Video: kerende automobilisten blokkeren ambulance na ongeluk A13

Na een ongeluk op de A13 vanuit Rotterdam richting Den Haag hebben tientallen automobilisten zaterdagmiddag hun auto gedraaid om in tegengestelde richting via de vluchtstrook naar de afrit te rijden. Een ambulance kon daardoor niet langs het vastgelopen verkeer.

Op videobeelden is te zien hoe auto's op de snelweg keren en spookrijden over de vluchtstrook. Een ambulance met zwaailichten en sirenes onderweg naar het ongeval kwam een moment vast te staan tussen de draaiende automobilisten.

Twee auto's reden op elkaar en stonden flink beschadigd op de snelweg. Daardoor ontstond een file. Veel automobilisten waren niet geduldig genoeg om te wachten tot ze langs de auto's konden rijden.

"Het is frustrerend voor hulpverleners als ze te maken krijgen met dit absurde en asociale rijgedrag", zegt Jasper van Vugt, woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. "De ambulancebroeders wilden zo snel mogelijk naar het ongeval, omdat een van de bestuurders last had van pijn op de borst. Je weet op dat moment nog niet wat er aan de hand is, dus wil je zo snel mogelijk zijn. Er is dan geen tijd voor onnodig oponthoud."

Slagboom

Een van de ongeduldige bestuurders heeft zelf de slagboom van een calamiteitendoorgang langs de snelweg geopend, laat Rijkswaterstaat weten. Daarop is meteen de politie gewaarschuwd. Agenten reden eerst langs de spookrijders, zodat ze bij het ongeluk konden komen. Dat had op dat moment prioriteit.

Volgens Rijkswaterstaat gebeurt het helaas vaker dat ongeduldige automobilisten keren, ook al mag dit niet. "Je brengt daarmee ook andere weggebruikers in gevaar. Wij melden zoiets dan ook meteen aan de politie als we dit zien. Er staan hoge boetes op spookrijden. Toch zien we dit soort gedrag regelmatig, onder andere bij brugstoringen", laat een woordvoerder weten.

Toezichthouders van Rijkswaterstaat kunnen alleen in specifieke gevallen boetes uitdelen, bijvoorbeeld voor het negeren van rode kruizen. Weginspecteurs laten auto's soms begeleid terugrijden over de snelweg, maar dat was hier niet het geval.

Het ongeluk zelf bleek uiteindelijk mee te vallen.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: