DIERENAMBULANCE

Vijf bijzondere reddingsacties van de dierenambulance Zuid-Holland Zuid

De vrijwilligers van de dierenambulance kijken nergens meer van op.
De vrijwilligers van de dierenambulance kijken nergens meer van op. © Dierenambulance Zuid-Holland Zuid
Een Aziatische huisgekko, het is vast een dier dat niet iedereen kent. Onlangs trof iemand het beestje in zijn koffer aan na een vakantie in Thailand. Nee, dit is niet het verhaal van een smokkelaar, maar van de dierenambulance Zuid-Holland Zuid die het beestje heeft opgehaald. Niets is te gek voor de vrijwilligers, zo blijkt. Daarom hieronder de vijf meest opvallende meldingen die de dierenambulance ooit heeft gehad op een rij.

1.Uil in het station

Eksters, kraaien of duiven die ergens naar binnen vliegen, dat komt wel vaker voor. Maar een uil doet dat niet zo vaak. Toch komt een ransuil in juli dit jaar in het treinstation van Barendrecht terecht. Maar eruit komen, dat lukt hem niet meer. Met netten, handschoenen en een grote bak gaan de vrijwilligers van de dierenambulance erop af. Met hulp van treinreizigers weten ze het dier te vangen. Een vrijwilliger benadert het dier van achteren terwijl het nog rondvliegt en vangt de uil met een net.
De ransuil is eerst overgebracht naar Vogelklas Karel Schot om uit te rusten en daarna weer uitgezet.
De gevangen uil.
De gevangen uil. © Dierenambulance Zuid-Holland Zuid

2.Kauw gered uit gevel kantoorpand

Een Rotterdamse kauw onderschat in februari dit jaar het formaat van zijn eigen lijf. Bij een van de kantoortorens aan het Weena probeert hij zich tussen een spleet van twee centimeter bij de gevelplaten te wurmen. Dat gebeurt op slechts anderhalve meter van de grond. Alleen zijn poten, kop en vleugels krijgt hij erdoorheen, maar z'n kont en staart niet.
Vrijwilligers van de dierenambulance weten de kauw omhoog te duwen, waarna hij bij de volgende gevelplaat meer ruimte krijgt en kan wegvliegen.
Een kauw zat vast in een gevel van een kantoorpand.
Een kauw zat vast in een gevel van een kantoorpand. © Dierenambulance Zuid-Holland Zuid

3.Schorpioen in koffer

Vakantiegangers uit Griekenland schrokken zich de rambam toen ze nietsvermoedend hun koffer openden. De vrouw des huizes vindt een schorpioen tussen de badpakken en teenslippers. Ze is net terug van een vakantie in Griekenland. De schorpioen zit in de kraag van haar pyjama.
Een andere bewoner stopt het diertje in een stolp, terwijl de vrouw in paniek de meldkamer belt. Door een foto van het beest door te sturen naar reptielenexperts, hoort het team dat voorzichtigheid geborgen is: hij is namelijk licht giftig. Goed je koffer controleren als je thuis komt kan, net zoals bij de gekko, dus geen kwaad.
De schorpioen, even tijdelijk gevangen in een stolp.
De schorpioen, even tijdelijk gevangen in een stolp. © Dierenambulance Zuid-Holland Zuid

4.Kat verstopt onder vlonder

Een bewoonster in Oostvoorne hoort vorig jaar ineens wel een heel apart geluid onder haar vlonder vandaan komen. Er blijkt een rode kat te zitten, die er niet meer uitkomt en hard loopt de miauwen. Ook al is de dierenambulance nog onderweg, de vrouw probeert de vlonder stukje bij beetje te verwijderen. De kat blijft er echter eronder lopen. Na een flinke ruk aan de tweede vlonderplank hijst de kat zich uiteindelijk tussen de balken door. De poes heeft niks aan zijn avontuur overgehouden. Hoe hij er terecht is gekomen, is niet bekend.
De kat weet zelf uit de vlonder te klimmen
De kat weet zelf uit de vlonder te klimmen © Dierenambulance Zuid-Holland Zuid

5.Hamster gevonden in fietsenstalling

In een donkere en koude fietsenstalling vindt de dierenambulance januari dit jaar een kleine hamster, vergezeld door een rolletje wc-papier en een stukje stokbrood. Hoe het dier daar is gekomen, weten de vrijwilligers niet. De hamster is overgebracht naar konijnen- en knaagdierenopvang Het Knaagspoor in Ridderkerk waar hij wordt verzorgd.
Een klein hamster werd gevonden in een fietsenstalling.
Een klein hamster werd gevonden in een fietsenstalling. © Dierenambulance Zuid-Holland Zuid

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl