SCHIETDRAMA ROTTERDAM

Eenzaam achter zijn computer droomde Fouad van een wereld zonder vrouwen

De aanhouding van Fouad L.
De aanhouding van Fouad L. © Rijnmond
Buurtgenoten waren al langere tijd bezorgd over de man die dieren mishandelde. Het schieten met een kruisboog op vissen, het mishandelen van zijn konijnen in de tuin, het waren tekenen dat de Rotterdammer geestelijk niet in orde was. Wat werkelijk in zijn hoofd omging, bleef voor de meesten verborgen. Eenzaam sleet hij zijn dagen achter de computer, in een wereld vol complotten, antisemitisme en vrouwenhaat. ‘Ik ben een genie, een profeet’.
De woningbouwvereniging wist ervan, de politie, ook het Erasmus MC: Fouad was anders dan de anderen. Maar hadden zij kunnen voorzien dat de student geneeskunde op die donderdag 28 september 2023 in kogelvrij vest naar buiten zou gaan om zijn buurvrouw, haar dochter en kort daarna een docent dood te schieten? De 32-jarige Fouad schrijft elke dag hele epistels op het internetforum 4Chan. Gewichtige filosofieën worden afgewisseld met persoonlijke kwellingen. Is de latere geweldsexplosie hier al voelbaar en merkbaar?
Fouad schrijft onder de naam motorAnon, een eenvoudige samenvoeging van zijn hobby motorrijden en ’anoniem’. Als hij met forumleden praat over zijn motor en zijn tochten door Europa klinkt alles normaal en onschuldig. Maar de tientallen andere berichten per dag die hij plaatst, staan stijf van de woede en frustratie.

IQ van 156 en Asperger

Het is de eenling versus de rest van de wereld. Hij, met een IQ van 156 en Asperger, voelt zich verheven boven de 99,9 procent van de rest van de mensheid, met wie hij geen contact krijgt ‘omdat ze te achterlijk zijn, vergeleken met mij’. Hij noemt ze consequent normies. Normale, gewone mensen, die zich wel plooien in de maatschappij. Dat hij zo’n Einzelgänger is, is eigenlijk heel begrijpelijk, schrijft hij. ‘Hun gedachten zitten op het niveau van een hond, vergeleken met mij, daar kan je niet mee socialiseren. Conclusie: dood aan de normies.’
Zijn superioriteitsgevoelens uit hij door uitsluitend scheldwoorden te gebruiken als hij het heeft over met name zwarte mensen, transgenders, vrouwen en Joden. Volgens het klassieke antisemitisme ziet hij de Joden als de wortel van alle kwaad. Vanuit hun ‘synagogen van Satan’ regeren zij de wereld. Media, politiek, banken en ‘big tech’ zouden in handen van de Joden zijn.
Op het Heiman Dullaertplein in Rotterdam-West worden veel bloemen gelegd.
Op het Heiman Dullaertplein in Rotterdam-West worden veel bloemen gelegd. © Rijnmond
Het is niet het enige complot dat hij aanhangt. Hij spreekt van ‘de klimaathoax’, de aanslagen van 9/11 waren een ‘inside job’ waar, alweer, de Joden achter zaten en misleiding van de wereldelite is er ook over de vaccins. Hij heeft ze als medisch student toegediend, maar zelf is hij niet gevaccineerd. Fouad is ervan overtuigd dat het vaccin heeft geleid tot hartproblemen, trombose en forse oversterfte.
Hij schrijft: ‘Nu Rutte weg is, zal onze regering eindelijk toegeven dat de covidmaatregelen een misdaad tegen de mensheid waren? Tribunalen wanneer?’ Hij is tegen open grenzen en de woningnood komt door de immigratie. Niet verwonderlijk in dit licht is zijn lidmaatschap van het Forum voor Democratie. Op 10 juli 2023 reageert hij op Anonymous: ‘FvD is onze partij, je past je aan aan onze board cultuur of je rot op naar waar je ook vandaan kwam, hoerenkind.’ Ook verwijst hij naar het boek van Thierry Baudet: ‘WEF/joden/globalisten is de kern van het probleem, lees de Gideonsbende.’

'Putin is the good guy'

Zijn politieke beschouwingen zijn meer internationaal dan landelijk. Hij is fan van landen als Rusland (‘Putin is the good guy’), China (‘hopelijk wordt China nazi-Duitsland, maar dan met kernwapens’) en Iran en hij maakt zelf een uitstapje dat heden ten dage populair is: het Romeinse Rijk. Wat hem aanspreekt bij de oude Romeinen zijn de ‘mannelijkheid en het opleggen van je wil aan de wereld, desnoods door actie en geweld’.
Jezelf vermannen, gevoelens opzij zetten om de wereld te trotseren, Fouad schrijft dat hij dat van kleins af aan heeft aangeleerd. Als vijfjarige lag hij in zijn bed te huilen, nadat zijn vader het gezin had verlaten. 'Ik voelde een sterke golf door mijn lichaam, alsof ik werd bezeten. Mijn innerlijke stem zei: 'Nee, huil niet, je bent geen aardig mens meer, de wereld is hard en jij moet harder zijn'. Ik droogde mijn tranen en viel in slaap. Ik was geen kind meer.'

