SCHIETDRAMA ROTTERDAM

Verdachte schietdrama had het mogelijk gemunt op examencommissie Erasmus MC

Politie valt Erasmus MC binnen na schietincident in klaslokaal
Politie valt Erasmus MC binnen na schietincident in klaslokaal © MediaTV
De verdachte van de schietpartij bij het Erasmus MC had het vermoedelijk voorzien op de examencommissie. Dat staat in een verklaring op de website van het academische ziekenhuis. Fouad L. was bijna klaar met zijn artsenopleiding.
Het Erasmus MC kan niet nog veel kwijt over de verdachte, zegt Stefan Sleijfer (voorzitter van de Raad van Bestuur) in de verklaring.
"De zaak is in onderzoek bij de politie en dat mogen en willen we niet verstoren. Wij kennen het motief van de dader niet, de relatie met Jurgen (de doodgeschoten docent, red.) is onduidelijk. We kregen wel signalen dat de dader het gemunt had op de examencommissie. Een van de leden die risico liep, is op tijd in veiligheid gebracht door de politie."

Psychologisch onderzoek als voorwaarde

De faculteit kreeg in mei van dit jaar een signaal van het Openbaar Ministerie dat de student veroordeeld was vanwege dierenmishandeling. Het OM vroeg zich af of deze student wel geschikt was om arts te worden. De examencommissie is daarop in gesprek gegaan met de student.
"De student had alle benodigde studiepunten behaald om een diploma in ontvangst te nemen. De examencommissie heeft toen als voorwaarde voor een diploma gesteld dat hij een psychologisch onderzoek zou ondergaan en dat de psycholoog zou verklaren dat de student geschikt zou zijn om arts te worden. De student stond daar niet afwijzend tegenover. Maar aan die voorwaarde werd niet voldaan."
Er waren volgens Sleijfer geen signalen dat de student gevaarlijk was en geen toegang tot het Erasmus MC mocht krijgen.

Nooit meer hetzelfde

Sleijfer zegt in de verklaring dat het Erasmus MC 'diep in schok' is na het schietdrama. Het ziekenhuis zal volgens hem 'nooit meer hetzelfde zijn'. "Wij hebben een innig geliefde docent verloren door een daad die niet te bevatten is. Jurgen Damen is een bekend gezicht in de onderwijswereld van Rotterdam. Wij leven ontzettend mee met de nabestaanden van Jurgen."
Het ziekenhuis is vrijdag begonnen om de draad weer op te pakken. "Dat is moeilijk", geeft de voorzitter toe. Het onderwijs ligt stil en er wordt gekeken hoe dit volgende week weer kan worden opgepakt. In en om het onderwijscentrum is de schoonmaak in volle gang. Ook voor de patiënten heeft het drama gevolgen. "Dagbehandelingen zijn bijvoorbeeld stopgezet."

Reanimatieteam

Volgens Sleijfer kloppen de beelden die rondgingen op sociale media, van medewerkers die in werkkleding de straat op renden, niet. "Dit was het reanimatieteam dat onderweg was naar het gebouw waar de docent was neergeschoten."
Sleijfer schrijft dat hun prioriteit uitgaat naar docenten en studenten die getuige waren van het drama. "We zorgen dat zij de hulp krijgen die nodig is. Ook gaat onze aandacht uit naar alle medewerkers, bezoekers en patiënten die zo geschrokken zijn van alle gebeurtenissen die volgden op de schietpartij."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl