FEYENOORD

Voor Feyenoord heel Europa door met de trein: Marcel onderweg naar Madrid

Marcel van Aken (50) gaat met de trein Feyenoord achterna door heel Europa
Marcel van Aken (50) gaat met de trein Feyenoord achterna door heel Europa © Rijnmond
Naar verwachting zullen zo’n 5000 Feyenoord-supporters deze week hun club achterna reizen richting Madrid. Het merendeel vliegt dinsdag naar de Spaanse hoofdstad, een dag voor Atletico Madrid-Feyenoord. De supportersvereniging organiseert een busreis. En een enkeling neemt de trein. Die persoon is Marcel van Aken. Al dertig jaar volgt hij Feyenoord per spoor. "Gek dat er niemand met mij mee wil."
Volgens zijn vrienden is treinfanaat Marcel van Aken (50) ontspoord. Van Boekarest tot Belgrado, of zoals dit seizoen van Madrid tot Glasgow, urenlang boemelt hij zijn geliefde Feyenoord achterna. Zolang Marcel maar aan het raam zit, in een coupé zo dicht mogelijk bij bar en toilet.
"Ik snap niet dat mensen gaan vliegen als je ook met de trein kan", vertelt Marcel ergens vanuit Noord-Frankrijk. "Zojuist zat ik tegenover een vrouw, die op paardrijkamp naar Frankrijk gaat. Zitten we een hele poos te lullen over Jolly Jumper en over Atlético Madrid-Feyenoord van woensdag. Nergens anders maak je zo snel nieuwe vrienden als in de trein."
Marcel reist met de trein achter zijn geliefde Feyenoord aan
Marcel reist met de trein achter zijn geliefde Feyenoord aan © Marcel van Aken
Omdat het tweede elftal van WAVV, de Wageningse Arbeiders Voetbalvereniging, zes seizoenkaarthouders van Feyenoord telt, is hun wedstrijd verplaatst van zaterdag naar donderdagavond. Hoewel Marcel ook al ruim de helft van zijn leven geen wedstrijd mist van zijn club, verkiest hij deze zaterdag sportpark Van Ketwich Verschuur boven De Kuip.
Zijn zoon moet voetballen in het derde, er is een after summer party in de kantine, maar de hoofdreden voor het missen van Feyenoord-Go Ahead Eagles is dat Marcel zondag 13,5 uur onderweg is naar Barcelona. En vanuit daar is het nog eens zo’n drie uur richting Madrid.
Om 2 uur ‘s nachts wordt Marcel thuisgebracht. Te laat, te gezellig. Over vier uur staat zijn zoon voor de deur. Samen met zijn vriendin. Zij zijn de eerste schakel van hun (schoon)vader richting Madrid.
Marcel heeft zijn zoon de keus gegeven. "Of je brengt mij naar Breda, of naar Brussel. Kijk maar wat je vriendin het leukste vindt." Om 6 uur ‘s ochtends rijden ze vanuit Wageningen naar Breda. De trein naar Brussel vertrekt om 7:45 uur.

'Bloedhekel' aan vliegen

Het is niet dat Marcel vliegangst heeft. Hij heeft er gewoon een ‘bloedhekel’ aan. Hoewel hij half Europa inmiddels heeft gezien vanuit een coupé is Marcel nog altijd zenuwachtig, voordat hij een verre treinreis maakt. "Haal ik mijn aansluiting wel? Gaat de trein niet kapot? Mijn vrouw wordt gek van mij."
In de jaren 90 was de groep per trein reizende Feyenoord-supporters veel groter. Marcel reisde als jonge twintiger een aantal keer met hen mee. Basel, Wenen, Sofia: tripjes die hij nooit meer vergeet. Nu reist Marcel vrijwel altijd alleen.
"Geen van mijn vrienden wil met mij mee. Ja, dat vind ik gek. Zij vliegen straks om 15:00 uur vanaf Schiphol naar Madrid. Geef mij dit maar. Lekker biertje in de trein, heerlijk toch?" Het is exact 10:49 uur als Marcel vertelt dat hij zojuist een cider heeft geopend. "Ergens in de wereld is het twaalf uur."
Marcel geniet tijdens zijn treinreizen regelmatig van een biertje: 'Ergens is het 12 uur'
Marcel geniet tijdens zijn treinreizen regelmatig van een biertje: 'Ergens is het 12 uur' © Marcel van Aken
Heel soms krijgt Marcel zijn vrienden zover dat ze met hem mee gaan. Zoals naar Praag, twee jaar geleden. Een groot succes werd het niet. In Duisburg viel de laatste trein uit, de groep pakte een taxi naar Dortmund en via Nurnberg werd uiteindelijk de Tsjechische hoofdstad bereikt. Ze deden er 12 uur langer over. Marcel: "Ik stond te lachen, de rest werd helemaal gek. Om deze reden ga ik altijd een paar dagen eerder. Ook om zoveel mogelijk voorpret te beleven."
Marcel leeft namelijk nog volgens 'het oude Feyenoord-stramien', zoals hij het zelf verwoordt. "Nog altijd ben ik in de veronderstelling dat het toch een kutwedstrijd wordt. Dat je beter vooraf plezier kunt maken. Maar tegenwoordig is alles anders."
Lachend: "Dit succes moet ook weer geen twintig jaar duren. Want we moeten als supporters ook af en toe lekker kunnen zeiken."

Arne slot op de koffer

Op zijn witte reiskoffer pronkt pontificaal het hoofd van Arne Slot. “Extra slot. Wordt er ook niks gejat.” Het huidige succes is volgens Marcel volledig toe te schrijven aan de trainer van Feyenoord. En aan directeur Dennis te Kloese. Hij hoopt dat zij de landskampioen nog veel meer Europese successen gaan bezorgen. Rome slaat Marcel over. "Pleurisstad." In Glasgow is-ie wel present. Met de trein via Londen. "Daarna is het nog maar vier uur."
Op de koffer van Marcel prijkt het hoofd van Arne Slot: 'Extra slot. Wordt er ook niks gejat."
Op de koffer van Marcel prijkt het hoofd van Arne Slot: 'Extra slot. Wordt er ook niks gejat." © Marcel van Aken
Maar eerst naar Madrid. De trein koerst af op Montpellier; Marcel moet om 15:15 uur overstappen in Valence. Een half uur later vertrekt de trein richting Barcelona. Aankomst 19:25 uur. Of hij dan direct doorreist naar Madrid weet-ie nog niet. Een bevriende eigenaar van een Ierse pub in Barcelona heeft ook gevraagd om langs te komen. Een verleidelijk aanbod. "Maandag zal er vanuit Barcelona ook wel een trein naar Madrid gaan, toch?"
Ook dit Europees seizoen volgt verslaggever Frank Stout de verrichtingen van het Legioen weer op de voet. Tips kunnen worden gestuurd via X of via sport@rijnmond.nl. Atletico Madrid-Feyenoord volg je woensdagavond live via Radio Rijnmond. De uitzending begint om 18:00 uur. Via Rijnmond.nl en de social media kanalen van Rijnmond zijn er vanaf dinsdagmiddag regelmatig updates over Feyenoord vanuit Madrid.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl