LACHGAS

Het slingert op straat en ontploft in verbrandingsovens: lachgasafval kost Rotterdam elke week tienduizenden euro's

In een stilstaande auto werden 24 flessen lachgas aangetroffen
In een stilstaande auto werden 24 flessen lachgas aangetroffen © Zeehavenpolitite Eenheid Rotterdam
Rotterdam is wekelijks tienduizenden euro’s kwijt aan het opruimen van weggegooide lachgasflessen. De verbrandingsovens van afvalverwerkers als AVR raken regelmatig beschadigd door ontplofte tanks die bij het restafval zitten. De oplossing ligt volgens wethouder Vincent Karremans bij de landelijke overheid: het verboden lachgas is nog steeds veel te makkelijk verkrijgbaar en dat moet stoppen.
Op de Rotterdamse straten, pleinen en parken worden wekelijks zeshonderd weggegooide lege of bijna lege lachgascilinders gevonden. In ondergrondse afvalcontainers zitten iedere week nog eens zo’n 150 stuks. Het gaat hier om grote tanks, niet om de kleine metalen patronen.

Gevaarlijk afval

De gebruikte cilinders vallen onder gevaarlijk afval, waarvoor strenge regels voor vervoer en verwerking gelden. Regelmatig ontploft een niet helemaal leeg exemplaar in de verbrandingsoven van afvalverwerker AVR, met grote schade tot gevolg.
Volgens wethouder Vincent Karremans van Buitenruimte gaat het om miljoenen euro’s, en de AVR rekent er volgens hem op dat Rotterdam meebetaalt aan het herstellen van die schade. De wethouder wil niet zeggen hoeveel hem dat kan gaan kosten, omdat hij nog met de AVR in gesprek is.

Gespecialiseerd bedrijf kost 26.000 euro per week

Rotterdam liet in eerste instantie eigen gecertificeerde medewerkers de honderden gevonden lachgascilinders ophalen en naar een gespecialiseerd verwerkingsbedrijf brengen, maar dat bleek zó tijdrovend te zijn, dat ander werk bleef liggen. Daarom haalt sinds een half jaar het verwerkingsbedrijf nu de cilinders zelf op, en dat kost Rotterdam 26 duizend euro per week.
De cilinders maar laten liggen, is voor Karremans geen optie: "De buitenruimte verloedert erdoor en het is natuurlijk onveilig."
De wethouder hoort geluiden van bewoners die zich ergeren aan tanks die niet meteen opgehaald worden, terwijl medewerkers van de gemeente langsrijden en ze laten liggen voor het ingehuurde bedrijf.
Dat rijdt ingeplande routes om de kosten voor Rotterdam beheersbaar te houden. Het kan daardoor voorkomen dat een gevonden cilinder een paar dagen blijft liggen. Dat mag alleen als de fles niet voor gevaarlijke situaties zorgt. Is dat wel het geval, dan komen de gecertificeerde medewerkers van de gemeente alsnog in actie.
Karremans wil af van het kostbare week in, week uit opruimen, vervoeren en verwerken van al die cilinders. Hij legt nu de bal bij de landelijke overheid.

Lachgasverbod handhaven

In een brief aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) van Infrastructuur en Waterstaat wijst hij erop dat lachgas sinds 1 januari dit jaar is verboden. Het mag daarom in Nederland niet worden geïmporteerd en verkocht.
Je mag het ook niet in bezit hebben. Lachgas mag alleen voor medische of technische doeleinden nog worden gebruikt; recreatief gebruik is wettelijk niet meer toegestaan.

Websites op zwart

Maar, zo constateert Karremans, met een paar muisklikken kun je nog steeds lachgas online bestellen, net zo makkelijk als een boek of een kledingstuk. Hij wil dat al die webshops worden verboden en dat hun sites op zwart worden gezet.
De douane en politie moeten het lachgasverbod ‘structureel en consequent’ gaan handhaven, zo schrijft hij aan de staatssecretaris. Want zolang lachgasgebruikers makkelijk aan hun spullen kunnen komen, zullen de cilinders in de buitenruimte en in afvalcontainers gedumpt blijven worden.

Financiële compensatie

En hij vraagt Heijnen om een miljoenenbijdrage voor de kosten die Rotterdam en de AVR maken. Karremans vindt dat op dit moment een minder belangrijk onderdeel van zijn brief. Eerst moet het dweilen met de kraan open worden gestopt, daarna kan er gesproken worden over financiële compensatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl