ENERGIETOESLAG ROTTERDAM

Rotterdam gaat 1300 euro energietoeslag uitbetalen aan tienduizenden minima

Energietoeslag
Energietoeslag © archief
De gemeente Rotterdam start in het weekend van 14 en 15 oktober met de uitbetaling van de energietoeslag van 1300 euro per huishouden. Eerst wordt het geld uitgekeerd aan Rotterdammers waarvan de gemeente zeker weet dat zij er recht op hebben, zoals mensen met een bijstandsuitkering. Zij krijgen automatisch het geld op hun rekening. Vanaf 1 november kunnen Rotterdammers die niet automatisch geld gestort krijgen maar het wel krap hebben zelf de toeslag aanvragen.
De toezegging van 1.300 euro energietoeslag ligt er al ruim een jaar, alleen moest dat formeel nog worden vastgelegd in een wetsvoorstel, dat zowel door de Tweede als Eerste Kamer goedgekeurd moest worden. Om vage redenen duurde en duurde dat maar, terwijl het geld gewoon al klaar lag. Toch hield ook de gemeente Rotterdam het geld vast in afwachting van het officiële fiat uit Den Haag.
Vandaag stemde de Eerste Kamer in met de regeling en eind september deed de Tweede Kamer dat, met 148 stemmen van de 150. Dat betekent dat de gemeente kan gaan uitbetalen.

Geweldig nieuw

Rotterdammers reageren opgelucht dat het eindelijk zover is. "Dit is supergoed nieuws. Hier ben ik en velen met mij zeer blij mee. Je ziet dat het toch snel kan worden geregeld, als ze maar echt willen”, reageert de 56-jarige Celina.
"Dit is geweldig nieuws. Ik wacht wel met spanning die brief af. Seeing is believing", zegt de 71-jarige Helen.

Automatisch op rekening

De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. In Rotterdam zijn dat ongeveer 65.000 huishoudens. De nieuwe Rotterdamse wethouder van Armoedebestrijding, Natasha Mohamed-Hoesein, laat weten dat iedereen die vorig jaar een energietoeslag heeft ontvangen en ook dit jaar daarvoor in aanmerking komt, automatisch 1300 euro op de rekening gestort krijgt. “Zij hoeven niet zelf de toeslag aan te vragen. Per brief laten we weten dat zij automatisch de energietoeslag op hun rekening ontvangen.”
Rotterdammers die de toeslag niet automatisch krijgen, kunnen vanaf 1 november via de website van de gemeente een aanvraag doen. "Bij de digitale aanvraag hoef je nu niet meer een kopie van je identiteitsbewijs te uploaden. Daarmee maken we het aanvragen weer wat makkelijker”, zegt de wethouder. Met het geld kunnen Rotterdammers de energierekening betalen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl