SCHIETDRAMA ROTTERDAM

Actie voor Marlous en Romy haalt het dubbele op: 'Romy was zo'n lief kind'

Marlous (39) en Romy (14) kwamen om het leven bij het schietdrama van vorige week.
Marlous (39) en Romy (14) kwamen om het leven bij het schietdrama van vorige week. © Rijnmond
De opbrengst van de crowdfunding voor de omgekomen moeder Marlous en haar dochter Romy bij het schietdrama in Rotterdam, blijft maar oplopen. Drie dagen is de actie pas oud, maar nu is er al 120.000 euro opgehaald terwijl het streefbedrag de helft was. Soraya de Vries, een collega van Romy, is een van de personen achter de actie voor de nabestaanden. "Je wil ze helpen om een nieuw leven op te bouwen."
Lang kende ze de 14-jarige Romy eigenlijk nog niet. Soraya de Vries werkt bij restaurant Verhage Vuurplaat bij de Laan op Zuid in Rotterdam. Ze is er een van de leidinggevenden. Twee maanden geleden begon Romy in de bediening, drankjes rondbrengen. "Het was haar bijbaantje na school. Ze vond het hartstikke leuk, Romy was zo'n lief kind."
De avond voor de fatale schietpartij werkten ze nog samen. Hoe anders is de situatie dan een dag later. "Ik moest nog naar werk, ik zou in de avond werken die donderdag. Toen hoorden we van de schietpartijen, dat was heel heftig." Op dat moment was bij haar en de rest van het personeel nog niet duidelijk dat het om Romy en haar moeder ging. "In de avond, toen ik aan het werk was, bracht de familie ons op de hoogte. Als het dan gaat om iemand die je kent, schrik je. Je denkt eerst dat het niet klopt, je beseft het nog niet."
Soraya de Vries is een oud-collega van de doodgeschoten Romy
Soraya de Vries is een oud-collega van de doodgeschoten Romy © Privé
De 39-jarige Marlous en 14-jarige Romy werden donderdag doodgeschoten in hun huis aan het Heiman Dullaertplein in Rotterdam-Delfshaven. De verdachte is hun directe buurman, Fouad L.. Marlous zou diverse keren aangifte hebben gedaan, omdat ze hem zijn dieren zag mishandelen.
Er blijven door het schietdrama van L. drie kinderen achter zonder moeder en zusje. Romy had een tweelingzus, een jonger broertje en een oudere zus. Die zijn nu bij hun vader. De ouders van de kinderen waren uit elkaar. Donderdag schoot verdachte Fouad L. ook huisarts en docent aan de Erasmus Universiteit Jurgen Damen dood.
Soraya de Vries voelde, hoewel ze Romy nog maar kort kende, dat ze iets moest doen. Vooral omdat ze nog zo'n jong meisje was. Daarom begon ze met de crowdfunding. Daarmee is inmiddels 120.000 euro opgehaald, het dubbele van het streefbedrag.
"Ergens was ik geschrokken dat het zo goed liep, dat verwacht je niet als je zoiets begint. Het is onwerkelijk om te zien hoeveel er wordt gestort." De familie van Marlous en Romy weet van de actie en schrok volgens De Vries ook hoe groot het bedrag is geworden. Ze vinden de vele reacties mooi.
Voor het huis van de moeder en de dochter is inmiddels een hele bloemenzee ontstaan. Tekst gaat door onder de tweet.
Het geld is met name bedoeld voor de uitvaarten en herdenkingen en voor zorg in de periode daarna, met name voor de kinderen die veel van de schietpartij hebben meegekregen. "Het geld gaat daar goed terecht komen."

Crowdfunding derde slachtoffer stopgezet op verzoek van zijn familie

Afgelopen weekeinde was er ook een crowdfunding opgezet voor de nabestaanden van de omgekomen huisarts Jurgen Damen. Op verzoek van zijn familie is deze inzamelingsactie gestaakt. Het geld dat al was binnengekomen zal worden terugbetaald aan de donateurs.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl