nieuws

Rotterdam: 'Stembureau als Huis der Gemeente'

2010_Hertelling_1791.cropresize.tmp.JPG
2010_Hertelling_1791.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Rotterdam overweegt om stembureaus bij de komende verkiezingen uit te roepen tot 'Huis der Gemeente'. Dan kan de gemeente zelf bepalen hoe de regels op de stembureaus worden gehandhaafd.
Dat bleek donderdag in de Tweede Kamer bij de aanbieding van het rapport van de commissie Geloofsbrieven van de Gemeente Rotterdam, waarbij de stad commentaar gaf met het oog op de evaluatie van de gemeenteraadsverkiezingen, volgende week dinsdag.
Rotterdam denkt dat met de Huizen der Gemeente mensen te kunnen aanpakken die hardnekkig met zijn tweeën in het stemhokje willen of er de hele dag rondlopen met een camera, zoals tijdens de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maand. Toen zijn 2000 incidenten gemeld bij de commissie die de geldigheid van de verkiezingen moest onderzoeken. Uiteindelijk leidden de misstanden tot een hertelling in Rotterdam, maar dat leverde geen verschuivingen in de zetelverdeling op.
Kamerlid John Leerdam van de PvdA is niet enthousiast over stembureaus als Huis der Gemeente. ,,Verkiezingen moeten iets plezierigs zijn. We moeten oppassen dat de deelname aan de democratie tot zijn volle recht kan komen'', aldus Leerdam.