DAK- EN THUISLOZEN

Op stationsplein voor Rotterdam Centraal is een tentenkamp opgezet voor daklozen

Er staan tenten en veldbedden op het plein
Er staan tenten en veldbedden op het plein © Rijnmond
Sinds donderdagavond staan er op het grote plein voor station Rotterdam Centraal zo’n twaalf tenten en allerlei veldbedjes met slaapzakken, waarin mensen de nacht kunnen doorbrengen. Het is een idee van Rotterdamse kunstenaar Sachia Pereira Stolle. Hiermee wil hij aandacht vragen voor het stijgende aantal daklozen in de stad.
De manifestatie, zoals hij het zelf noemt, is in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en de Pauluskerk. “We willen niet voor chaos zorgen of mensen tot last zijn”, benadrukt Stolle. “Het doel is om een fijne omgeving te creëren."
Er zijn daklozen uitgenodigd om in de tenten slapen, maar ook anderen zijn welkom. Zo kunnen ze ervaren hoe het is om op straat te moeten slapen. Op de tentjes zijn tekeningen en teksten te zien. Sommige tenten zijn van karton.
Zelf slaapt kunstenaar Pereira-Stolle donderdagnacht ook in één van de tenten. Al vraagt hij zich af of slapen daadwerkelijk zal lukken. “Ik ga in ieder geval m’n best doen.”

Steeds meer daklozen

Het idee ontstond in samenwerking met de Pauluskerk. “We zijn rond de tafel gaan zitten om na te denken over wat we kunnen doen om het daklozenprobleem in de stad te laten zien. Ik ben zelf opgegroeid in de stad en heb het zien veranderen, het is de afgelopen jaren steeds erger geworden.”
“Vanavond slapen we hier met z’n allen en morgenochtend is er een gezamenlijk ontbijt. Ik heb ook lokale politici uitgenodigd om aan te schuiven.”
Sommige tenten zijn van karton.
Sommige tenten zijn van karton. © Rijnmond

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl