SCHIETDRAMA ROTTERDAM
'Honderden mensen in Erasmus MC getraumatiseerd, verslagen en verdrietig'

In het Erasmus MC zijn honderden mensen getraumatiseerd door het schietdrama van vorige week, zegt bestuursvoorzitter Stefan Sleijfer. Studenten, docenten, medewerkers en patiënten hebben doodsangsten uitgestaan. Toch is de patiëntenzorg al de dag na het schietdrama volledig doorgegaan.
Het onderwijscentrum waar Fouad L. donderdag niet alleen docent Jurgen Damen doodschoot, maar ook brand stichtte, is nog altijd dicht.
Toch is de schade aan het gebouw relatief beperkt gebleven, zegt Sleijfer. Dat geldt zeker niet voor de mentale schade bij medewerkers, patiënten en docenten. "Die is vele malen groter. Er zijn hier echt verschrikkelijke dingen gebeurd. Honderden mensen zijn getraumatiseerd."

Doodsangsten
Van studenten tot docenten, maar ook de vele patiënten en andere medewerkers. Wat er afgelopen donderdag in zijn ziekenhuis is gebeurd, is niemand in de koude kleren gaan zitten, vervolgt hij.
"Studenten die ooggetuige zijn geweest, mensen die het slachtoffer hebben geholpen, maar ook iedereen in het ziekenhuis die iets heeft meegekregen. Als je opgesloten zit in een kamer, het buiten brandt en je ziet arrestatieteams voorbij rennen, dan sta je natuurlijk doodsangsten uit."

Om nog maar te zwijgen van de spookverhalen die direct rondgingen over meerdere mensen die 'gewapend en al het ziekenhuis doorgingen'. "Of de verpleegafdelingen die een hele stroom aan informatie over zich heen kregen en niet precies wisten wat ze moesten doen. We proberen mensen die heel ernstig getraumatiseerd zijn snel in kaart te brengen en alle nazorg te bieden die mogelijk is."
Geen dichtedeurenbeleid
Het uit voorzorg sluiten van ingangen vanwege de veiligheid, is na het drama geen optie. "Nee, daar kan ik heel kort over zijn", zegt Sleijfer. "Het Erasmus MC is een onderdeel van de samenleving, bijna het verlengde van de straat."
Voor iedereen moet op elk moment van de dag zorg beschikbaar zijn, stelt hij. "Als jij in fysieke of geestelijke nood bent, moet er geen enkele drempel zijn om je te wenden tot een arts of andere hulpverlener. Een dichtedeurenbeleid past daar absoluut niet bij."

'Jurgen had niet anders gewild'
Ondanks het feit dat 'iedereen ontzettend verslagen en treurig is', probeert het Erasmus MC zich te herpakken. "Je zag het vrijdag ook: toen hebben we volledige patiëntenzorg gedraaid, ondanks al het verdriet. Daar zijn wij voor en ook Jurgen Damen had echt niet anders gewild."

De opleiding geneeskunde ligt momenteel nog wel stil. "Niet zozeer omdat er schade is aan het pand, maar met name vanwege het enorme trauma dat heel veel studenten en docenten hebben opgelopen door de gebeurtenissen van vorige week. Woensdag gaan we daar weer mee beginnen."
Maar, vervolgt Sleijfer: alles zal tijd nodig hebben. De studenten die de dodelijke schietpartij van dichtbij hebben meegemaakt, zijn in kaart gebracht.
Geen antwoord op vragen over Fouad L.
Op de verhalen die rondgaan over het in allerijl geëvacueerde examencommissielid, wil Sleijfer niet ingaan. Dat geldt ook voor vragen over Fouad L., eventuele zorgen rondom zijn psychische toestand en wat nu de link is tussen de verdachte en docent Jurgen Damen.
"Het hele feitenrelaas wordt onderzocht door het OM. Die zijn daarvoor. Wij geven daar natuurlijk alle medewerking aan. Alles wat er tussentijds over wordt gezegd, geeft alleen maar weer andere rumours. We laten het OM haar werk doen en het verhaal rond maken. Op het moment dat we daar meer specifieke dingen over kunnen delen, zullen we dat natuurlijk ook doen."