Het Arabische meesterras

Het Christendom is in zijn ogen de reden dat de maatschappij is verzwakt, door het uitgangspunt dat iedereen gelijk is en je elkaar bij conflicten de andere wang moet toekeren. Hoewel Fouad uitgesproken ideeën heeft over de ideale maatschappij, spreekt hij weinig over godsdiensten. 'Ik ben niet religieus,' schrijft hij. Hij wijdt vage beschouwingen aan zijn verering van de ‘zonnegod’ en de ‘kerk van Prometheus’. Over zijn eigen Marokkaanse roots zegt hij ook niet veel, behalve dat het Arabische het ‘meesterras’ is.
Naast het EMC is de verdachte aangehouden

'Vrouwen vervangen door kunstmatige baarmoeder'

Dominant in al zijn beschouwingen is zijn afkeer van vrouwen. Dat hij nooit een relatie heeft gehad, komt omdat Aspergers zoals hij immuun zijn voor de manipulaties van vrouwen. Maar het gaat veel verder. Uiteindelijk moet de wereld alleen door mannen worden bevolkt. 'Vrouwen moeten worden vervangen door kunstmatige baarmoeders'.
Hier komt zijn bestaan als student geneeskunde om de hoek. Fouad L. is nooit van plan geweest om huisarts te worden. 'Dat is niet het soort dokter dat ik wilde zijn. Ik wilde experimenteel onderzoek doen. Ergens in een donker laboratorium fundamenteel onderzoek doen.’ Het laat zich raden wat hij daar zou willen ontwikkelen: een kunstmatige baarmoeder.
Fouad schrijft dat op 21 september 2023, kort voordat hij zijn pistool pakt en een bloedbad gaat aanrichten. Of er een verband bestaat tussen zijn vaak bizarre, racistische ideeën en complotten enerzijds en de schietpartijen anderzijds, is aan de gedragsdeskundigen die zich ongetwijfeld in de komende maanden over hem gaan buigen.
Over zijn buurvrouw schrijft hij weinig. Hij noemt haar een ‘coalburner’, een scheldwoord voor witte vrouwen die een relatie aangaan met zwarte mannen. Hij vermeldt dat de buurvrouw de dierenmishandeling heeft gefilmd, bewijsmateriaal waardoor hij in 2021 wordt veroordeeld. Ook in 2018 en 2023 komt de politie bij hem langs vanwege het schieten op vissen met een kruisboog en het schoppen van een hond.

Bezorgde brief aan Erasmus MC

Het is daarom dat het Openbaar Ministerie begin 2023 een bezorgde brief schrijft naar het Erasmus MC. De dierenmishandelingen, zijn vervuilde huis, zijn psychotische buien, zijn rechts-extremistische en nazigerelateerde uitingen op internet, zijn alcoholverslaving: het EMC moest deze informatie maar meewegen in haar beslissing om al dan niet een bul te verstrekken.
De examencommissie van de universiteit besluit daarop Fouad nog geen diploma basisarts te geven. Hij heeft alle benodigde punten gehaald, maar eerst moet een psychologisch onderzoek uitwijzen of de man wel geschikt is als arts. Voor Fouad knapt er dan iets. Zijn leven is ‘in puin’ schrijft hij. ‘Ik moest weer door een hoepel springen. Ik heb het geweigerd.’ Hij schaamt zich dat hij dieren heeft mishandeld, maar ‘de faculteit was mijn ware vijand.’ De moorden lijken in die zin een wraakactie.
De verdachte schoot zijn buurvrouw dood en stichtte brand in het pand aan het Heiman Dullaertplein
De verdachte schoot zijn buurvrouw dood en stichtte brand in het pand aan het Heiman Dullaertplein © MediaTV
In de berichten van de afgelopen maanden zit veel frustratie en woede, maar het uit zich niet direct in geweldsfantasieën of bijvoorbeeld het verheerlijken van wapens. Het complotdenken komt wel terug in zijn houding naar de medische opleiding: in zijn ogen hebben de docenten jarenlang tegen hem samengespannen om te verhinderen dat hij zijn diploma zou krijgen.

Stil tijdens colleges

Als de berichten op 4chan een werkelijke inkijk geven in zijn hoofd en niet de verzinsels zijn van een eenzame internetter, dan zien we een diep gefrustreerde man die zich superieur waant en hoopt dat de wereld om hem heen radicaal gaat veranderen. Het geeft niet het beeld van een geradicaliseerde figuur die het manifest van de aanslagen kant en klaar heeft liggen.
Tijdens colleges deed hij zelden zijn mond open, schrijft Fouad L. Hoewel aan alles te merken was dat hij aan het doorslaan was, en zijn frustraties uitte op zijn dieren, lijkt hij de moordaanslagen ook in betrekkelijke eenzaamheid en stilte te hebben voorbereid.
Op 6 augustus 2023 schrijft hij op het ‘politiek incorrecte deel’ van 4chan aan een anonieme forummer: ‘Ik zit vast in het ongewisse. Ik kan niet vooruit, niet achteruit. Ik kan niet blijven waar ik ben. Suïcide is geen optie. Er blijven niet veel opties over. Het is niet jouw probleem, man, ik heb de zaken al uitgezocht.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl