SPARTA

Drie Spartanen komen na Spartaanse fietstocht van 10.000 kilometer via poolcirkel aan in Sparta

Evert Nekeman, Marc Peter Verveer en Frenk Walkenbach op de poolcirkel
Evert Nekeman, Marc Peter Verveer en Frenk Walkenbach op de poolcirkel © Privé
Het zit erop na 60 etappes, 16 landen en meer dan 150 kilometer per dag. De fanatieke Spartanen Evert Nekeman, Marc Peter Verveer en Frenk Walkenbach vertrokken begin augustus bij het Sparta-stadion en arriveerden dinsdag in het Griekse Sparta. "Het was echt letterlijk een Spartaanse reis", zegt Evert kort nadat ze zijn gefinisht.
De drie arriveerden woensdagmiddags bij het beeld van koning Leonidas van Sparta. "Er staan allemaal mensen hier, veel Nederlanders. We zien Griekse en Nederlandse vlaggen", roept een blijde Evert door de telefoon op Radio Rijnmond.
Makkelijk was de helse tocht niet voor de heren. Er is geen dag voorbijgegaan zonder drama of ellende, vertelt Evert. "Valpartijen, dat was wel echt drama. Met aardig wat schaafwonden tot gevolg."

Geen simpele uitdaging

Maar ook barbaarse weersomstandigheden. "In Finland hadden we wekenlang regen. Soms begon je de dag al met natte sokken en 's avonds kwam je dan ook weer zeiknat aan."
Soms begon je de dag al met natte sokken en 's avonds kwam je dan ook weer zeiknat aan.
Evert Nekeman
Wie zich afvraagt wat de drie Spartanen in Finland deden, terwijl de kortste route van Rotterdam naar het Griekse Sparta niet via Scandinavië loopt. Evert zei daarover vlak voor vertrek al dat het geen simpele uitdaging moest zijn: "We wilden echt wel zorgen dat niet iedereen dit zomaar kan doen."
De drie Spartanen zijn gearriveerd in Sparta
De drie Spartanen zijn gearriveerd in Sparta © Privé

Lekke banden

De tocht resulteerde in etappes tot soms wel meer dan 200 kilometer en een enorme hoeveelheid lekke banden. "Niet te geloven", zegt Evert.
Mooi waren de reacties die de drie fietsers onderweg kregen. "Iedereen heeft veel respect. 'Amazing', riepen ze vaak."
Evert, Marc Peter en Frenk trapten de kilometers allemaal weg voor het Weerstandfonds. De teller staat volgens Evert al op meer dan 20.000 euro. "Dat is het laatste wat ik heb gehoord, maar het ging ons voornamelijk dat het Weerstandfonds bekend zou worden."
Zo vertrokken de drie Spartanen begin augustus vanaf Sparta-stadion
Zo vertrokken de drie Spartanen begin augustus vanaf Sparta-stadion © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl