RECHTSZAAK

Man die met 250 over snelweg scheurde en daarna iemand doodreed bijna vier jaar cel in

Er lagen brokstukken verspreid over zo'n 500 meter brokstukken over meerdere rijbanen.
Er lagen brokstukken verspreid over zo'n 500 meter brokstukken over meerdere rijbanen. © MediaTV
De rechter heeft bijna vier jaar cel (45 maanden) opgelegd voor het fatale ongeluk op de A20 bij Schiedam in mei 2021. De bestuurder reed 250 kilometer per uur en filmde zijn dashboard tijdens het rijden. De straf is veel lager dan justitie had gevraagd.
De rechter spreekt van "forse zelfoverschatting bij de jonge bestuurder die dit wellicht uit stoerheid deed". De 22-jarige Rotterdammer had ook teveel THC in zijn bloed door het blowen. “De veiligheid in het verkeer kon hem niets schelen.”
De man reed ‘s avonds laat met vrienden over de snelweg en drukte het gaspedaal volledig in. De zwarte doos van de VW Golf gaf aan dat hij enkele seconden voor het ongeluk 250 kilometer per uur reed. Bij de eerste botsing was dat 208, bij de tweede 152 per uur.

Geen herinnering

De tweede botsing leidde ertoe dat de auto van de 54-jarige Jan uit Capelle aan den IJssel meerdere keren over de kop sloeg. Het slachtoffer overleed ter plaatse.
De verdachte zei zich niets meer van de ongelukken te kunnen herinneren. Hij bleef volhouden dat hij 120 kilometer per uur heeft gereden, maar dat noemt de rechtbank ongeloofwaardig.
Ook zijn verhaal dat niet hij maar zijn vriend naast hem het dashboard had gefilmd, neemt de rechter niet over. “Uit de camerapositie blijkt duidelijk dat van de kant van de bestuurder is gefilmd.”
De Rotterdamse rechter wilde een straf opleggen van vier jaar cel, maar haalde daar enkele maanden af. De reden daarvoor is dat de rechtszaak binnen een bepaalde termijn behandeld had moeten worden, maar dat die termijn is overschreven.

Roekeloos rijden

Het Openbaar Ministerie had acht jaar cel geëist voor doodslag maar daar ziet de rechtbank geen bewijs voor. “De verdachte had geen opzet op de dood van zichzelf of anderen. Er is sprake geweest van roekeloos rijden.” Dat is de zwaarste categorie van schuld bij verkeersongevallen.
Als hij zijn celstraf heeft uitgezeten, mag hij vijf jaar lang niet achter het stuur gaan zitten. Het OM had tien jaar geëist.
De nabestaanden reageerden twee weken geleden verbaasd op de houding van de verdachte. De broer van het slachtoffer eiste dat hij hen recht aankeek in de rechtszaal. “Toen was je stoer die avond, doe nu ook stoer. Vertel het normale verhaal, want dit is een lulverhaal.”
De verdachte was dinsdag niet bij de uitspraak aanwezig. Net als het OM kan hij in hoger beroep gaan tegen het vonnis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl