GELD

Henk belandde na het avontuur met Cash Centers in een inrichting, maar gaat het nu opnieuw proberen

Henk ten Voorde in de Rotterdamse rechtbank
Henk ten Voorde in de Rotterdamse rechtbank © Rijnmond
Henk ten Voorde is terug. De kleurrijke bedenker van de ‘Cash Centers’ wil nog dit jaar met nieuwe machines de markt op. In maart 2019 werden de betaalzuilen voor contant geld, vooral in Rotterdam, met tientallen tegelijk in beslag genomen en afgevoerd. Volgens justitie en de Kansspelautoriteit waren ze illegaal, omdat ze illegaal en anoniem gokken mogelijk maakten.
In de rechtbank van Rotterdam gaat het deze middag eigenlijk niet over Henk ten Voorde en zijn toenmalige Rotterdamse compagnon, maar over de tientallen Rotterdamse ondernemers die een rode betaalterminal voor contant geld in hun zaak hadden staan. Dat waren vooral uitbaters van nachtwinkels, shisha lounges en theehuizen.
Op de terminals - gokzuilen in de volksmond - kun je briefjes omzetten in digitaal tegoed en daarmee gokken. Toen burgemeester Aboutaleb de winkels van de ondernemers in juni 2019 maandenlang wilde sluiten, kregen ze meteen ook een officiële waarschuwing van de gemeente.
De rechter stak een stokje voor de sluiting, omdat de machines geen bedreiging vormden voor de openbare orde. Nu moet ook de waarschuwing van de gemeente van tafel, vinden Ten Voorde en de ondernemers. Ten Voorde heeft geen goed woord over voor het handelen van Aboutaleb. "Deze man zou niet deze mooie stad Rotterdam moeten besturen, maar kan beter naar Texel verhuizen."
Agenten tillen cash centers uit tientallen zaken in Rotterdam
Agenten tillen cash centers uit tientallen zaken in Rotterdam © MediaTV
Henk ten Voorde zegt in de rechtbank dat hij er vandaag is voor de ondernemers. “Het zijn zeer hardwerkende mensen die nog altijd een waarschuwing achter hun naam hebben staan. Onterecht. Ik voel me verantwoordelijk voor deze ondernemers.”
De rode machines hebben heel wat levens veranderd. “Sommige ondernemers zagen hun maandelijkse omzet stijgen van 1500 naar 15.000 euro", zegt Ten Voorde. Op het hoogtepunt van zijn succes kocht Ten Voorde zijn droomwagen: een super-de-luxe en peperdure Audi Q8. "We hadden bij wijze van spreken zelfs bankbiljetten liggen in de sokkenlade", zei hij er eerder over tegen Rijnmond.

Parenclub

Maar justitie, burgemeesters en Kansspelautoriteit (KSA) zagen de eind 2016 geïntroduceerde Cash Centers als een 'gokzuil'. Ondernemer Ten Voorde zag haarfijn dat de machines een gat in de markt vulden en benadrukt tot op de dag van vandaag dat het puur een betaalzuil was. "Er zijn nog altijd mensen die vooral contant geld gebruiken", zei Ten Voorde. Bijvoorbeeld als je geen bankrekening kunt openen."
Je kon met biljetten een gokrekening opwaarderen, maar ook kleding, beltegoed of seksspeeltjes kopen. Veruit het meeste geld ging naar de gokrekening. Ten Voorde kreeg zijn idee overigens op een bijzondere plek: in de parenclub, waar contant betalen lastig bleek te zijn.
Gokken kon niet op de Cash Center zelf. Je moest er geld in stoppen en daarna op je eigen telefoon, computer of tablet naar de website forzza.com. Ten Voorde gruwt van de conclusie van de KSA dat die goksite alleen maar bestond bij gratie van de Cash Centers. Hij benadrukt dat niet goed is onderzocht of je ook op andere manieren kon betalen.
"Ik heb een hekel aan de KSA gekregen. Dat ze spreken over een 'prachtige klapdag' (de dag waarop de terminals in beslag werden genomen, red.) doet me pijn." Volgens Ten Voorde baseert de Rotterdamse burgemeester zich op slecht uitgevoerd onderzoek.
Forzza.com opereerde illegaal in Nederland, maar in de periode voor de huidige gokwet waren er talloze illegale aanbieders die gewoon waren aangesloten op het reguliere betaalverkeer, zoals iDeal, Visa, Mastercard en Skrillex. Ten Voorde zag de Cash Centers als één daarvan, maar dan voor contant geld.
Ik zag letterlijk officieren van justitie aan mijn bed staan
Henk ten Voorde over de tijd dat hij opgenomen was
Ten Voorde werd veroordeeld tot 240 uur werkstraf voor aanzetten tot gokken. In haar vonnis zei de rechter dat de gokwet ten tijde van de Cash Centers grote grijze gebieden kende. Henk ten Voorde tekende hoger beroep aan. Dat loopt nog. Tot die tijd hoeft hij ook zijn taakstraf niet uit te voeren.
Tijdens de zitting had Ten Voorde nog een verrassing voor de officier van justitie: hij gaf een miniatuur-exemplaar van de Audio Q8 kado. Die was namelijk tijdens een eerder bezoek aan het paleis van justitie onverwacht in beslag genomen.
Ter illustratie: een Audi Q8. Nieuwprijs: zo'n 100.000 euro. | Foto:
Ter illustratie: een Audi Q8. Nieuwprijs: zo'n 100.000 euro.
De rechtszaak over de waarschuwingen aan de Rotterdamse ondernemers duurt nauwelijks een half uur. De rechter lijkt voorzichtig te laten doorschemeren dat het intrekken van de waarschuwingen voor hem een serieuze optie is. Het handjevol aanwezige ondernemers lijkt de rechtszaal optimistisch te verlaten in afwachting van de uitspraak, later deze maand.
"Ik vind het bizar dat er anoniem gegokt kan worden bij de sigarenboer en dat de TOTO weigert te betalen als mensen te veel geld winnen." Ten Voorde doelt daarmee op een recent nieuwsbericht van de NOS. Vier gokkers klagen de overheid aan als hun winst van duizenden euro’s niet wordt uitgekeerd. De gokkers zouden volgens de TOTO misbruik hebben gemaakt van een overduidelijke fout van de gokaanbieder bij het opstellen van de weddenschappen. Volgens Ten Voorde staat de kwestie symbool voor de manier waarop de overheid soms de regels tijdens het gokspel zou veranderen.

Officieren aan bed

Wat Ten Voorde vooral zeer doet, is de manier waarop hij zijn aangepaste woning voor zijn gehandicapte dochter en de prachtige Audi kwijtraakt. “Ik had het goed voor elkaar. Maar dan is er ineens zoveel onrecht. Dat een officier met je praat, maar je niet wil zeggen dat op datzelfde moment, beneden in de parkeergarage, je auto in beslag wordt genomen. Dat is nogal wat. Ik draaide zelfs zo door dat ik ben opgenomen. Ik dacht: ik ben hagelstenen-gek geworden. Ik zag letterlijk officieren van justitie aan mijn bed staan."
"Een verpleegkundige zei tegen me: jij bent niet gek, jij bent gewoon genaaid. Je hoort thuis op een heel andere afdeling. Gelukkig had ik 'vrouw-1 en vrouw-2' (Ten Voordes huidige en vorige partner, red.), twee zeer sterke vrouwen. Omdat er geen huis meer is, belandt Ten Voorde vervolgens twee jaar lang met zijn echtgenote en dochter in een tent in de natuur. “Het moment dat ik weer in de benen kwam, was toen ik met mijn kleine, gehandicapte dochter in het bos sliep en we naar de hemel keken. Ze zei: papa, we gaan van vijf sterren naar duizend sterren.”
Een Cash Center van Ron en Henk
Een Cash Center van Ron en Henk © Rijnmond
Als hij het vertelt, verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. Hij vertelt ook met trots dat zijn dochter inmiddels aan de slag is in de gezondheidszorg. Ook Ten Voorde zelf maakt het beter. "Het gaat prachtig", vat hij zelf de huidige situatie samen in zijn Twents dialect. "Ik ga elke dag om tien uur naar bed en sta om vier uur weer op. Dan ga ik rustig aan het werk."
Eigenlijk wil Ten Voorde het niet zeggen, maar hij kan het niet voor zich houden. “De Cash Centers komen terug. Voor het einde van het jaar nog. In een nieuwe vorm.” Daar wil de ondernemer het bij laten, de rest horen we later. Na enig aandringen: “Ik heb vergunningen voor meerdere landen. Nee, ik verwacht niet dat het weer fout gaat. Het is nu anders. Er zijn meerdere juristen bij betrokken. En: vind je rood weer een mooie kleur? Ze zijn nu bij de spuiterij. Ik denk dat dat wel lukt.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl