DEMONSTRATIE

Extinction Rebellion bekladt kantoor Havenbedrijf Rotterdam met rode verf

Actievoerders van Extinction Rebellion demonstreren bij het Havenbedrijf Rotterdam
Actievoerders van Extinction Rebellion demonstreren bij het Havenbedrijf Rotterdam © JBMedia
Actievoerders van Extinction Rebellion hebben dinsdagmiddag het kantoor van Havenbedrijf Rotterdam aan de Wilhelminakade ondergekalkt met rode verf. Volgens de demonstranten heeft het bedrijf 'bloed aan zijn handen'. Havenbedrijf Rotterdam speelt een 'hoofdrol' in de klimaatcrisis. "Het havenbedrijf blijft sterk leunen op vervuilende kolen, olie en gas."
Tegelijk zeggen de actievoerders dat de gemeente Rotterdam en de Nederlandse staat weglopen voor hun verantwoordelijkheden: "Die twee samen bezitten 100 procent van de aandelen van het havenbedrijf."
De politie is aanwezig bij de actie en gaat in gesprek met de demonstranten. Het gaat volgens een woordvoerder om een handjevol actievoerders. Ze maken deel uit van actiegroep Herover de Haven, die onderdeel is van Extinction Rebellion. Ook demonstranten van de groep Kappen met Kolen zijn aanwezig. "Het is expres dat we hier met weinig mensen zijn", zegt een van de actievoerders. "We willen echt de aandacht vestigen op het havenbedrijf."
De demonstranten spuiten rode verf op het kantoor van Havenbedrijf Rotterdam
De demonstranten spuiten rode verf op het kantoor van Havenbedrijf Rotterdam © JBMedia
Een andere boodschap van de demonstranten is dat het havenbedrijf in het buitenland fout bezig is. In Colombia zijn volgens de actievoerders duizenden mensen vermoord en tienduizenden boeren van hun land verdreven voor "de steenkolen die de Rotterdamse haven nog steeds importeert".

Klimaatneutrale haven

Havenbedrijf Rotterdam zegt afgelopen dag nog met Extinction Rebellion gesproken te hebben. "We willen hetzelfde: zo snel mogelijk een klimaatneutrale haven." Daarom wordt in de Rotterdamse haven 'alles op alles' gezet om zonder fossiele brandstoffen zoals kolen te kunnen werken. Dat is nu alleen nog niet mogelijk, zegt het havenbedrijf. In de overgangsperiode naar die nieuwe werkwijze "willen we dat elektriciteit voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft." Dat kan volgens het bedrijf niet zonder kolen.
Het bedrijf zegt ook dat een demonstratie over dit soort onderwerpen prima is, "mits deze veilig en respectvol verloopt". Volgens de politie wordt er mogelijk nog aangifte gedaan tegen de bekladders. Dat kan volgens een woordvoerder door het havenbedrijf worden gedaan, maar ook de pandeigenaar zou aangifte kunnen doen.
Extinction Rebellion voert op tal van plekken actie voor "bescherming van al het leven op aarde". Duizenden mensen van over heel de wereld maken deel uit van de actiegroep. In Den Haag blokkeren actievoerders al wekenlang de A12.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl