SCHIETDRAMA ROTTERDAM

Koning spreekt nabestaanden van het schietdrama in Rotterdam: 'Dit is heel emotioneel, heel rauw nog'

Koning Willem-Alexander vertelt over het gesprek met nabestaanden en betrokkenen
Koning Willem-Alexander vertelt over het gesprek met nabestaanden en betrokkenen © Rijnmond
Voor koning Willem-Alexander was het gesprek met nabestaanden en betrokkenen van het schietdrama in Rotterdam maandag erg indrukwekkend. Na afloop van de bijeenkomst in buurtcentrum Looiershof vertelde hij hoe hij heeft geprobeerd om er voor ze te zijn: "Dit heeft iedereen in Nederland geraakt", zei hij.
Volgens de koning was het een dankbare taak om samen met burgemeester Ahmed Aboutaleb en hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar hun steun te geven: "Dit is heel emotioneel, heel rauw nog. Ik kan natuurlijk niet anders dan een luisterend oor en een schouder bieden. En het onbegrip proberen te delen."
Ook wilde koning Willem-Alexander met zijn komst duidelijk maken aan de betrokkenen dat Nederland 'samen met ze staat'.
Koning Willem-Alexander spreekt nabestaanden, ooggetuigen en andere betrokkenen van het schietdrama aan het Heiman Dullaertplein

Oprecht

Voor de nabestaanden van Marlous en Romy was het een erg 'warm gesprek', zegt hun woordvoerder Niels Dekker. "Ze hebben het gevoeld als iets heel moois. De vader van Romy zei tegen mij: 'Dat hij de moeite neemt om hier naartoe te komen, dat vind ik echt heel top'. Ze proefden dat het heel oprecht was."
Ook de zus van Marlous liet aan Dekker weten dat het een bijzondere bijeenkomst was: "Het was voor de familie de eerste keer dat ze met mensen hebben gesproken die erbij zijn geweest (bij de schietpartij vorige week donderdag, red), die getuige waren. De eerste keer sinds de dramatische gebeurtenissen dat ze die verhalen horen. Dat vonden ze heel fijn, ook al was het heel zwaar en emotioneel."

Respectvol

Buurtbewoners waren verrast dat de vorst onaangekondigd langskwam: "Hartstikke goed, respectvol. De koning geeft echt om het volk, dat vind ik heel mooi", reageert een vrouw. Ook een andere buurtbewoonster vindt zijn komst bijzonder: "Mooi dat hij even de tijd neemt om naar Delfshaven te komen om mensen een hart onder de riem te steken."
Willem-Alexander bezoekt de plek van het drama op het Heiman Dullaertplein samen met Hugo Hillenaar (l) burgemeester Ahmed Aboutaleb (r)
Willem-Alexander bezoekt de plek van het drama op het Heiman Dullaertplein samen met Hugo Hillenaar (l) burgemeester Ahmed Aboutaleb (r) © Marion Keete

Bloemenzee

Voorafgaand aan het gesprek met nabestaanden en betrokkenen van het drama afgelopen donderdag, nam de koning kort de tijd om te kijken bij de bloemenzee aan het Heiman Dullaertplein. Grote en kleine boeketten liggen voor het huis waar de doodgeschoten Marlous en Romy woonden. Voor de deur liggen inmiddels tientallen boeketten.
"Het is bizar hoeveel daar nu ligt", zegt Dekker. "De uitvaarten komen eraan, dat is onvermijdelijk. Het is niet te bevatten, ze rouwen", besluit hij zijn verhaal namens de nabestaanden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl