl