CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 7 oktober: Eiland van Brienenoord en de stadstekenaar Johan Kleinjan

Kunstenaar Johan Kleinjan op het Eiland van Brienenoord, een natuureiland waar de stad nooit ver weg is
Kunstenaar Johan Kleinjan op het Eiland van Brienenoord, een natuureiland waar de stad nooit ver weg is © Rijnmond
Chris Natuurlijk neemt je zaterdag 7 oktober vanaf 08:00 uur mee naar het Eiland van Brienenoord, gezien door de ogen van stadstekenaar Johan Kleinjan, naar de tentoonstelling Komt een leeuw bij de dokter en naar de wereld van het kinderboek.
In Chris Natuurlijk van zaterdag 7 oktober maak je kennis met Johan Kleinjan, een van de drie stadstekenaars van Rotterdam van 2023. Het Stadsarchief Rotterdam en het CBK Rotterdam geven ieder jaar aan een of meer kunstenaars de opdracht tekeningen te maken over een actueel thema in de stad. De opdracht dit jaar is om de spanning tussen de stad en de natuur te laten zien.
De Rotterdamse kunstenaar Johan Kleinjan onder de brug op het  Eiland van Brienenoord
De Rotterdamse kunstenaar Johan Kleinjan onder de brug op het Eiland van Brienenoord © Rijnmond

Op het Eiland van Brienenoord is de stad nooit ver weg

Kleinjan maakt kleurrijke tekeningen van het Eiland van Brienenoord, een natuurgebied pal onder de Van Brienenoordbrug waar Schotse Hooglanders en bijzondere vogels, vlinders en vleermuizen wonen, maar de stad is er nooit ver weg.
Op het Eiland van Brienenoord grazen Schotse Hooglanders, maar de stad is nooit ver weg.
Op het Eiland van Brienenoord grazen Schotse Hooglanders, maar de stad is nooit ver weg. © Rijnmond

Hart en vaten bij mens & dier

Chris Natuurlijk wandelt met kinderhartchirurg Yannick Taverne over de nieuwe tentoonstelling Komt een leeuw bij de dokter, in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Daar is te zien dat ieder gewerveld dier hart en vaten heeft. Volgens de hartchirurg is veel te leren van de harten van dieren. In de tentoonstelling zijn echte harten van overleden dieren uit Diergaarde Blijdorp te zien, zoals het hart van een pinguïn of van een neushoorn.
Kinderhartchirurg Yannick Taverne op de tentoonstelling over hart & vaten bij mens & dier in het Natuurhistorisch Museum
Kinderhartchirurg Yannick Taverne op de tentoonstelling over hart & vaten bij mens & dier in het Natuurhistorisch Museum © Rijnmond

Verschillen en overeenkomsten

Het museum laat de verschillen en overeenkomsten zien tussen de harten van mensen en dieren. De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met het Erasmus MC Hart en Vaat Instituut en laat ook zien wat er mis kan gaan bij een mensenhart en wat eraan te doen is, vroeger, nu en in de toekomst.
Wat kunnen we leren van de harten van spreeuwen en pinguïns?
Wat kunnen we leren van de harten van spreeuwen en pinguïns? © Rijnmond

Kinderboeken in Lekker lezen

Het is ieder jaar weer een feestje, de Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek, die nog tot en met 15 oktober duurt, is dit jaar Bij mij thuis. Daniël Albering van kinderboekhandel De Kleine Kapitein in Rotterdam, neemt een paar leuke kinderboeken mee naar de studio om te bespreken.
Zaterdag 7 oktober van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl