OEKRAÏNE

Crisis op Flakkee om woningen voor Oekraïners, bouw ligt al weken stil

Aat van Alphen (VKGO) op de plek waar de 111 flexwoningen in Middelharnis zouden moeten komen
Aat van Alphen (VKGO) op de plek waar de 111 flexwoningen in Middelharnis zouden moeten komen © Rijnmond
De bouw van 111 flexwoningen voor Oekraïners in Middelharnis heeft de politiek op Goeree-Overflakkee op z'n kop gezet. De opgestapte coalitiepartij Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO) heeft het vertrouwen in het bestuur opgezegd. De afgegeven 'kruimelvergunning' voor de bouw van de flexwoningen en 'gebrekkige communicatie' zijn voor de partij de druppel. De bouw van de 'Oekraïnewijk' ligt nu al weken stil op last van de rechter. "Dit is in achterkamers besloten."
Op een agrarisch perceel achter de Sommelsdijkse Havendijk waren de funderingswerkzaamheden voor 111 flexwoningen in volle gang, toen de rechter de bouw stillegde. Er mag niet meer gebouwd worden sinds 13 september. Meerdere buurtbewoners hebben bezwaar gemaakt tegen de verleende bouwvergunning. De bouw is gestart met een zogenaamde kruimelvergunning, een relatief snelle manier om van het bestemmingsplan af te wijken. Instemming van de gemeenteraad is dan niet noodzakelijk.
Hier moeten de flexwoningen komen
Hier moeten de flexwoningen komen © Rijnmond

'Waar moeten de mensen heen?'

Een groep bewoners voelt zich totaal niet gehoord door het gemeentebestuur. Ze zijn door de voorzieningenrechter voorlopig in het gelijk gesteld, tot teleurstelling van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbeldam. "Het is heel jammer dat in de uitspraak het maatschappelijk belang niet is meegewogen", liet zij eerder in een reactie weten.
Directeur-bestuurder Marleen van de Kamp van Oost West Wonen vulde toen aan: "De urgentie is groot. Op Goeree-Overflakkee bieden we nu ruim 300 Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk dak boven hun hoofd. Binnenkort is een deel van die locaties niet meer te gebruiken. Waar gaan we nu met deze mensen heen?"
Artist impression flexwoningen
Artist impression flexwoningen © Gemeente Goeree-Overflakkee

'Zo functioneert een gemeenteraad niet'

Het gaat fractievoorzitter van VKGO Aat van Alphen niet om de komst van de vluchtelingen an sich. Hij, maar ook andere raadsleden, vinden dat de gemeenteraad en de bevolking door het college zijn gepasseerd in het hele dossier van de flexwoningen.
De gemeenteraadsleden kregen vorig jaar weliswaar een brief van het college dat ze een locatie zochten voor de opvang van vluchtelingen. Die hoopten ze binnen twee weken te vinden. "Wij hadden verwacht dat we dan als raad bijeen geroepen zouden worden over de beoogde plek en dat wij er nog over mee konden praten. Uiteindelijk was toen al door het college een besluit genomen over de locatie. Zonder betrokkenheid van de raad, maar ook zonder enige inspraak van de omwonenden. Niet een beetje; gewoon helemaal niks."
Hij hekelt die gang van zaken. "De gemeenteraad is een redelijke afspiegeling van de bevolking. Man, vrouw, links, rechts, katholiek, protestants, liberaal: dat functioneert wel, maar alleen als het goed geïnstrueerd wordt door het college. Maar de informatieverstrekking naar de gemeenteraad lukt niet, of maar mondjesmaat. Op zo'n manier kan een gemeenteraad niet functioneren."
De plek in Middelharnis waar de flexwoningen moeten komen
De plek in Middelharnis waar de flexwoningen moeten komen © Rijnmond

'Wil er niet meer bijhoren'

Een ander punt waar Van Alphen over valt, is dat de aannemer nog een halve dag door zou zijn gegaan met heien nadat de vergunning door de rechter werd geschorst. "Daar waar de burger de maat genomen wordt als hij te hard rijdt of zijn belasting niet betaalt, gaat de gemeente een bevel van de rechter negeren. Toen hebben wij gezegd: dan stoppen wij ermee. Ik heb toen het vertrouwen in de coalitie opgezegd."
Het is een principekwestie voor Van Alphen. Zijn partij VKGO was bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar in één klap de grootste partij van Goeree-Overflakkee met zeven zetels. Ze vormden sinds juni 2022 met SGP, CDA en PvdA de coalitie.
De flexwoningen die de gemeente wil bouwen
De flexwoningen die de gemeente wil bouwen © Gemeente Goeree-Overflakkee

Coalitie is het er niet mee eens

Voor de overige coalitiepartijen SGP, CDA en PvdA kwam het opzeggen van het vertrouwen onverwacht. "In deze verklaring wordt het voltallige college onbehoorlijk bestuur verweten, met het dossier flexwoningen als startpunt. Het college zou de raad en de samenleving passeren, alles achter gesloten deuren beslissen, niet informeren, zich boven de wet plaatsen en tot slot niet integer handelen." De fracties nemen hier met klem afstand van.
"Ik vind de kritiek niet terecht. De druk om de Oekraïners te huisvesten is hoog. Deze mensen moeten worden opgevangen, zonder dat dit ten koste gaat van de beschikbaarheid van (huur)woningen voor onze eigen inwoners. Dat belang weegt zwaarder dan dat van de omwonenden. We hebben dit met de beste intenties gedaan", legt fractievoorzitter Hendrik Herweijer van de SGP uit.
Zo zouden de flexwoningen eruit moeten komen te zien
Zo zouden de flexwoningen eruit moeten komen te zien © Gemeente Goeree-Overflakkee

Ook eigen raadslid en wethouder verrast

De beslissing van Van Alphen om met de partij uit de coalitie te stappen, kwam voor VKGO-raadslid Wilma de Bruine en VKGO-wethouder Berend Jan Bruggeman als een verrassing. Zij stappen uit de partij.
"We denken dat het niet de oplossing is om als grootste partij de stekker uit de coalitie te trekken”, reageren De Bruine en Bruggeman. “Een partij heeft verschillende mogelijkheden om haar ongenoegen kenbaar te maken als er in haar ogen dingen niet goed gaan én zo verbetering te bewerkstelligen. De stekker eruit trekken is de minst constructieve optie, zeker omdat we met elkaar voor grote vraagstukken staan op Goeree-Overflakkee.”
Berend Jan Bruggeman zit in een lastige situatie
Berend Jan Bruggeman zit in een lastige situatie © Rijnmond
Wat dit betekent voor het wethouderschap van Bruggeman (onderwijs en welzijn) is nog de vraag. Hij is geen lid meer van VKGO, maar blijft als wethouder zitten. Als wethouder is hij namelijk door de gemeenteraad gekozen. "Ik zit goed in mijn dossiers en blijf graag aan als wethouder."
De SGP vindt dat de huidige situatie niet zo kan blijven. "Ik zeg niet: hij moet weg, maar er moet wel wat gebeuren. De veranderde politieke situatie vraagt daar om", zegt Hendrik Herweijer.
Er is een nieuwe vergunningaanvraag gedaan om het bouwproject van de flexwoningen te hervatten. "Met deze aanvraag wordt hersteld wat volgens het voorlopige oordeel van de rechter niet goed is gegaan", zegt de gemeente. De gemeenteraad mag op 12 oktober stemmen over het project.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl